Πέμπτη, 26 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

15-05-2017 18:29:34

Τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του Νομού Πρέβεζας, επισκίασαν την ομιλία Νικολόπουλου για την Υγεία

Τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας Θεσπρωτικού, Καναλακίου, Πάργας και Φιλιππιάδας επισκίασαν την ομιλία του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παναγιώτη Νικολόπουλου στην Θεοφάνειο το Σάββατο.

Η κ. Νικολόπουλος παρουσίασε την πρόταση της 6ης ΥΠΕ για ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Ν. Πρέβεζας.

Η εκδήλωση - αν και κάποιοι ίσως το επιθυμούσαν - δεν ήταν κομματική. Η αίθουσα γέμισε για να καταθέσουν οι πολίτες τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Υγεία στο Νομό Πρέβεζας, όπως φάνηκε και όχι για να ακούσουν την πρόταση της 6ης ΥΠΕ.

Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας, δημοτικοί σύμβουλοι, επικεφαλής της Δημοτικών Παρατάξεων και αρκετοί πολίτες.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές η εκδήλωση είχε την έννοια της ‘διαβούλευσης’ και δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις.

Εντύπωση προκάλεσε σε μεγάλο αριθμό συμπολιτών που παρακολούθησαν την ομιλία, το γεγονός ότι την στιγμή που τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας παραπαίουν λόγω έλλειψης γιατρών, η 6η ΥΠΕ έρχεται με πρόταση για τη δημιουργία νέων Μονάδων Υγείας αντί να δώσει λύσεις στα προβλήματα.

 

Τι λέει η πρόταση της 6ης ΥΠΕ…

Η πρόταση που παρουσίασε ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει ότι, σήμερα υπάρχουν στο Νομό Πρέβεζας τέσσερα Κέντρα Υγείας (Καναλάκι, Πάργα, Θεσπρωτικό, Φιλιππιάδα) και τα ιατρεία του ΠΕΔΥ Πρέβεζας. Με τη νέα οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, θα δημιουργηθεί το Κέντρο Υγείας Πρέβεζας στη θέση του ΠΕΔΥ και θα υπάρχουν δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Μία στο κτίριο του ΠΕΔΥ και η δεύτερη σε χώρο που αναζητείται. Για το σκοπό αυτό – όπως είπε -  θα προσληφθούν 8 Οικογενειακοί Γιατροί, 3 Παιδίατροι, 4 Νοσηλευτές, 4 Επισκέπτες Υγείας, 2 Κοινωνικοί Λειτουργοί, 4 Διοικητικοί, που θα στελεχώσουν τις νέες Υπηρεσίες. Θα υπάρχει λειτουργία σε δύο ωράρια  (8.00-20.00) και η υλοποίηση θα προχωρήσει στο Β΄ εξάμηνο του 2017. Δομική αλλαγή είναι η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ/ΠΕΠ για τέσσερα χρόνια και στη συνέχεια η ένταξη στον κρατικό προϋπολογισμό… Κάθε γιατρός θα έχει «τσεκαρισμένο» πληθυσμό αρμοδιότητάς του, θα υπάρχει ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού και στα ΤΟΜΥ θα γίνονται πρόληψη, ενημέρωση, εμβολιασμοί, προσυμτωματικός εργαστηριακός έλεγχος, αντιμετώπιση άμεσου προβλήματος υγείας, παρακολούθηση χρονίως πασχόντων, καθώς και η παραπομπή προς ειδικό γιατρό σε Κ.Υ. ή το Νοσοκομείο για εξετάσεις. Το νέο «Κέντρο Υγείας Πρέβεζας» θα ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό πολλών ειδικοτήτων, επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό Νοσηλευτικής, Μαιευτικής, Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας,  Ραδιολογίας - Ακτινολογίας, Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων, ενώ θα ενισχυθεί η λειτουργία μικροβιολογικού εργαστηρίου και ακτινολογικού…» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Νικολόπουλος.

 

 

Ερωτηματικά και αντιδράσεις…

Θα πρέπει να πούμε ότι το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι για το λόγο που οι παραπάνω γιατροί (που υποτίθεται θα προσληφθούν) δεν προσλαμβάνονται σήμερα για τα Κέντρα Υγείας του Νομού;

Στη συνέχεια ακολούθησε καταιγισμός ερωτήσεων και τοποθετήσεων τόσο από γιατρούς των Κέντρων Υγείας Θεσπρωτικού, Πάργας, Καναλακίου, Φιλιππιάδας, όσο και από κατοίκους περιφερειακά της Πρέβεζας όπως Λούρος και αλλού, οι οποίοι δεν επικεντρώθηκαν στην πρόταση της 6ης ΥΠΕ αλλά ζήτησαν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας.

Ερωτήματα επίσης κατατέθηκαν από Φορείς, όπως τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΠΕΒΕΖΑ» Κώστα Λογοθέτη, ο οποίος ρώτησε εάν η πρόταση που κατατέθηκε είναι κοστολογημένη όσον αφορά μισθούς κλπ.

Η συνολική απάντηση του κ. Νικολόπουλου, ήταν κάτι ανάλογο με αυτή που δίνει η σημερινή Κυβέρνηση στους πολίτες όταν ρωτούν. Ότι δηλαδή η κατάσταση αυτή προϋπήρχε και δεν έγινε σήμερα. Τόνισε ότι υπάρχει προγραμματισμός για προσλήψεις γιατρών στα Κ.Υ. κλπ

Ουσιαστική απάντηση για τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας δεν έλαβαν οι πολίτες, ή τουλάχιστον δεν έγιναν σαφείς οι λύσεις που παρουσίασε ο κ. Νικολόπουλος.

Για την κοστολόγηση της πρότασης που παρουσίασε η 6η ΥΠΕ, απάντησε καταφατικά, λέγοντας πως υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία όμως δεν τα είχε μαζί του…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ομιλία του ο κ. Νικολόπουλος, έκανε αναφορές για συνεργασία μεταξύ των Νοσοκομείων Πρέβεζας και Λευκάδας διασπείροντας καχυποψία για το ενδεχόμενο συλλειτουργίας των δύο Μονάδων.

Μετά την εκδήλωση, αρκετοί παρευρισκόμενοι - γιατροί και άλλοι, που έχουν άμεση σχέση με την Υγεία - εκτίμησαν ότι τα Κέντρα Υγείας του Νομού πιθανόν να οδεύουν προς περαιτέρω υποβάθμιση, καθώς δεν ακούστηκε τίποτα ουσιαστικό για την ενίσχυσή τους. Απλά η Κυβέρνηση – όπως είπαν -  αναζητά τρόπους να ‘χρυσώσει το χάπι’ με νέες «προτάσεις» οι οποίες όπως παρουσιάζονται, είναι μη υλοποιήσιμες στην παρούσα περίοδο.

 

Τι μέλει γενέσθαι;

Συμπερασματικά, στην εκδήλωση έγινε φανερή η κατεύθυνση της Κυβέρνησης να περιορίσει τον κόσμο που επιλέγει την δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγεία. Το μέτρο βασίζεται σε οικονομικούς όρους και όχι περίθαλψης. Θέλουν να αποτρέψουν τον κόσμο να πηγαίνει στα Νοσοκομεία, αλλά να προτιμά τις Πρωτοβάθμιες Μονάδες Υγείας, χωρίς όμως να υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Άλλωστε αποτελεί μνημονιακή δέσμευση η δημιουργία αυτών των «νέων» Μονάδων.

- Ένας μεγάλος αριθμός των γιατρών – όπως ακούσαμε άλλωστε – θα χρηματοδοτηθεί μέσω ΕΣΠΑ, στην ουσία δηλαδή εφαρμόζουν μια άλλου είδους εργασιακή σχέση στον Τομέα της Υγείας αυτή τη φορά.

Το ερώτημα είναι, από την στιγμή που τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα ΕΣΠΑ τελειώσουν – διότι κάποτε τελειώνουν – τι θα επακολουθήσει;

Ο κ. Νικολόπουλος είπε πως τους γιατρούς θα τους απορροφήσει το Δημόσιο στη συνέχεια. Σε ποια όμως κατάσταση θα βρίσκεται το Δημόσιο τότε για να αναλάβει αυτές τις αρμοδιότητες;

- Απορία επίσης προξενεί η ‘πρόθεση’ να δημιουργήσουν μικρότερες μονάδες υγείας, την στιγμή που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις υπάρχουσες μονάδες υγείας. Εάν υπάρχει σήμερα η οικονομική δυνατότητα για να λειτουργήσουν όλα αυτά που ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος, δηλαδή γιατροί, νέος εξοπλισμός, καινούρια μηχανήματα, γιατί δεν συμβαίνει κάτι ανάλογο εκεί που υπάρχουν ήδη ανάγκες, όπως στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού Πρέβεζας;

Κλείνοντας, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο υπάρχει αύξηση του αριθμού των ασθενών στο Νοσοκομείο Πρέβεζας. Δεν είπε όμως ο κ. Νικολόπουλος πως από την στιγμή που ο κόσμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επισκεφθεί ιδιώτη γιατρό, αναγκαστικά επιλέγει το Νοσοκομείο.

Όσον αφορά τους επικουρικούς γιατρούς του Νοσοκομείου Πρέβεζας, ο κ. Νικολόπουλος αμέλησε μάλλον να πει ότι δεν πληρώνονται από το Κράτος, αλλά από το ίδιο το Νοσοκομείο και σημειωτέον, σήμερα, τους οφείλονται δύο μήνες δεδουλευμένα και οδεύουν προς τον τρίτο μήνα απλήρωτοι.

Οι πολίτες θα πρέπει να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενος διάστημα, καθώς ο τρόπος που παρουσίασε το νέο Νοσοκομείο Λευκάδας ο κ. Νικολόπουλος, δηλαδή οι σοβαρές προδιαγραφές του και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις που διαθέτει, όπως και οι σκέψεις για συνεργασία με το Νοσοκομείο Πρέβεζας, δηλαδή μετακινήσεις γιατρών, έδωσαν την εντύπωση σε αρκετούς ότι με την έναρξη λειτουργίας του νέου Νοσοκομείου Λευκάδας, το ενδεχόμενο συλλειτουργίας με το Νοσοκομείο Πρέβεζας είναι ορθάνοιχτο.

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ