Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

01-08-2017 23:22:06

Πρέβεζα: Τι λέει η ΠΟΕΔΗΝ για τα 4 Κέντρα Υγείας του Νομού μας

Τις δραματικές συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Υγείας και τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) έπειτα από έρευνά της σε 65 Κέντρα Υγείας, μεταξύ αυτών και τα τέσσερα του Νομού Πρέβεζας.
Στην επιστολή της προς τον Αλ. Τσίπρα, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει λόγο για αναιμικούς προϋπολογισμούς, αποδεκατισμένο προσωπικό, παροπλισμένο ιατρικό εξοπλισμό, δυσκολία στην προμήθεια υλικών και φαρμάκων, διαχειριστική ανεπάρκεια, που έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

«Τα Κέντρα Υγείας δεν έχουν ούτε ένα ευρώ να καλύψουν βασικές λειτουργικές δαπάνες, στηρίζονται σε δωρεές και φιλανθρωπίες - μέχρι δίσκο στις λειτουργίες βγάζουν οι κατά τόπους εκκλησίες, για την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας» σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και «ακτινογραφεί» τα 65 Κέντρα Υγείας της Χώρας.

Για τα τέσσερα Κ.Υ. του Νομού Πρέβεζας, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Κ.Υ. ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Λειτουργούν (4),  Κ.Υ. Θεσπρωτικού, Φιλιππιάδας, Πάργας και Καναλακίου.

 Στην Πάργα παραιτήθηκε η Διευθύντρια του Κ.Υ. και τώρα λειτουργεί με έναν μόνο Ιατρό. Εφημερεύει μέρα παρά μέρα με το Κ.Υ. Καναλακίου.

Το Κ.Υ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ εφημερεύει όλες της ημέρες αφού απέσπασε τον ιατρό από το Κ.Υ. Φιλιππιάδας.

Το Κ.Υ. Φιλιππιάδας εφημερεύει τις μισές μέρες του μήνα.

Τα Κ.Υ. οδεύουν περαιτέρω προς απαξίωση. Έλλειψη ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, έλλειψη αναλωσίμων υλικών. Οι ασθενείς πενταπλασιάζονται λόγω καλοκαιρινής περιόδου».
«Την ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης λέει ότι οι νοσηλευτές των Κέντρων Υγείας δεν έχουν τι να κάνουν και πλέκουν, η δική μας έρευνα έδειξε πως στις Πρωτοβάθμιες Μονάδες δεν προσελήφθη κανείς επαγγελματίας υγείας τα τελευταία δύο χρόνια» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.
Επισημαίνει οτι: «Αδυνατούν να προμηθευτούν γάντια, βαμβάκι, μάσκες οξυγόνου, κολάρα, συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, ράμματα, επιδέσμους οροσυλλέκτες, γάζες, σύριγγες, φάρμακα, βενζίνη για τα οχήματα, πετρέλαιο για το καλοριφέρ. Δεν διαθέτουν καν χαρτί υγείας. Οι εργαζόμενοι Ιατροί και Νοσηλευτές συγκεντρώνουν χρήματα για να αγοράσουν χαρτί υγείας, γάντια, σύριγγες, βρύσες, λάμπες και επισκευάζουν μόνοι τους τεχνικές βλάβες. Δεν έχουν χρήματα να επισκευάσουν την θέρμανση, αν και το χειμώνα οι συνθήκες είναι απερίγραπτες. Συντηρούνται με εράνους και παροχές» καταλήγει.ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ