Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

08-03-2018 18:17:59

Πρέβεζα: Προβληματισμός για τον αντικαπνιστικό νόμο από ιδιοκτήτες cafe – κέντρων διασκέδασης

Προβληματισμένοι δηλώνουν ιδιοκτήτες καφέ – εστιατορίων και κέντρων διασκέδασης της Πρέβεζας ως προς την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στην πόλη μας.

Εδώ και δύο εβδομάδες, ο νόμος έχει τεθεί σε ισχύ, κάτι όμως, όπως επισημαίνουν, που δεν φαίνεται να πτοεί κάποιους επιχειρηματίες οι οποίοι συνεχίζουν να επιτρέπουν το κάπνισμα, φανερά και μή.

Ιδιοκτήτες καφέ τονίζουν πως ο νόμος, είτε θα πρέπει να εφαρμοστεί για όλους, είτε για κανέναν, διότι δεν αντέχουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υπάρχει, από τη στιγμή που ο καπνιστής απορρίπτει ένα cafe που εφαρμόζει το νόμο μιας και υπάρχει εναλλακτική.

Παρά τον προβληματισμό των καφέ που εφαρμόζουν στην πράξη και όχι στα λόγια τον αντικαπνιστικό νόμο, η πελατεία στην πλειοψηφία της δεν έχει αντιληφθεί ότι πλέον ο νόμος έχει τεθεί σε εφαρμογή και πως σε περίπτωση ελέγχου θα πληρώσουν πρόστιμο.

Η εικόνα βέβαια που επικρατεί στην Πρέβεζα, είναι παρόμοια και σε άλλες πόλεις της Ηπείρου αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα ο νόμος «αποφασίστηκε» να εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο, μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Όπως και να ‘χει, η λύση δεν είναι να στραφεί ο ένας επιχειρηματίας κατά του άλλου προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο εκείνος που τον παραβαίνει.

Η πολιτεία είναι εκείνη που θα πρέπει να δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα, το οποίο σιγά σιγά οξύνεται.

Εκτιμούμε πως η «κινητοποίηση» από πλευράς πολιτείας, δεν έχει στόχο την εφαρμογή του νόμου, αλλά ένα επιπλέον εισπρακτικό μέσο ώστε να μπουν κάποια χρήματα  στα άδεια κρατικά ταμεία.

Πολύ πιθανόν ο αντικαπνιστικός νόμος να ατονήσει για άλλη μία φορά, καθώς η επανενεργοποίησή του αποφασίστηκε λίγο πριν την άνοιξη που έτσι κι αλλιώς η πλειοψηφία των καπνιστών προτιμά να απολαμβάνει την λιακάδα έξω από κλειστούς χώρους…

Άρης ΤσελίκοςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ