Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

17-05-2017 22:21:00

Συνέντευξη του Γραμματέα Π.Ε. ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στο Τ.Φ. online

Συνέντευξη στο 'Τοπική Φωνή online' παραχώρησε  ο Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Αυγενάκης ενόψει τον νέων μέτρων που προωθούνται προς ψήφιση στη Βουλή.

 

Κύριε Αυγενάκη, γιατί, όπως υποστηρίζετε, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ισούται με ένα 4ο Μνημόνιο;

Γιατί επιβάλει νέα επώδυνα μέτρα, με ένα Μνημόνιο που έρχεται να σκιάσει το μέλλον της Ελλάδας για πολλά χρόνια. Γιατί δεσμεύει τη χώρα μετά το 2018, όταν το τρίτο πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018. Τα νέα μέτρα αφορούν την περίοδο μετά το 2018, χωρίς καν χρηματοδότηση. Γιατί η Κυβέρνηση της αριστεράς, ψήφισε συνολικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό που ξεπερνούν τα 8 δις ευρώ όταν το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο ήταν 5 δις και 5 δις οι περικοπές των συντάξεων. Για εμάς αυτό είναι τέταρτο Μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας εξαγόρασε την παραμονή του στην εξουσία, αποδεχόμενος τα πάντα, με ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων για τον μέσο Έλληνα.

 

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή τη συμφωνία όπως έχετε πει. Ωστόσο ως Κυβέρνηση θα κληθείτε να την εφαρμόσετε, δεδομένου ότι περιλαμβάνει μέτρα που εκτείνονται μέχρι το 2019 και το 2020.

Η Νέα Δημοκρατία δεν θα ψηφίσει αυτή την πολύ κακή συμφωνία η οποία δεσμεύει τη χώρα μακροπρόθεσμα. Αυτοί θα έχουν το βάρος του κόστους της καθυστέρησης και της αέναης λιτότητας. Πιστεύουμε σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής, με λιγότερους φόρους και δαπάνες, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Ώστε να ανακάμψει η οικονομία και να χρηματοδοτηθούν τα πλεονάσματα από την αύξηση του πλούτου και των εισοδημάτων. Εμείς, πιστεύουμε στις μεταρρυθμίσεις, πιστεύουμε στις αποκρατικοποιήσεις. Πιστεύουμε στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας και στις ιδιωτικές επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας δεν πιστεύει σε τίποτα από αυτά, για αυτό η Κυβέρνηση είναι σήμερα εγκλωβισμένη σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο. Ο κ. Τσίπρας δεν είναι μεταρρυθμιστής και ούτε μπορεί να γίνει, ούτε αυτός, ούτε οι συνεργάτες του.  Ο κ. Τσίπρας είναι ανίκανος να φέρει έστω και 1€ επένδυσης.

 

Βλέπετε να χάνεται το αίτημα το περί εκλογών τώρα που η Κυβέρνηση έκλεισε την αξιολόγηση;

Ζητούσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε εκλογές. Το αίτημα μας αυτό παραμένει, επειδή όσο παραμένει αυτή η Κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα κάνει στη χώρα. Οι εξελίξεις, δυστυχώς, μας δικαιώνουν καθημερινά.

Η αξιολόγηση έκλεισε με 15 μήνες καθυστέρηση, ο κ. Τσίπρας τα έδωσε όλα δεν πήρε τίποτα. Ούτε καν στο χρέος έχει πάρει κάτι ακόμα. Ούτε καν το Q.E.. Η ποσοτική χαλάρωση - στην οποία είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να είχαμε μπει - ούτε αυτή ακόμα δεν έχει εξασφαλιστεί.

Και κάτι ακόμα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύτηκαν μόλις χθες η οικονομία της Ευρωζώνης στο α' τρίμηνο του 2017 αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε ετήσια βάση, την ώρα που η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρωζώνη που βρίσκεται σε ύφεση.

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο και πολύ ουσιαστικό. Αποστολή μας είναι να γίνουμε η Κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από την παρακμή. Που θα φέρει ξανά την δυναμική ανάπτυξη. Η Κυβέρνηση που θα φέρει ξανά αισιοδοξία, περηφάνια στη χώρα και χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων.

 

Η Κυβέρνηση λέει ότι «η συμφωνία είναι ισορροπημένη και βιώσιμη». Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός μιλά για «επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης». Η Νέα Δημοκρατία μιλά για «ισοπέδωση της μεσαίας τάξης». Τελικά που βρίσκεται η αλήθεια;

Για ποια ανάπτυξη μιλάμε; Αυτή του κ. Τσίπρα που έχει πάρει 7.000 € από το κάθε νοικοκυριό; Ο ρυθμός ανάπτυξης, για το 2017, πέφτει από το 2,7% στο 1,8%. Με βάση και το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο, χάθηκαν, μέχρι το 2018, 29 δις ευρώ πλούτου, ή 7.000 ευρώ περίπου χαμένο εισόδημα για κάθε νοικοκυριό. Και πέραν αυτού εχουμε επέκταση και διεύρυνση της λιτότητας, ιδιαίτερα στα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι με τα νέα μέτρα, χάνονται από 1 - 3 συντάξεις και ένας μισθός. Αντί για χορήγηση 13ης σύνταξης, που υπόσχονταν, κόβουν τη 12η και την 11η.

Επιπλέον, επιβαρύνονται για πρώτη φορά, με τη μείωση του αφορολόγητου, 1.300.000 φορολογούμενοι πολίτες. Επιβαρύνονται, ακόμη περισσότερο, με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, 1.400.000 επαγγελματίες και αγρότες και τέλος πετσοκόβονται τα ειδικά μισθολόγια, ιδίως των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας!

 

Η Κυβέρνηση σας κατηγορεί για παροχολογία και κουβαρνταλίκια στην πρόταση σας για επιστροφή του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Η επιστροφή του 0,5% είναι το ελάχιστο που μπορεί να επιστρέψει η Κυβέρνηση στον ελληνικό λαό. Δεν πρόκειται για έναν «μποναμά» τύπου 13ης σύνταξης. Πιο αναλυτικά ο Πρόεδρός μας κατέθεσε μια πολύ συγκεκριμένη πρόταση, κάλεσε την Κυβέρνηση να διανείμει ένα 0,5% του Α.Ε.Π., δηλαδή περίπου στα 750.000.000 ευρώ, από την υπέρβαση του πλεονάσματος του 2016, που δικαιούται η χώρα μας. Το επισημαίνω ξανά, δεν πρόκειται για ‘δώρο’, πρόκειται για ζωτικής σημασίας ανάσα σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται. Αφού, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας πήρε οκτώ φορές παραπάνω πλεόνασμα από αυτό το οποίο ήθελε δεν θα έπρεπε να έχει καμία δυσκολία να επιστρέψει ένα κομμάτι πίσω.ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ