Μ.Η.Τ. 232309
04-07-2024 10:05:42
Πολλά και σοβαρά είναι τα προβλήματα ύδρευσης τόσο στα χωριά όσο και στην πόλη της Πρέβεζας, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα.
Μεταξύ άλλων, το ζήτημα των μελετών και αναζήτησης χρηματοδοτήσεων για την επισκευή ή την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης παραμένει…
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί –εν μέσω θέρους- είναι η αναλυτική ενημέρωση του Διευθυντή της ΔΕΥΑΠ Παν. Κίκερη.
Όπως είπε μεταξύ άλλων ο Διευθυντής της ΔΕΥΑΠ:
Στην Κοινότητα της Βρυσούλας υπάρχει μια μελέτη σε εξέλιξη, τα προβλήματα έχουν καταγραφεί και έχουν συζητηθεί αρκετές φορές. Υπάρχει ένα ενδεχόμενο υδροδότησης συμπληρωματικά για τη Βρυσούλα από την Κοινότητα της Ρεματιάς.
Για τις Εκκλησιές. Υπάρχει μια Γεώτρηση σε απόσταση 400 μέτρα από τη δεξαμενή του χωριού, η οποία όμως δεν έχει ρεύμα. Η ποιότητα του νερού είναι εξαιρετική και η ποσότητα ικανή να καλύψει και άλλες Κοινότητες με φυσική ροή καταργώντας αντλιοστάσια που προσθέτουν κόστος ενεργειακό. «Είμαστε σε διαδικασία ρευματοδότησης, η οποία όμως είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Σαν άμεση λύση προτείνεται η χρήση γεννήτριας με αυτοματοποίηση για να δουλεύει συμπληρωματικά όποτε χρειάζεται επιπλέον νερό το χωριό. Εδώ υπάρχει και μια μελέτη σε εξέλιξη για υδροδότηση από τη γεώτρηση στις Κοινότητες Εκκλησιές-Μυρσίνη-Μεγαδένδρο με φυσική ροή" σημείωσε.
Για το Χειμαδιό. Ότι συναντήσαμε στο Χειμαδιό, συναντάμε και στην πλειοψηφία των Κοινοτήτων. Παλιά δίκτυα, με προβλήματα, βουλώματα από άλατα, χώματα, και βέβαια χρειάζονται συντήρηση και αντικατάσταση όπως όλα σχεδόν τα δίκτυα. Ωστόσο να ξεκαθαρίσουμε ότι η ΔΕΥΑΠ σε αυτή την περίοδο που είμαστε, δίνει προτεραιότητα σε Κοινότητες που οι ανάγκες τους είναι μεγάλες. Και εδώ χρειάζεται μια μελέτη που θα επιφέρει αποκατάσταση του δικτύου. Εδώ δεν έχει γίνει ακόμα μια καταγραφή. Είμαστε σε φάση να κάνουμε την καταγραφή για το δίκτυο ύδρευσης και να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση.
Για τη σύνδεση δυο δεξαμενών στην Κοινότητα Σινώπης. Όντως η Κοινότητα Σινώπης έχει το προνόμιο να διαθέτει δυο δεξαμενές ύδρευσης, η μια εκ των οποίων είναι αχρησιμοποίητη, του 'κουτιού'. Δεν έχει μπει σε λειτουργία και αυτή η δεξαμενή μπορεί να εξυπηρετήσει τους κρίσιμους μήνες του καλοκαιριού το άλλο μισό χωριό που δυσκολεύεται με τη μία δεξαμενή. Άμεσα, μέσα στον Ιούλιο, θα δοθεί και η δεξαμενή αυτή σε λειτουργία, αφού έχει καθαριστεί, με μικρές παρεμβάσεις και με μικρό κόστος.
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Σαμψούντας: Εδώ και δυο χρόνια είχαμε παρέμβει, είχε αλλάξει 800 μέτρα του κεντρικού αγωγού. Παραμένουν τα προβλήματα, όχι στο κομμάτι αυτό αλλά στο υπόλοιπο χωριό και εδώ χρειάζεται να γίνει μελέτη και να βρεθούν και τα χρήματα. Εδώ θα γίνει καταγραφή του δικτύου ύδρευσης από όπου θα προκύψει και η μελέτη.
Στο Κανάλι. Είμαστε τέσσερις εβδομάδες με δυο ή και τρία συνεργεία την ημέρα. Φέραμε το δίκτυο σε μια καλή κατάσταση. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό, χρειάζεται όλο το δίκτυο αντικατάσταση, γιατί είναι και παλιό και βουλωμένο από χώματα και από άλατα.
Κλείνοντας ο κ. Κίκερης τόνισε για την Πρέβεζα «Φέτος υπάρχει ένα ζήτημα που εξελίσσεται σε σοβαρό και έχει να κάνει με το νερό που θα 'πρεπε να φτάνει σε όλες τις περιοχές της Πρέβεζας. Φέτος η Λευκάδα, έχει σχεδόν ένα μήνα που δεν παίρνει στάλα νερό, κυρίως η χώρα. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς, αποδείχθηκε ότι έχουν θέματα οι ίδιοι με τον αγωγό τους και κυρίως από το αντλιοστάσιο στο Άκτιο και πέρα. Να ενημερώσω, ο αγωγός φεύγοντας από το Άκτιο για να πάει Λευκάδα, στο σημείο του Ακτίου δεν υπάρχει δεξαμενή, το Άκτιο λοιπόν έχει παροχές οι οποίες τραβάνε από τον κεντρικό αγωγό. Καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Όμως, επειδή ήρθαν οι Λευκαδίτες και επειδή τονίσανε και έφεραν και στην επιφάνεια και τη συμφωνία, εμείς πρέπει να πάμε... ‘φρεναριστά’. Τι σημαίνει «φρεναριστά»; Τα κυβικά που δικαιούμαστε, για να μην έχουν θέματα.
Αυτό τι δημιουργεί; Επειδή έχουν μεγαλώσει οι ανάγκες πολύ στην Πρέβεζα, επειδή υπάρχει το κλίμα παρατεταμένου καύσωνα και επειδή υπάρχει και κόσμος στην Πρέβεζα πολύ νωρίς φέτος, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ελαττώσουμε τις σπατάλες, πρέπει να κάνουμε διαχείριση… Εμείς σαν Υπηρεσία κάνουμε διαχείριση από ώρα σε ώρα. Έχετε δει όλοι ότι τις απογευματινές ώρες 6-6:30 με 10:00 γίνεται... ‘πανηγύρι’. Ενώ εγώ 6 ώρα το απόγευμα έχω έξοδο καθημερινή 500-550 κυβικά, από τις 6:30 και μετά μέχρι και τις 9:30 θα φτάσει ακόμα και στα 750 κυβικά, λόγω κατανάλωσης.
Με είσοδο 380 κυβικά που δικαιούμαστε από τη Λευκάδα και 80-100 κυβικά που έρχονται από τον παλιό τον αγωγό- κάντε την πράξη- η δεξαμενή αδειάζει από ώρα σε ώρα. Τι κάνουμε λοιπόν για να μην αδειάσει η δεξαμενή; Γιατί αν αδειάσει η δεξαμενή θα κάνει τρεις και τέσσερις μέρες για να γεμίσει και να δώσει νερό στην Πρέβεζα… Ρίχνουμε την πίεση και κάνουμε διαχείριση…
Ζητάμε από όλους την κατανόηση. Θα γίνει και μια ενημέρωση για τις συγκεκριμένες ώρες. Κομμένες οι σπατάλες! Και από τον καθένα ξεχωριστά μια διαχείριση όσο μπορούμε».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότερα
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ