Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

09-10-2017 18:59:55

Πρέβεζα: Σοβαρό επεισόδιο στο ΕΠΑΛ! Τί λένε μαθητές, τί υποστηρίζει ο εκπαιδευτικός που κατηγορούν…

Αναταράξεις προκάλεσαν τις τελευταίες ημέρες στην Εκπαιδευτική Κοινότητα της Πρέβεζας, οι αναφορές μαθητών για προπηλακισμό μαθητή από Καθηγητή του Σχολείου, την Παρασκευή στο ΕΠΑΛ Πρέβεζας, το οποίο τελεί υπό κατάληψη για περισσότερο από δύο εβδομάδες με αίτια τις συγχωνεύσεις ειδικοτήτων λόγω της πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν στην Τ.Φ. μαθητές του Σχολείου, την Παρασκευή, Καθηγητής έσπασε την κλειδαριά της κεντρικής εισόδου του κτιρίου και χτύπησε μαθητή ο οποίος αρνούνταν να του επιτρέψει την είσοδο προκειμένου να ξεκινήσει η διδασκαλία.

Σε δηλώσεις του στην Τ.Φ. ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ εξήγησε τα αίτια που οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη. Διέψευσε τις καταγγελίες για προπηλακισμό των μαθητών, ενώ επίσης διέψευσαν το γεγονός και άλλοι καθηγητές που βρίσκονταν –όπως είπαν - παρόντες. Όπως ανέφεραν, ο εν λόγω εκπαιδευτικός, κατά την απόπειρά του να μπει στο Σχολείο, ακούμπησε το μαθητή προκειμένου να περάσει διότι ο μαθητής στέκονταν εμπόδιο σε κάθε του βήμα.

Ο Καθηγητής για τον οποίο γίνεται λόγος, μίλησε στην Τ.Φ. για το θέμα, αναφέροντας πως όντως υπήρχε μεγάλη ένταση την συγκεκριμένη στιγμή. Τόνισε ότι κατά την προσπάθειά του να εισέλθει εντός της αυλής του σχολείου, ζήτησε από τον μαθητή να του αφήσει χώρο ώστε να μπορέσει να μπει, κάτι το οποίο δεν συνέβη με αποτέλεσμα να ακουμπήσει τον μαθητή με το πόδι του. Υποστήριξε δε ότι είναι έτοιμος να υποστεί όποιες συνέπειες και πρόσθεσε ότι τις προηγούμενες ημέρες όχι μόνο στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια των μαθητών να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στη ΔΔΕ Πρέβεζας, αλλά τους βοήθησε ακόμη και στην τοποθέτηση σχετικού πανό στην είσοδο του Σχολείου.

Να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω εκπαιδευτικός διδάσκει για περισσότερο από 30 χρόνια και ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρξε κάποια ανάλογη καταγγελία.

Οι μαθητές σήμερα το πρωί κατήγγειλαν το γεγονός στον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πρέβεζας Κ. Καμπουράκη, ο οποίος μίλησε στην Τ.Φ. τόσο για τα αιτήματα των καταληψιών, όσο και για το επεισόδιο μεταξύ μαθητή – καθηγητή.

Για τα αιτήματα των καταληψιών

«Το Υπουργείο έχει ξεκινήσει από πέρυσι μια προσπάθεια ορθολογικοποίησης της λειτουργίας των ΕΠΑΛ. Σε όσες ειδικότητες δεν υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός μαθητών (οκτώ μαθητές) , τότε το Υπουργείο δεν τις εγκρίνει. Για το ΕΠΑΛ Πρέβεζας δεν εγκρίθηκαν οι εξής ειδικότητες: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων-Εγκαταστάσεων Δικτύων, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού.
Οι μαθητές τώρα που ήταν πέρυσι σε αυτές τις ειδικότητες, θα πρέπει να συνεχίσουν σε άλλες ειδικότητες που είναι συναφείς ή να μετεγγραφούν σε άλλο ΕΠΑΛ του Νομού Πρέβεζας που έχει τις ίδιες ειδικότητες. Να επισημάνουμε ότι μαθητές της 3ης Λυκείου που δεν προήχθησαν λόγω ανεπαρκούς φοίτησης καθώς είχαν πολύ μεγάλο αριθμό απουσιών (ξεπέρασαν τις 350 απουσίες) και ταυτόχρονα το αναλυτικό πρόγραμμα της Γ. Λυκείου άλλαξε, σημαίνει ότι αυτοί οι μαθητές δεν μπορούν να επαναλάβουν την ίδια Τάξη. Η λύση είναι, όπου μπορούν να μείνουν στο Σχολείο και να γίνεται συνδιδασκαλία με συναφείς ειδικότητες, διαφορετικά θα εγγραφούν σε άλλα ΕΠΑΛ όπως για παράδειγμα της Φιλιππιάδας. Από τα 11 παιδιά του ΕΠΑΛ Πρέβεζας τα οποία δεν προήχθησαν λόγω ανεπαρκούς φοίτησης, τα πέντε θα μείνουν στο ίδιο ΕΠΑΛ και θα κάνουν συνδιδασκαλία, ένα παιδί με ειδικότητα Ψυκτικός θα συνεχίσει τις σπουδές του στο ΕΠΑΛ Άρτας και πέντε μαθητές θα μετακινηθούν στην Φιλιππιάδα», είπε  ο κ. Καμπουράκης.

«Βάσει της ενημέρωσης που έχω, την Παρασκευή το πρωί, μια ομάδα μαθητών έβαλε λουκέτο και αλυσίδες στην κεντρική πόρτα του ΕΠΑΛ Πρέβεζας. Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν είμαστε ενάντια στις όποιες διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις των μαθητών, όμως αυτές πρέπει να γίνονται με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι μαθητές εκλέγουν τα πενταμελή τους, στη συνέχεια το δεκαπενταμελές και σε περιπτώσεις που θεωρούν ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, κάνουν μια συνεδρίαση με όλους τους μαθητές του Σχολείου και αποφασίζουν με ψηφοφορία. Δίνουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον Διευθυντή μαζί με τα αιτήματα και από κει και πέρα μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες κινητοποιήσεις. Το να πηγαίνει το πρωί μια μικρή ομάδα μαθητών, να βάζουν λουκέτο, να έρχονται οι μαθητές με τα λεωφορεία και να τους αναγκάζουν να γυρίσουν πίσω, νομίζω ότι δεν είναι τόσο δημοκρατικό» σημείωσε ο Κ. Καμπουράκης.

Για το περιστατικό της Παρασκευής

Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας ανέφερε σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Παρασκευή τα εξής: «Κάποιος Καθηγητής συμβούλεψε τα παιδιά να ακολουθήσουν την προβλεπόμενη διαδικασία. Εξ’ όσων γνωρίζω, ο Καθηγητής έσπρωξε τον μαθητή και άνοιξε την πόρτα, μπήκαν οι μαθητές και έγινε κανονικά το μάθημα, με την έννοια ότι δεν μπορεί μια μικρή ομάδα μαθητών, χωρίς να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες, να κλείσει την κεντρική είσοδο. Εγώ αυτή την πληροφόρηση έχω. Πιστεύω ότι, όποια προβλήματα υπάρχουν, με κατάληψη -έτσι όπως συνεχίζεται - δεν μπορούν να λυθούν. Ο καλύτερος τρόπος είναι η συζήτηση και δεν ξέρω από πού αντλείται το δικαίωμα να αποκλείονται από το Σχολείο 150 μαθητές, επειδή μια πολύ μικρή ομάδα αποφασίζει κάθε πρωί να κλείνει το Σχολείο. Εφόσον υπάρξει από μαθητές καταγγελία για προπηλακισμό, στην περίπτωση αυτή είμαστε υποχρεωμένοι να το διερευνήσουμε και εν ανάγκη να δούμε τις περιστάσεις και εάν το κρίνουμε σκόπιμο να προχωρήσουμε σε προκαταρκτική εξέταση» κατέληξε ο Κώστας Καμπουράκης.

Να επισημάνουμε ότι μαθητές του ΕΠΑΛ χθες κατήγγειλαν το γεγονός στον Διευθυντή της ΔΔΕ Πρέβεζας κ. Καμπουράκη και στη συνέχεια κλήθηκαν ο Διευθυντής του ΕΠΑΛ και ο Καθηγητής που φέρεται να χτύπησε τον μαθητή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δύο πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους στον Διευθυντή και το ζήτημα φαίνεται να διευθετείται…

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ