Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

19-05-2017 18:37:20

Ιαματικά Λουτρά Πρέβεζας: Ένταξη σε πρόγραμμα «Ελλάδα – Αλβανία» 200.000 ευρώ και απόρριψη ΕΣΠΑ 750.000 ευρώ;;;

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για το μέλλον των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας, όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες – για τις οποίες κάνουμε έρευνα εάν και κατά πόσο απέχουν από την πραγματικότητα, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απέχουν πολύ –  γίνεται λόγος για συγκρούσεις ή αντεγκλήσεις εάν θέλετε μεταξύ αιρετών της πλειοψηφούσας Δημοτικής Παράταξης για το θέμα της χρηματοδότησης των Ιαματικών Λουτρών, από την στιγμή που εγκριθεί η αναγνώρισή τους από την Επιτροπή του ΕΟΤ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Αυτή τη στιγμή, η αναγνώριση των Ιαματικών Λουτρών Πρέβεζας βρίσκεται σε φάση αναμονής, καθώς έχει υποβληθεί ο σχετικός φάκελος και εξετάζεται, εάν θα ενταχθούν ή όχι μεταξύ των επίσημων Ιαματικών Πηγών της Χώρας.

Τα ερωτήματα δεν αφορούν την ένταξη, αλλά την μετέπειτα κατάσταση, καθώς υπάρχουν μπροστά μας ως επιλογές δύο προγράμματα χρηματοδότησης,  το ένα «Ελλάδα – Αλβανία» και το δεύτερο είναι το πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο πρόγραμμα «Ελλάδα – Αλβανία» αγγίζει μόλις τα 200.000 – 250.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ φτάνει τα 750.000 ευρώ.

Με βάση την κοινή λογική, η Δημοτική Αρχή θα επέλεγε ασυζητητί το δεύτερο πρόγραμμα, καθότι περισσότερα χρήματα, περισσότερες οι παρεμβάσεις και τα αποτελέσματα, ειδικά σε μια εποχή κρίσης που τα κονδύλια δίνονται με το σταγονόμετρο από το κεντρικό Κράτος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι από την στιγμή που ο Δήμος Πρέβεζας προτιμήσει λόγου χάρη το πρόγραμμα χρηματοδότησης «Ελλάδα – Αλβανία», χάνει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξη των Λουτρών στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις, από την Παράταξη του Δημάρχου, για την ένταξη των Ιαματικών Πηγών στο πρώτο πρόγραμμα «Ελλάδα– Αλβανία» 200.000 ευρώ, απορρίπτοντας το ΕΣΠΑ.

Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποια λογική, για την συγκεκριμένη προτίμηση. Το ερώτημα είναι, ποιοι και για ποιο λόγο κινούνται – εάν όντως κινούνται -  προς αυτή την κατεύθυνση;

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρ. Νέσσερης, αρμόδιος για τα Ιαματικά Λουτρά, μίλησε στo Τ.Φ. online για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα τα Ιαματικά Λουτρά, για τις ενέργειες που γίνονται ως προς την επίσημη αναγνώριση από τις αρμόδιες Επιτροπές κ.α.

Για το θέμα των δύο προγραμμάτων, ΕΣΠΑ και «Ελλάδα Αλβανία», ο κ. Νέσσερης δεν πήρε θέση, δεν έδωσε απάντηση καθώς δήλωσε αναρμόδιος. Παρά ταύτα. δεν διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε την πληροφορία του Τ.Φ. online.

Αναμένουμε από τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρ. Μπαίλη και το Τμήμα του Δήμου που είναι αρμόδιο για τα προγράμματα χρηματοδότησης, να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν την πληροφορία, προς ενημέρωση της κοινής γνώμης.

Εάν οι πληροφορίες δεν ευσταθούν, τότε δεν υπάρχει και ζήτημα.

Εάν οι πληροφορίες όμως έχουν βάση, τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο, τους λόγους που προτιμούμε ένα πρόγραμμα πολύ κατώτερο από το ΕΣΠΑ, αλλά και τα οφέλη.

Εάν υπάρχει ζήτημα χρόνου, δηλαδή εάν κάποιοι προβλέπουν καθυστερήσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, θα πούμε ότι είναι προτιμότερο προκειμένου ένα έργο να γίνει ολοκληρωμένο, να καθυστερήσει όσο χρειάζεται.

Δεν είναι ανάγκη να θυμίσουμε τί έγινε με τους μισοτελειωμένους δρόμους που παρέδωσε η σημερινή Κυβέρνηση πριν από ένα μήνα, για τους κλείσει ξανά στη συνέχεια προκειμένου να τους ολοκληρώσει.

Απευθύνουμε ερώτημα προς την Δημοτική Αρχή και συγκεκριμένα στο Δήμαρχο Πρέβεζας.

Ποιό πρόγραμμα διεκδικεί ο Δήμος Πρέβεζας για τα Ιαματικά Λουτρά και σε τι εξυπηρετεί καλύτερη η μία επιλογή από την άλλη.
Άρης ΤσελίκοςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ