Μ.Η.Τ. 232309
08-05-2017 19:47:40
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οι Φαρμακοποιοί της Πρέβεζας, σύμφωνα με όσα ανέφερε το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Ευάγγελος Κύρλας.
Όπως ανέφερε, η Κυβέρνηση επιχειρεί να απελευθερώσει άμεσα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα ώστε να μπουν κατευθείαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
«Θέλουν άμεσα να απελευθερωθεί η τιμή προς τα πάνω. Προς το παρόν βρισκόμαστε σε στάση αναμονής. Στο τραπέζι βρίσκονται πολλά πράγματα, όπως το ιδιοκτησιακό, τα ωράρια και πολλά άλλα. Θα δούμε πρώτα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ποιες αλλαγές θα γίνουν» ανέφερε.
Σύμφωνα με φαρμακοποιούς τα νέα δεδομένα επηρεάζουν σημαντικά τα φαρμακεία και επίσης πολλά προβλήματα μένουν άλυτα μέχρι και σήμερα, ενώ η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το αν θα ανοίξει η αγορά του φαρμάκου προς τα σούπερ μάρκετ.
Εδώ και καιρό επετράπη η είσοδος στα σουπερ μάρκετ ενός μέρους από μια κατηγορία σκευασμάτων, ονομάζοντας τη νέα αυτή λίστα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα).
Ειδικότερα, από τη λίστα των ΜΗΣΥΦΑ, που στη χώρα μας αριθμεί 1.582 σκευάσματα, μόνο τα 216 μεταφέρθηκαν αρχικά στη νέα λίστα των ΓΕΔΙΦΑ.
Από τότε φαρμακευτικά προϊόντα ευρείας χρήσεως – όπως είναι τα παυσίπονα, τα αντιόξινα σκευάσματα (για την αντιμετώπιση της καούρας), τα υπακτικά (για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας), τα κολλύρια, οι αναλγητικές κρέμες, τα αντικνησμώδη και τα αντιπυρετικά, διακινούνται πλέον και από αλυσίδες λιανικής.
Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση προσανατολίζεται στη διεύρυνση της λίστας ώστε να συμπεριληφθούν περισσότερα σκευάσματα.
Στο τραπέζι της συζήτησης με τους θεσμούς μάλιστα έχει πέσει και το θέμα της πλήρους απελευθέρωσης των τιμών των συγκεκριμένων σκευασμάτων.
Εάν ισχύσει αυτή η απαίτηση, τότε θα καταργηθούν οι κόφτες που υπάρχουν μέχρι τώρα για σταδιακή αύξηση των τιμών.
Δυσαρέσκεια για τα νέα μέτρα για την πολιτική φαρμάκου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας
Ο Κλάδος ισχυρίζεται πως πρόκειται για νέα οριζόντια μέτρα που δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά καθαρά βαριά φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία δεν εξασφαλίζουν τη μείωση του clawback κατά 30%, που είναι και μνημονιακή υποχρέωση.
Όπως επισημαίνει ο ΣΦΕΕ σε ανακοίνωσή του, τα μέτρα θέτουν περιορισμούς στην είσοδο των νέων καινοτόμων φαρμάκων ή και την καθιστούν απαγορευτική, γεγονός που θα έχει άμεσες και δυσμενέστατες επιπτώσεις στους ασθενείς, πλήττουν την υγιή επιχειρηματικότητα, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν ούτε στέρεα δημοσιονομικά οφέλη ούτε, το κυριότερο, καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.
Προειδοποιούν ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εξαντλούν τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, απειλώντας τις 86.000 θέσεις εργασίας που στηρίζει άμεσα και έμμεσα ο Κλάδος του Φαρμάκου και δημιουργούν συνθήκες αποεπένδυσης.
Ζητούν, διαβούλευση πριν την κατάθεση και ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου όσο και μετά στις επικείμενες υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί το όφελος των ασθενών και η βιωσιμότητα του Κλάδου και του Συστήματος Υγείας.
Άρης Τσελίκος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότερα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ