Μ.Η.Τ. 232309
15-03-2017 21:38:39
Στεγνώνουν τα νοικοκυριά της Πρέβεζας, λόγω ύφεσης, φόρων και περικοπών, ενώ την άποψη ενισχύει ακόμη και η μείωση στην αγορά τροφίμων που διαπιστώνουν άνθρωποι της τοπικής αγοράς. Συμπολίτες αναφέρουν πως από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, τα έξοδα του νοικοκυριού λόγω φόρων ξεπερνούν κατά πολύ τα περυσινά επίπεδα, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ακόμη και νερό, οπότε περιορίζονται να αγοράζουν τα απολύτως απαραίτητα τρόφιμα.
Ενδεικτική είναι μάλιστα η εικόνα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα σούπερ μάρκετ, όπου τις ημέρες των προσφορών επικρατεί το αδιαχώρητο. «Σε χρόνο μηδέν αδειάζουν τα ράφια που περιέχουν τρόφιμα σε προσφορά» ανέφερε στην Τ.Φ. υπάλληλος σούπερ μάρκετ της Πρέβεζας και πρόσθεσε ότι «ο κόσμος πρώτα βολιδοσκοπεί και στη συνέχεια αγοράζει», σημειώνοντας «Πάει ο καιρός που γέμιζαν τα καλάθια για όλη την εβδομάδα».
Στοιχεία από πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνουν την πραγματικότητα, καθώς σε ποσοστό 88% των καταναλωτών (εννιά στους δέκα) εξοικονομεί χρήματα μέσω προσφορών-κουπονιών-δωροεπιταγών που προφέρουν τα σούπερ μάρκετ.
Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας Τάσος Κοντομίχης, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τον τομέα των τροφίμων λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, παρουσίασε σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. μία ιδιαίτερα δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα νοικοκυριά της Πρέβεζας. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «Υπάρχει μια μεγάλη μείωση στην κατανάλωση τροφίμων. Αυτό αποδίδεται στο γεγονός ότι λόγω φτώχειας, ο κόσμος περιορίζεται στις αγορές του και έτσι η κατανάλωση έχει συρρικνωθεί στα βασικά. Δεν είναι τυχαίο ότι πωλούνται μόνο πατάτες, κρεμμύδια και ζυμαρικά, που είναι τα εντελώς απαραίτητα για την επιβίωση. Δεν μιλάμε για ποιότητα ζωής… Η κατανάλωση φρούτων για παράδειγμα βρίσκεται στο μηδέν! Ελάχιστες είναι οι ποσότητες φρούτων, που δείχνει την πτώση του βιοτικού επιπέδου. Η εικόνα φαίνεται επιδεινούμενη, διότι ενώ μπαίνουμε στην άνοιξη και σε μία σαιζόν που θα ‘πρεπε να υπάρξει κάποια άνοδος, αντιθέτως παρατηρείται μια διαρκής επιδείνωση. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, τον φετινό Μάρτιο η εικόνα είναι χειρότερη. Οι ποσότητες των τροφίμων είναι μειωμένες, ο κόσμος δηλαδή τρώει λιγότερο!!! Οι ίδιοι καταναλωτές του 2016, φέτος καταναλώνουν λιγότερο.
Εδώ και χρόνια άνθρωποι που είναι πελάτες μας, έχουν αυξήσει το βερεσέ τους, δηλαδή για να κρατήσουμε το πελατολόγιό μας, αυξάνουμε το βερεσέ και αυτό είναι θνησιγενές. Φτάνει δηλαδή ο πελάτης σε σημείο να μη μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις του και οδηγούμαστε μαζί στο «γκρεμό», σημείωσε ο κ. Κοντομίχης.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη πανελλαδικά, αφού επίσημα στοιχεία έρευνας δείχνουν ότι το 2017 ξεκίνησε ως το χειρότερο έτος από άποψη τζίρου για τα Σούπερ Μάρκετ, αφού παρουσιάζει ήδη κάμψη κοντά στο 10% σε σύγκριση με το 2016.
Κυριότεροι λόγοι είναι η βαριά φορολόγηση που επιβάλει η Κυβέρνηση αλλά και η παρατεταμένη αβεβαιότητα που προκαλεί φόβο και αγωνία στους καταναλωτές.
Σύμφωνα με ανθρώπους του λιανικού εμπορίου αλλά και προμηθευτές, ότι όλα τα χρόνια της κρίσης υπήρχε μείωση πωλήσεων, αλλά το 2017 δεν έχει προηγούμενο.
Στοιχεία αναφέρουν ότι κατά 13,4% συρρικνώθηκε ο τζίρος στα είδη νοικοκυριού και κατά 8,7% στα τρόφιμα. Ενδεικτικά στα γαλακτοκομικά η μείωση έφτασε στο 13,3%, στα υλικά μαγειρικής 11,1%, στα συσκευασμένα τρόφιμα 8,4%, στα κατεψυγμένα τρόφιμα 3,8%, στα καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά 14,3%, στα είδη προσωπικής υγιεινής 13,2%, στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς 14,2%, στα υπόλοιπα είδη νοικοκυριού 11,2%.
Ανησυχία προκαλεί και η μείωση στον όγκο πωλήσεων (τεμάχια) που καταγράφεται στις ίδιες κατηγορίες. Συγκεκριμένα: 11,9% στα γαλακτοκομικά, 7,7% στα υλικά μαγειρικής, 4,3% στα συσκευασμένα τρόφιμα, 3,2% στα κατεψυγμένα τρόφιμα, 11,3% στα καθαριστικά σπιτιού και απορρυπαντικά, 10,5% στα είδη προσωπικής φροντίδας και ομορφιάς, 8,8% στα είδη προσωπικής υγιεινής, 7,7% στα άλλα είδη νοικοκυριού. Θα πρέπει να πούμε ότι η πτώση της κατανάλωσης έχει άμεσο αντίκτυπο στην βιομηχανία τροφίμων, για παράδειγμα ο κύκλος εργασιών στην μεταποίηση τροφίμων βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση φέτος.
Άρης Τσελίκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότερα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ