Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

17-05-2017 18:17:13

Συμβιβάστηκε ο λαός της Πρέβεζας με τα σκληρά μέτρα ή έχουν απαξιωθεί τα Συνδικάτα;

Επηρεάζουν ή όχι τα μέτρα τον εργατόκοσμο της Πρέβεζας, είναι το ερώτημα που για άλλη μία φορά προκύπτει από την σημερινή εικόνα που παρουσίασε η συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στην Πρέβεζα, η πρώτη στο Φόρο από το ΠΑΜΕ η οποία είχε καλή συμμετοχή, η δεύτερη στο ύψος του ΟΤΕ από το Συντονιστικό Εργαζομένων Ανέργων, εκπροσώπων της ΛΑΕ κ.α., και η τρίτη και «καλύτερη» «συγκέντρωση» πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας.

Η συμμετοχή στην συγκέντρωση στο  Εργατικό Κέντρο κρίνεται αποτυχημένη, καθώς οι απεργοί δεν ξεπέρασαν τα 30-40 άτομα, σε μια εποχή βαθιάς κρίσης και νέων σκληρών μέτρων που πέρασαν το κατώφλι του Κοινοβουλίου από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Εάν επηρεάζουν ή όχι τα μέτρα τον κόσμο της Πρέβεζας, είναι ερώτημα ρητορικό, καθώς οι δείκτες της ανεργίας βλέπουμε ότι ανεβαίνουν, τα λουκέτα αυξάνουν και ο τζίρος δεν υπάρχει.

Ο κόσμος δεν συμμετέχει στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όχι διότι επιβραβεύει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως θέλει να το παρουσιάσει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά διότι δεν έχει τις αντοχές να βγει στο δρόμο ή αυτοί που τον καλούν στο δρόμο δεν έχουν πια την ικανότητα να τον πείσουν ότι μπορεί με την απεργία να ανατρέψει αυτή την πολιτική.
Ευθύνες σίγουρα και υπάρχουν για την σημερινή κατάντια των κινητοποιήσεων.

Είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι οι μορφές αγώνα με τα πανό και τις πορείες δεν επηρεάζουν την συγκεκριμένη Κυβέρνηση, για να μη πούμε ότι την βολεύουν, σε ένα βαθμό, ως εργαλείο εκτόνωσης κάποιων κοινωνικών ομάδων που αντιδρούν πιο δυναμικά.

Οι μορφές κινητοποιήσεων επιβάλλεται να αλλάξουν, προκειμένου η συγκεκριμένη Κυβέρνηση να νιώσει στο πετσί της ότι δεν έχει καμία λαϊκή πλειοψηφία παρά μόνο πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Εν έτει 2017, δεν πείθεις τον ανασφάλιστο ντελιβερά ή σερβιτόρο ή εμποροϋπάλληλο, με επιχειρήματα όπως ανατροπή της Ε.Ε. ή του ΔΝΤ. Δεν μπορείς να προσεγγίσεις αυτό τον κόσμο όταν βάζεις όλα τα ζητήματα που απασχολούν ‘κόμματα και αποκόμματα’ σε ένα καλάθι και του τα πασάρεις με μια πολυσέλιδη ανακοίνωση.

Τα αιτήματα πρέπει να είναι στοχευμένα στα προβλήματα που τώρα αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος, στοχευμένα σε αυτά που διεκδικεί ο άνεργος και όχι γενικόλογα και αόριστα περί «ανατροπών» και «αλυσίδων στα πόδια του εργάτη».

Σήμερα ο γείτονας δεν ξέρει πως θα πληρώσει την ΔΕΗ, δεν ξέρει να διαλέξει μεταξύ ΕΝΦΙΑ και διδάκτρων για τα φροντιστήρια των παιδιών του, θα κάτσει αλήθεια να ακούσει για τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό, τον νεοφιλελευθερισμό και τον περίφημο δρόμο της αριστεράς που τσαμπουνάνε ορισμένοι ΣΥΡΙΖΑίοι συνδικαλιστάδες οι οποίοι αμετανόητοι ή βολεμένοι όπως είναι, κοροϊδεύουν εν ψυχρώ τον βαριά φορολογούμενο Έλληνα κρατώντας μάλιστα τα πανό στις απεργίες; Αυτοί θα πείσουν σήμερα τον κόσμο να απεργήσει;

Η σημερινή απεργία στην Πρέβεζα αλλά και σε πάμπολλες άλλες πόλεις της χώρας, ήταν μια ξεφτίλα με την σφραγίδα ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ οι οποίες πλέον δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις.

Ας παραιτηθούν για να γίνει ανασύσταση Συνδικάτων ‘εκ βάθρων’ τα υπάρχοντα, καθώς έχουν απαξιωθεί.

Η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή προχωρά ακάθεκτη και ψηφίζει μέτρα για το μέλλον, δεσμεύει πρώτα τους Έλληνες σε μία βάρβαρη πολιτική φορολόγησης και ύστερα την χώρα σε καθεστώς προτεκτοράτου, χωρίς να ανοίγει ρουθούνι.

Για ποιο λόγο άραγε να μην θεωρείτε ο Τσίπρας ως το «καλό παιδί» των δανειστών και όλων εκείνων των συμφερόντων – επιχειρηματικών και μη – που ζητούν -για όποιους λόγους- να συνεχιστεί αυτή η πολιτική και οι ταξικές ανισότητες να μεγαλώσουν ακόμη περισσότερο; Προφανώς και κάποιοι ευνοούνται από τις ανισότητες που μεγαλώνουν.

Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της Πρέβεζας, βάλλονται ή δε βάλλονται από τα μέτρα και τις νέες αυξημένες εισφορές που έρχονται; Απήργησαν σήμερα για να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους; Είδατε στους κεντρικούς δρόμους της Πρέβεζας τα μαγαζιά κλειστά; Έπεισε άραγε ο συνδικαλιστικός κόσμος του Εμπορίου να νεκρώσει η Πρέβεζα χθες;

 Και δεν αναφέρομαι στον Εμπορικό Σύλλογο Πρέβεζας που αν θέλετε έχει και μία πολιτική κατεύθυνση που ορισμένοι ίσως διαφωνούν και δικαίωμά τους, αναφέρομαι όμως στην περίφημη ΕΣΕΕ που ομολογουμένως καταθέτει καλές προτάσεις, αλλά στην πράξη ποιόν πείθει τελικά με την πληθώρα αυτών των πραγματικών αριθμητικών στοιχείων που παραθέτει πυκνά συχνά;

Ίσως κάποιοι θα προτιμούσαν να παρουσιάσουμε τη σημερινή απεργία μόνο ως γεγονός, να αναφέρουμε τις ομιλίες και να αφήσουμε στο τέλος και ένα πικρόχολο σχόλιο για την συμμετοχή. Δυστυχώς θα τους δυσαρεστήσουμε. Πρέπει οι συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, ακόμη και με ενυπόγραφες παραιτήσεις, διότι δεν μπορούν. Ας μπουν τελικά μπροστά εκείνοι που μπορούν.
Άρης ΤσελίκοςΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ