Μ.Η.Τ. 232309
22-05-2017 20:17:02
Στο προσκήνιο τα χερσαία οικόπεδα «Πρέβεζας – Άρτας» προς εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς την Πέμπτη 25 Μαΐου αναμένεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να υπογράψει την σύμβαση παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης με τα Ελληνικά Πετρέλαια «ΕΛΠΕ» για την περιοχή μας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Τ.Φ., από την στιγμή που την Πέμπτη υπογραφεί η σχετική σύμβαση, τότε ανοίγει ο δρόμος ώστε τα ΕΛΠΕ να ξεκινήσουν έρευνες για να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής, και να βρεθούν τα σημεία που υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου αντίστοιχα.
Θα πρέπει να πούμε ότι οι έρευνες δεν είναι μια διαδικασία σύντομη, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να δούμε κάποιο γεωτρύπανο στην περιοχή μας, θα πρέπει να παρέλθει τουλάχιστον μία τετραετία. Οπότε, το 2020-2021 η Εταιρεία θα «τρυπήσει» το έδαφος, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκμετάλλευσης, με την προϋπόθεση πάντα να υπάρχει κάτι εκμεταλλεύσιμο.
Να τονίσουμε ότι πρόκειται για χερσαία οικόπεδα στην περιοχή «Πρέβεζα – Άρτα» και όχι θαλάσσια.
Το θέμα των θαλάσσιων ερευνών στην Πρέβεζα δεν έχει ακόμη προχωρήσει.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις, ο εκπρόσωπος της ΕΔΕΥ (Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων) ανέφερε πως θα ξεκινήσει η διαδικασία για να επανέλθουν στο προσκήνιο και άλλα θαλάσσια οικόπεδα που στο παρελθόν είχαν «παγώσει» οι έρευνες.
Τα οφέλη από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα χερσαία οικόπεδα της Πρέβεζας, δεν θα αφορούν μόνο τα Δημόσια Έσοδα, αλλά σε σημαντικό βαθμό και την τοπική κοινωνία.
Επόμενο είναι ότι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας, όπως Γεωλόγοι, Γεωφυσικοί, Μηχανικοί Ορυκτών Πόρων, Οικονομολόγοι Πετρελαίων, Μηχανικοί Πετρελαίου, Μηχανολόγοι Μηχανικοί, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Πετροφυσικοί, Χημικοί Μηχανικοί, Χημικοί, Μηχανικοί Τεχνολογίας Πετρελαίου & Φυσικού Αερίου, Μηχανικοί Γεωτρήσεων, Μηχανικοί Ταμιευτήρων, Μηχανικοί Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Πληροφορικής, Οικονομολόγοι, Λογιστική και Χρηματοοικονομία, αλλά ακόμα και οδηγοί βυτιοφόρων οχημάτων, χειριστές και πολλοί άλλοι.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα, εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως στις εργασίες ανάπτυξης και παραγωγής θα απασχολούνται ετησίως τουλάχιστον 300 άμεσα και 1000 έμμεσα εργαζόμενοι, ενώ ο νόμος προβλέπει έσοδα για τις Περιφέρειες, που εκτιμάται ότι θα εισπράττουν 30 - 35 εκατ. δολάρια ετησίως για 25 τουλάχιστον χρόνια!!!
Όσον αφορά τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννης Μπασιάς σε δηλώσεις του είχε υπογραμμίσει ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες έπιασαν ξανά δουλειά και βλέπουν με διαφορετικό μάτι την περιοχή μας καθώς, το κόστος των καινούργιων τεχνολογιών που αφορούν στις έρευνες υδρογονανθράκων έχει μειωθεί.
Η δουλειά που έχουν κάνει, σημείωσε, οι ελληνικές εταιρίες Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ και Energean Oil & Gas είναι σημαντική.
Οι δύο όμιλοι γνωρίζουν καλά την περιοχή, έχουν δεδομένα στη διάθεσή τους και συνεπώς έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης επενδυτών. Και πράγματι το έχουν καταφέρει!
Αναμένουμε να δούμε λοιπόν εν πρώτοις να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης την 25η Μαΐου και σε δεύτερη φάση να ξεκινήσουν οι έρευνες.
Άρης Τσελίκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότερα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ