Μ.Η.Τ. 232309
29-08-2024 12:47:22
Προβληματικοί Βιολογικοί Καθαρισμοί, ασυντήρητα αντλιοστάσια και απαρχαιωμένα δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Πρέβεζα, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην ειδική συνεδρίαση Λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής την Τετάρτη το απόγευμα.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Νίκος Τζίμας απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ απηύθυνε ερώτημα για τη λειτουργία των Βιολογικών της Πρέβεζας και του Λούρου και το σύστημα στον αστικό ιστό. «Θέλουμε να μας πείτε ποιες είναι οι άμεσες ενέργειες της υπηρεσίας με χρονοδιάγραμμα όμως, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε επιστροφή στην κανονικότητα, γιατί φέτος το καλοκαίρι πέρασε με αυτές τις εικόνες, με λύματα να λιμνάζουν στις επιφάνειες της ασφάλτου, είδαμε στην παραλία, αλλά να μην τα έχουμε του χρόνου. Και επίσης να μας ενημερώσετε σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο της ενοποίησης της ΔΕΥΑΠ».
Σταχυολογώντας όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γιάννης Δαρδαμάνης, οι δυο Βιολογικοί Καθαρισμοί λειτουργούν και υπάρχουν στην διάθεση όλων οι χημικές αναλύσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και από ιδιωτικό πιστοποιημένο εργαστήριο, στην έξοδο του εργοστασίου και οι ποσότητες λυματολάσπης που παράγονται.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο κ. Δαρδαμάνης στη συνέχεια, τα εργοστάσια και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, λειτουργούν μεν, αλλά...
Το εργοστάσιο στο Βιολογικό Καθαρισμό Πρέβεζας είναι παλιό, από το 2001 και χρειάζεται έργα αναβάθμισης ειδάλλως, μοιραία κάποια στιγμή θα καταρρεύσει. Η ΔΕΥΑΠ έχει υποβάλλει από το 2022 στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ πρόταση χρηματοδότησης 6 εκ. για την αναβάθμιση του εργοστασίου και αναμένεται η έγκριση.
Ο Βιολογικός καθαρισμός του Λούρου δεν έχει προσωπικό λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.
Η ΔΕΥΑΠ προγραμματίζει νέο διεθνή διαγωνισμό για τη λειτουργία και των δυο εργοστασίων και την διαχείριση της παραγόμενης λυματολάσπης. Ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στα τέλη του Φθινοπώρου του 2024 και επείγει καθότι εξαντλούνται οι ποσότητες της σύμβασης για τη μεταφορά της λυματολάσπης στην ΕΕΛ Πρέβεζας.
«Το καθαρό περιβάλλον κοστίζει και το κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς του νερού. Και αν δεν γίνουν κάποιες συντονισμένες ενέργειες ελλοχεύουν κίνδυνοι προστίμων- πεταμένα λεφτά- και όχι μόνο, μπορεί να έχουμε μηνύσεις, δικαστήρια, χαμένες ανθρωποώρες και επιπλέον έξοδα» σημείωσε ο κ. Δαρδμάνης.
Στο δίκτυο αποχέτευσης της πόλης της Πρέβεζας, όπως είπε, υπάρχουν προβλήματα πέρα από αυτά της λειτουργίας των Βιολογικών Καθαρισμών.
Τα προβλήματα που προκαλούν τις οσμές είναι τα παρακάτω:
Τα 11 αντλιοστάσια αποχέτευσης της Πρέβεζας είναι παλιά, κατά βάση ασυντήρητα, με παλαιωμένο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Στις περιπτώσεις βλαβών λειτουργούν αυτόματα υπερχειλίσεις σχεδιασμού. Τα αντλιοστάσια αυτά θέλουν περιοδική συντήρηση, καθαρισμό αλλά και τακτικό προσωπικό λειτουργίας, μηχανολόγους, ηλεκτρολόγους κτλ.
Ο προγραμματισμός για τη λειτουργία των αντλιοστασίων αφορά την προσπάθεια σύνταξης μελέτης αναβάθμισής τους και η οποία θα συμπληρώσει την αρχική πρόταση που έχει υποβληθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την αναβάθμιση ΕΕΛ Πρέβεζας. Για την καθημερινή τους λειτουργία η ΔΕΥΑΠ με το νέο έτος θα θεσπίσει Επιφυλακή, η οποία στη Δ.Ε. Πρέβεζας θα γίνει με προσωπικό της ΔΕΥΑΠ και στις ΔΕ Λούρου και Ζαλόγγου με κατάλληλη εργολαβία. Επίσης προγραμματίζεται η μόνιμη απασχόληση μηχανολόγου – μηχανικού που θα ασχολείται με τα 13 αντλιοστάσια αποχέτευσης και τα 50 περίπου εργοστάσια ύδρευσης με το νέο έτος.
Το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων: Η πόλη της Πρέβεζας απέκτησε χωριστικό δίκτυο αποχέτευσης πριν 20 χρόνια. Μέχρι τότε, από Τουρκοκρατίας, λειτουργούσε παντορροϊκό δίκτυο δηλαδή όμβρια και ακάθαρτα μαζί. Το χωριστικό καταλήγει στα αντλιοστάσια αποχέτευσης και τελικά στο Βιολογικό Καθαρισμό της Πρέβεζας. Μέσα στο δίκτυο αυτό δυστυχώς συνδέονται παράνομα και όμβρια. Όταν βρέχει επιβαρύνεται τραγικά η ΕΕΛ και τα εργοστάσια και σημειώνονται βλάβες. Τα επόμενα χρόνια θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά απαιτείται συνεργείο που θα ασχολείται αποκλειστικά.
Για το δίκτυο αποχέτευσης ομβρίων η πόλη της Πρέβεζας χρησιμοποιεί το παλιό παντορροϊκό δίκτυο στο οποίο υπάρχουν ακόμα συνδέσεις ακαθάρτων που δεν είναι απαραίτητα παράνομες καθώς μπορεί οι ιδιοκτήτες να μην το γνωρίζουν. Για να αποκαλυφθούν –επιβεβαιωθούν και καταργηθούν τυχόν συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων στο δίκτυο ομβρίων που εκβάλει στο λιμάνι θα πρέπει μετά από έγκριση του Δήμου Πρέβεζας να ακολουθηθούν καταστροφικές μέθοδοι με καθαιρέσεις και εκσκαφές πεζοδρόμων, πεζοδρομίων, καταρχήν στο Ιστορικό Κέντρο της Πρέβεζας. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχετικό κονδύλιο στον Προϋπολογισμό.
Ο κ. Δαρδαμάνης καταλήγοντας τόνισε ότι η ΔΕΥΑΠ λειτουργεί με το 30% του προβλεπόμενου προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών συνεργατών, δηλαδή από τις 120 οργανικές θέσεις εργάζονται 36 άτομα. Εξήγησε ακόμη πως προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημο κείμενο για συγχώνευση των ΔΕΥΑ, ενώ έκανε λόγο για επερχόμενη αύξηση των τιμολογίων.
Ο Δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τζίμας σχολιάζοντας την παραπάνω απάντηση σημείωσε μεταξύ άλλων «Είπατε ότι το εργοστάσιο είναι από το 2001 και χρειάζονται μεγάλα έργα βελτίωσης γιατί νοσεί, μιλήσατε για τα 11 αντλιοστάσια που είναι ασυντήρητα, μιλήσατε ότι έρχονται εργολαβίες. Είναι σαν να μηδένισε το κοντέρ της προηγούμενης θητείας του προηγούμενου Προέδρου της ΔΕΥΑΠ, δηλαδή ‘τεμαχίσατε’ τον προηγούμενο Πρόεδρο. Δηλαδή τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια... Είναι σαν να ξεκίνησε τώρα ο «Δήμος της Καρδιάς μας», και εάν δεν κάνω λάθος ήσασταν και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΠ στην προηγούμενη θητεία τα τελευταία δυο χρόνια. Ή ο λόγος σας δεν περνούσε στην προηγούμενη θητεία και ήσασταν υποδεέστερος του Προέδρου, ή ήταν η στάση της Δημοτικής Αρχής να μην προχωρήσουν κάποια πράγματα. Το θέμα είναι ότι τέσσερα χρόνια η Πρέβεζα, στο κομμάτι της ΔΕΥΑ την προηγούμενη θητεία, μηδένισε το κοντέρ. Δεν έγινε τίποτα εκεί. Σας εύχομαι κ. Δαρδαμάνη να συνεχίσετε, αλλά του χρόνου που θα ξαναγίνει η αντίστοιχη ερώτηση για το τι έχει γίνει, να μην βρεθείτε στη δύσκολη θέση και δεν έχετε να απαντήσετε».
Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στην τοποθέτησή του σημείωσε «Μάλλον δεν καταλάβετε κ. Τζίμα την τοποθέτηση του κ. Δαρδαμάνη. Να ξέρετε ότι η ΔΕΥΑΠ όταν αναλάβαμε και γιατι αναφερθήκατε τι έχουμε κάνει με την προηγούμενη Διοίκηση, γιατί δεν θέλω να σπέρνετε θέματα τι έκανε ο προηγούμενο πρόεδρος, τι θα κάνει ο καινούριος και τι θα κάνει ο επόμενος. Αυτό που είχαμε ως πρώτη μας προτεραιότητα στην προηγούμενη Διοίκηση ήταν να κάνουμε τη διεύρυνση της ΔΕΥΑ που σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί είχαμε δεμένα τα χέρια κ. Τζίμα, δεν ήσασταν σε αυτά τα έδρανα, ούτε παίρνατε αποφάσεις Προέδρου για πληρωμές, για τη διαχείριση ποιότητας. Αλλά όμως το καταφέραμε, βρήκαμε τα πατήματά μας και βέβαια με επιτυχία και έρχεται η νέα Διοίκηση να συνεχίσει πάνω σε μια διευρυμένη ΔΕΥΑΠ στην οποία έχει να κάνει με τη διαχείριση ενός οικονομικού μοντέλου, γιατι η ΔΕΥΑΠ είναι ένα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, ότι έσοδα έχει, έχει και έξοδα, δεν υπάρχουν επιχορηγήσεις. Σας είπε ο κ. Δαρδαμάνης ότι έχει κατατεθεί μελέτη για το Βιολογικό, σας είπε επίσης ότι σας δίνει τα αποτελέσματα όλων των αναλύσεων από το πανεπιστήμιο που δεν μας πάει μέσα για περιβαντολλογικούς όρους από τη λειτουργία του Βιολογικού. Το αν δουλεύει, πως δουλεύει σήμερα, δουλεύει με ασφάλεια. Όμως, ο όγκος των λυμάτων που παίρνουμε αυτή τη στιγμή σε σχέση με αυτό που είχε υπολογιστεί το 2001, η Πρέβεζα μετά από 20 χρόνια έχει τριπλασιαστεί. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε. Από το 2022 έχουμε υποβάλλει την μελέτη 6 εκατομμυρίων για τον Βιολογικό και τα αντλιοστάσια».
Για τις οσμές ο κ. Γεωργάκος σημείωσε πως «ξέρουμε τις οσμές που είχαμε πριν το Βιολογικό και ξέρουμε τις οσμές που έχουμε τώρα. Και κάποια σημεία που είναι πολύ δύσκολο να τα πιάσεις, αυτό θα έχει να κάνει με το καινούριο έργο. Ορισμένα σημεία όπου μυρίζουν από τις σχάρες, μυρίζουν γιατί είναι συνδεδεμένος ο αγωγός των ομβρίων στην αποχέτευση γιατι δεν έχει αλλού διέξοδο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι πρέπει να ξηλωθούν όλα τα πεζοδρόμια, στα σημεία τα πλακόστρωτα που έχει εντοπίσει η ΔΕΥΑ και στο έργο του ΣΒΑΚ που έχουμε παράλληλα για τις ανακατασκευές τις Εθν. Αντίστασης και των πεζοδρομίων, θα βάλουμε και αντίστοιχες εργολαβίες για την όσμωση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Πρέβεζας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότερα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ