Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

13-11-2017 19:35:19

Χιλιάδες επιβάτες στο Άκτιο, αλλά η Πρέβεζα «φτωχός συγγενής». Όσο για τους αιρετούς; Αγρόν ηγόραζον

Στην σκιά των Ιωαννίνων παραμένει η Πρέβεζα, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται μια ανάσα από το αεροδρόμιο Ακτίου, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία από την αρχή του 2017 μέχρι και τον Οκτώβριο στις διεθνείς αφίξεις οι επιβάτες άγγιξαν τους 550.000, έναντι 460.714 το 2016 (αύξηση 19,4%). Τον περασμένο μήνα μόνο, οι επιβάτες του αεροδρομίου ανήλθαν σε 38.000 έναντι 34.171 τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Αν και τα στοιχεία καταμαρτυρούν ότι το αεροδρόμιο του Ακτίου αποτελεί σήμερα την κύρια πύλη εισόδου στη Δυτική Ελλάδα από το εξωτερικό και είναι ένα διεθνές αεροδρόμιο, δυστυχώς φαίνεται ότι τόσο τα ντόπια όσο και τα κεντρικά συμφέροντα, είτε δε θέλουν είτε αδιαφορούν να υπάρξουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν την Πρέβεζα.

Αναμενόμενη είναι η στάση της Περιφέρειας Ηπείρου να δίνει το βάρος στα Ιωάννινα με το πρόσχημα πως το αεροδρόμιο Ακτίου δεν ανήκει στην Ήπειρο αλλά στην Αιτ/νία… είναι όμως έτσι και  εν πάση περιπτώσει, εμείς τι κάνουμε για να εκμεταλλευτούμε τον τεράστιο αυτό όγκο τουριστών που καταφθάνουν δίπλα μας.

Να θυμίσουμε ότι οι εκπρόσωποι της Fraport εδώ και αρκετό καιρό, επισκέφθηκαν μεταξύ άλλων και τον Δήμαρχο Πρέβεζας για να συζητήσουν, ίσως οι Γερμανοί θεωρούν πως το αεροδρόμιο του Ακτίου έχει άμεση σχέση με την Πρέβεζα σε αντίθεση με εμάς. Στη συγκεκριμένη συνάντηση, δεν μάθαμε ακόμα τις προτάσεις του Δημάρχου Πρέβεζας προς την Fraport, μάθαμε όμως για την Βόνιτσα και δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητες (μουσεία κλπ).

Δυστυχώς σε τοπικό επίπεδο, δεν έχουμε αντιληφθεί τη σημασία του αεροδρομίου του Ακτίου για την Πρέβεζα. Καμία μέριμνα με στόχο τον τουρισμό. Αποτέλεσμα – δικαίως – οι απέναντι να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την μετονομασία του αεροδρομίου σε όλους τους Διεθνείς προορισμούς, απαλείφοντας τη λέξη «Πρέβεζα».

Τη στιγμή που οι τοπικοί παράγοντες… «αγρόν ηγόραζον», σε κεντρικό επίπεδο η εικόνα δεν είναι διαφορετική. Κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Ιωάννινα, Δήμαρχος και λοιποί αιρετοί του έθεσαν το ζήτημα της έλλειψης εγκαταστάσεων ανεφοδιασμού στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας  προανήγγειλε πτήσεις Τσάρτερ…

Δίνουν βαρύτητα σε ένα αεροδρόμιο του οποίου είναι γνωστή η λειτουργικότητα στην πλειοψηφία των Ηπειρωτών – πλην Γιαννωτών.

Έλαβαν οι τοπικοί παράγοντες κάποιες πρωτοβουλίες ώστε ο τουρίστας που κατεβαίνει από το αεροπλάνο στο Άκτιο να πει «πάω για Πρέβεζα» και όχι για «Λευκάδα»;

Μήπως εκμεταλλευτήκαμε τα δύο γερά «χαρτιά» που έχουμε, αρχαία Νικόπολη και Ναυμαχία του Ακτίου (που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας) ώστε να μπορούμε να προωθήσουμε την περιοχή μας για να αποτελέσει πόλο έλξης; Τίποτα από τα προηγούμενα.

Η Fraport που ανέλαβε το αεροδρόμιο Ακτίου, δεν θα δείξει ενδιαφέρον για την Πρέβεζα, από την στιγμή που εμείς οι ίδιοι δεν κινηθούμε με προτάσεις ή πρωτοβουλίες.

Οι δεσμεύσεις Τσίπρα για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων ήταν απλά για εντυπώσεις, όπως άλλωστε το σύνολο των δεσμεύσεων που ακούγονται το τελευταίο διάστημα από κυβερνητικά χείλη σε ένα άτυπο «προεκλογικό» αγώνα που έχει ξεκινήσει.

Η αδιαφορία όμως των αξιωματούχων που έχουν πόστα σχετικά με τον Τουρισμό, πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους Πρεβεζάνους και να βγάλουν σχετικά συμπεράσματα.

Έχουν αντιληφθεί οι αιρετοί ότι από τους 550.000 τουρίστες, ελάχιστοι είναι αυτοί που είχαν προορισμό την Πρέβεζα; ή απλά τους ψηφίζουμε, τελειώνουν τη θητεία τους και αλλάζουν βάρδια;

Άρης ΤσελίκοςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ