Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

19-01-2018 10:18:30

Συνέντευξη του Λευτέρη Αυγενάκη στην «Τοπική Φωνή» Πρέβεζας

Για τις τρέχουσες εξελίξεις σε σχέση με το Σκοπιανό, τα ελληνουτουρκικά, την Οικονομία και το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών, μιλά στη σημερινή του συνέντευξη στην Τοπική Φωνή, ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης.

 

Κύριε Αυγενάκη, να ξεκινήσουμε από τα εθνικά θέματα και συγκεκριμένα από την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αιτηθεί ακύρωσης της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής ασύλου που έδωσε άσυλο σε έναν εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Πώς κρίνετε αυτή την απόφαση;

Υπάρχει, εδώ και καιρό, μια κλιμακούμενη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και σίγουρα η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα, αντί να αποτελέσει μια ευκαιρία για μια καινούρια αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιδείνωσε το κλίμα. Η ελληνική Κυβέρνηση ήταν απροετοίμαστη και οι εξελίξεις είναι αποτέλεσμα αυτής της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής στα εθνικά θέματα. Η απόφαση δε της Κυβέρνησης να ζητήσει την αναστολή της απόφασης χορήγησης ασύλου είναι πρωτόγνωρη στην ιστορία της Χώρας μας. Για πρώτη φορά, η Κυβέρνηση παραβιάζει βασικές αρχές του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου. Η Κυβέρνηση αντέδρασε αποδεικνύοντας πως δεν σέβεται ούτε την ανεξαρτησία της επιτροπής, ούτε και το σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από μέλη της Κυβέρνησης.

 

Θωρείτε ότι η κίνηση αυτή αποτελεί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ήταν αποτέλεσμα πιέσεων του Τούρκου Προέδρου στην ελληνική κυβέρνηση μετά και τη δήλωση του αρμόδιου υπουργού κ. Κοντονή ότι «η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να δικαστούν στην Ελλάδα οι 8 Τούρκοι»;

Σαφέστατα. Στο ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών, το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι φαίνεται πως ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε, με κάποιο τρόπο, να στείλει τους αξιωματικούς αυτούς πίσω. Η Κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα είναι Κράτος δικαίου και μέλος της Ε.Ε. Και αν μη τι άλλο να προβληματισθεί για το γεγονός ότι μόνον τα ΜΜΕ της Τουρκίας πανηγυρίζουν πλέον με τις αποφάσεις της.

 

Το Σκοπιανό θα μπορούσε να αποδειχθεί θρυαλλίδα στη συνοχή της κυβερνητικής πλειοψηφίας;

Δυστυχώς, η διχοστασία που χαρακτηρίζει την Κυβέρνηση εξασθενίζει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ζητούμε το αυτονόητο από τους κ.κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά. Άλλωστε, ο κ. Καμμένος έχει αποδείξει πολλάκις ότι πολιτεύεται καιροσκοπικά και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Με αναλόγως φαιδρό τρόπο αντιμετωπίζει την ίδια υπόθεση ο κ. Κοτζιάς. Να καταλήξουν, επιτέλους, σε μια ενιαία θέση και να ενημερώσουν υπεύθυνα τα Κόμματα, όπως κάναμε και εμείς το 2008. 

 

Εκτιμάτε ότι έχουν ωριμάσει, πλέον, οι συνθήκες για την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος που έχει ταλανίσει τη χώρα μας; Ποια θεωρείτε την πιο ενδεδειγμένη λύση προς όφελος και των δύο Χωρών;

Τις θέσεις μας τις έχει αναπτύξει με σαφήνεια ο Πρόεδρος μας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «… η γραμμή του Βουκουρεστίου είναι η εθνική γραμμή της χώρας. Είναι το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να διεκδικήσουμε». Όταν μιλάμε για Βουκουρέστι αναφερόμαστε σε τρία πράγματα: το όνομα είναι ένα από τα τρία. Το δεύτερο είναι οι χρήσεις του ονόματος, αυτό το οποίο αποκαλούμε erga omnes. Να υπάρχει δηλαδή μια χρήση για όλους, να αφορά όλες τις σχέσεις του Κράτους αυτού με όλα τα Κράτη και όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και το τρίτο βέβαια είναι το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των απαράδεκτων διεκδικήσεων με χάρτες, αγάλματα, ονόματα και την προσπάθεια να καπηλευθούν την ιστορία μας και την ιστορική παρακαταθήκη της Μακεδονίας.

 

Το κυβερνητικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας βασίζεται στη μείωση της φορολογίας. Υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που δεν συναινέσουν οι θεσμοί;

Βεβαίως και υπάρχει. Το σχέδιο µας, που  παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο μας Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρόσφατο Συνέδριο της ΝΔ, έχει τρεις προτεραιότητες:

1. Να δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές μέσα από µία έκρηξη επενδύσεων. 

2. Να μειώσουμε τα φορολογικά βάρη και να κάνουμε πιο ορθολογική τη λειτουργία του Κράτους. 

3. Να σταθούμε κοντά στους νέους και στους πιο αδύναμους συμπολίτες µας.

Ειδικά για τη 2η προτεραιότητα, που με ρωτάτε, για να κάνουμε µία πραγματική επανάσταση στη φορολογία πρέπει να μειώσουμε τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεσμευόμαστε σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, κυρίως του κράτους, τις οποίες προτείνουμε κι εφαρμόζουμε µε απόλυτη προσήλωση. Και όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%. Έτσι, θα μπορέσουμε να:

  • μειώσουμε σημαντικά όλες τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών.
  • μειώσουμε τη φορολογία των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
  • μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια.
  • μειώσουμε το φόρο στα μερίσματα στο 5% και να αυξήσουμε το όριο για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ.
  • εισάγουμε κατώτατο φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, µε 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί. Έτσι στηρίζουμε τα κατώτερα εισοδήματα και βάζουμε ένα λιθαράκι στην στήριξη της οικογένειας και στην αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας.
  • Όταν η οικονομία θα αναπτύσσεται γοργά, να καταργήσουμε την εισφορά αλληλεγγύης εξορθολογίζοντας την κλίμακα του φόρου εισοδήματος και να καταλήξουμε σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.

 

Τελικά η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που ήταν κάποτε ‘κόκκινο πανί’ για τον ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται κατά γράμμα. Σήμερα περνούν από τη Βουλή τα πάντα με άνεση και με ελάχιστες αντιδράσεις. Έχετε κάποια εξήγηση;

Κύριε Τσελίκο, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρίψει πολλές από τις «κόκκινες γραμμές» του. Το θέμα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ είναι ακόμη μια «κωλοτούμπα» για τον κ. Τσίπρα, αφού από «κόκκινο πανί» έγινε «ευαγγέλιο».  Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν στο βωμό της «καρέκλας», οι αγανακτισμένοι έγιναν μετακλητοί και η Κυβέρνηση δεν θα διστάσει να εφαρμόσει οιοδήποτε μέτρο την κρατά στην εξουσία.

 

Η ανανέωση της Ν.Δ. έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στο βαθμό που έχει δεσμευθεί η ηγεσία του κόμματός σας. Αν γίνουν εκλογές σύντομα, είναι έτοιμη η Ν.Δ. να παρουσιάσει πολύ ανανεωμένα ψηφοδέλτια;

Στο 11ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, το δεύτερο Συνέδριό μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τιμόνι της Παράταξής μας αποτυπώθηκε η ανανέωση, η εξωστρέφεια, οι νέες ιδέες και θέσεις που έρχονται να χαλυβδώσουν τις παραδοσιακές μας αξίες, τα θεμέλια της παράταξής μας, όπως αυτά ετέθησαν από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή 43 χρόνια πριν. Επίσης, στο Συνέδριο κηρύξαμε το Κόμμα μας σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Καθημερινά, έρχονται στο Κόμμα μας νέοι άνθρωποι, από όλες τις κοινωνικές τάξεις, αναδεικνύοντας την ενεργό συμμετοχή των νέων, που εκφράζουν τις αγωνίες τους και στηρίζουν τις ελπίδες τους στην ΝΔ. Η ΝΔ εκφράζει την πολιτική ανοικτών θυρών, ρίχνει γέφυρες στην κοινωνία και σε ανθρώπους καταξιωμένους στον χώρο τους που μέχρι τώρα δεν είχαν σχέση με την πολιτική, αλλά θέλουν να προσφέρουν.

 

Η ανανέωση στη Νέα Δημοκρατία περνά μέσω της «αποστρατείας» εμπειρότερων στελεχών, όπως έγινε στην περίπτωση της Ντόρας Μπακογιάννη;

Η ανανέωση έρχεται μέσα από τη δημιουργική και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ νέων (πολιτικά) στελεχών μας με τα έμπειρα στελέχη μας που έχουν δοκιμαστεί πολλές φορές και απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του Προέδρου μας και του ελληνικού λαού. Όσον αφορά την κ. Μπακογιάννη, προφανώς και δεν πρόκειται περί αποστρατείας. Μόλις την περασμένη Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα πρόσωπα που ανά εκλογική περιφέρεια, θα αναλάβουν το συντονισμό για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ορίζοντας την κ. Μπακογιάννη περιφερειακό τομεάρχη για την Κρήτη, όπως και στην Περιφέρεια Ηπείρου την κα Κεραμέως και τον κ. Παναγιωτόπουλο.

 

Μονοκομματική κυβέρνηση η συνεργατικό σχήμα; Ποια είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση για τον τόπο;

Στόχος είναι η ΝΔ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι πρώτη δύναμη, να έχουμε μια ισχυρή αυτοδυναμία. Παράλληλα, επιδιώκουμε να αναπτύξουμε ευρείες κοινωνικές συμμαχίες με παραγωγικές δυνάμεις και με πολιτικές δυνάμεις που έχουν ανάλογες απόψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Πατρίδας μας. Κανείς δεν περισσεύει στη μεγάλη εθνική προσπάθεια ανάταξης της χώρας.

 

Ανεξαρτήτως εάν θα γίνουν ή όχι εκλογές, θα ήθελα να σας ρωτήσω, το 2018 θα είναι το έτος ορόσημο για την μεταμνημονιακή εποχή;

Το 2018 εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μια χρονιά σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Η έξοδος από το Πρόγραμμα προϋποθέτει εξαιρετικά κρίσιμους χειρισμούς, που δεν μπορούν να αφεθούν σε μια ανίκανη και ανεύθυνη Κυβέρνηση. Μια Κυβέρνηση που έχει δεσμεύσει την πατρίδα μας για πολλά χρόνια με πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Η ολοκλήρωση του 3ου Προγράμματος σημαίνει ότι η χώρα θα πρέπει να δανείζεται με λογικά επιτόκια από τις αγορές. Για να γίνει αυτό η χώρα χρειάζεται ένα τολμηρό πρόγραμμα, ένα τολμηρό σχέδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Το πρόγραμμα της ΝΔ!

Άρης Τσελίκος

 

 

 ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ