Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

02-04-2017 14:35:18

Ταξίδι στην «Εκουατόρια» του Μιχάλη Μοδινού. Από τον Σύλλογο ‘Περί Βιβλίου’ Πρέβεζας

Το βιβλίο «Εκουατόρια» του Μιχάλη Μοδινού παρουσίασαν χθες το βράδυ ο Σύλλογος Περί Βιβλίου Πρέβεζας σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας, στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα της οικίας Αθανασιάδη.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος του Συλλόγου «Περί Βιβλίου» Σοφία Πασσά «Πρόκειται για ένα ταξίδι στην καρδιά της Αφρικής, μια συγκλονιστική αφήγηση με συγκρούσεις πολιτικών, θρησκειών, μέσα από το πνεύμα ξέφρενων τυχοδιωκτών, επιστημόνων και εξερευνητών.

Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται μεταξύ άλλων τη σύγκρουση επιστήμης και πρωτογονισμού, τις διαμάχες ανάμεσα στις πολιτισμικές αξίες» σημείωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου.

Προσεγγίσεις για το βιβλίο έκαναν η Χριστίνα Κίτσου και ο Στέφανος Δόνος, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η Λίλη Σακκά.

Ο συγγραφέας Μιχάλης Μοδινός, μιλώντας εισαγωγικά για το μυθιστόρημα «Εκουατόρια» ανέφερε χαρακτηριστικά: "Στην Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, στην Αριστοτέλεια προσέγγιση της τέχνης, η λογοτεχνία, η αρχαία τραγωδία, το δράμα αλλά και η ποίηση, δεν απείχαν από την ιστορία, δεν απείχαν από την εκμάθηση πραγμάτων, τη διδαχή. Υπήρχε διάκριση έργων που σε φέρνουν κοντά εις εαυτόν, όταν αυτοαναγνωρίζεσαι σε ήρωα σε βιβλία και ταυτίζεσαι. Και εις το έτερον, το άλλο, το ξένο, αυτό που δεν ξέρεις ακόμα», σημείωσε ο συγγραφέας, ενώ αναφέρθηκε και στη σημερινή πολιτική επικαιρότητα, τον εμφύλιο, τον Μπελογιάννη, τη συντηρητική αναδίπλωση, τη θρησκεία κ.α.".

Παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του κ. Μοδινού:

«Ο ήρωάς μου είναι ένας βαμβακέμπορος και βιομήχανος ταυτόχρονα, ο οποίος παρατάει την Αλεξάνδρεια, κάποια ώρα με την αγγλίδα γυναίκα του, για να πάει προς τον επόμενο προορισμό, την ανατολική Αφρική. Από εκεί ο ήρωάς μας αποφασίζει να κάνει το μεγάλο άλμα και να μπει στο εσωτερικό της μαύρης Ηπείρου, που έχει ακουστά ότι χτίζεται μια ‘ουτοπία’. Αυτή η ιστορία, η συγκρότηση μιας ιστορίας που ονομάζεται ‘Εκουατόρια’ στο κέντρο της Αφρικής, για μένα ήταν το άγγιγμα της μούσας, πιστεύω στη μούσα! Και στο μυθιστόρημα κάτι θα πρέπει να αποτελέσει το έναυσμα, για να έχεις μια ιστορία να πεις. Η πραγματική ιστορία, είναι ότι όντως στο κέντρο της Αφρικής, συγκροτήθηκε κάτι που μοιάζει με ουτοπία. Ένα μεγάλο άγημα Ευρωπαίων, με Σουδανούς και Αιγύπτιους στρατιώτες, βρέθηκαν εκεί αποκομμένοι» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μοδινός και στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της  Δημοτικής Παράταξης «Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας» Μιλτιάδης Κλάπας, ο πρώην Νομάρχης Βασίλης Ιωάννου, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Ρέντζος κ.α.
Άρης ΤσελίκοςΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ