TAYTOTHTA - Παρασκευή, 12 Απριλίου 2024 |  

Μ.Η.Τ. 23230926820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

16-02-2024 21:28:23

Πρέβεζα: Πολιτική εκδήλωση της Νέας Αριστεράς με ομιλητή τον Νάσο Ηλιόπουλο

Εκδήλωση με θέμα την πολιτική κατάσταση και το μέλλον της Αριστεράς διοργάνωσε σήμερα το απόγευμα η Συντονιστική Ομάδα της Νέας Αριστεράς στην Πρέβεζα,  με ομιλητή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Αριστεράς Νάσο Ηλιόπουλο, στην Θεοφάνειο αίθουσα.

Ο κ. Ηλιόπουλος, πριν την έναρξη της εκδήλωσης παραχώρησε δηλώσεις στα ΜΜΕ αναφέροντας μεταξύ άλλων «Κάνουμε σήμερα την πρώτη ανοιχτή συνέλευση στην Πρέβεζα. Μέσα στο μήνα έχουν ήδη προγραμματιστεί περισσότερες από ενενήντα ανοιχτές συνελεύσεις σε όλη την Ελλάδα και πιθανότατα θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις εκατό. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα θα γίνει και η ιδρυτική συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς. Στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι να αποτελέσουμε μια μαχητική δύναμη αντιπολίτευσης αλλά και προοπτικής. Και το λέμε αυτό διότι υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία στο πολιτικό σύστημα. Η Κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή τη στιγμή πρακτικά απόλυτα κυρίαρχη, παίζει χωρίς αντίπαλο και σε αυτό έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που έχουν επιλέξει μια συναινετική αντιπολίτευση σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ασκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό και θέλουμε η Νέα Αριστερά να το καλύψει, δεν θεωρούμε ότι μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας, αλλά εκτιμάμε ότι μετά τις Ευρωεκλογές μπορεί να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και στο χώρο της Αριστεράς και μπορεί η Νέα Αριστερά να είναι μια καταλυτική δύναμη δημιουργικών και προωθητικών ανασυνθέσεων, ακριβώς γιατί δεν αξίζει στη χώρα να είναι εγκλωβισμένη σε μια κατάσταση τόσο μεγάλης ακρίβειας, τόσο μεγάλων παραβιάσεων στο Κράτος Δικαίου και τόσων μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων. Χρειάζεται μια αριστερά μαχητική η οποία όμως θα προσφέρει και εναλλακτική πρόταση εξουσίας στο σήμερα».

 

Εισαγωγικά στην εκδήλωση μίλησε ο Σπύρος Παγκράτης τονίζοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για την πρώτη ανοιχτή συνέλευση της Νέας Αριστεράς, ένα νέο εγχείρημα –όπως είπε- το οποίο ευελπιστούμε να προχωρήσει, να στεριώσει και επιπλέον μια επαναθεμελίωση της αριστεράς που εμείς οραματιζόμαστε.

 

 

Στους αγώνες των φοιτητών απέναντι στο νόμο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αποστόλης Ντόντορος ενώ η Βουλευτής της Νέας Αριστεράς Μερόπη Τζούφη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «…ήρθε η ώρα, από το πένθος και το θυμό, να πάμε στην πολιτική ελπίδα. Επείγει η οργανωτική ανασυγκρότηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για πολύ κόσμο η ανάγκη του ‘ανήκειν’ σε ένα κόμμα που θα έχει αρχές, που θα έχει συγκεκριμένη διακήρυξη, που θα έχει οδικό χάρτη, που θα είναι μέσα στην κοινωνία, μέσα στα κινήματα, που θα χρησιμοποιεί όλους τους δυνατούς δρόμους για να αντιπροσωπεύσει τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας».

 

 

Ο Νάσος Ηλιόπουλος στην ομιλία του περιέγραψε το πολιτικό σκηνικό τονίζοντας ότι «Αντιμετωπίζουμε μια τεράστια πολιτική ανισορροπία. Αυτό που έχει χαρακτηριστεί για άλλες περιπτώσεις πολιτικό σύστημα του ενάμιση κόμματος. Μια Κυβέρνηση η οποία είναι απόλυτα κυρίαρχη αυτή τη στιγμή. Κυρίαρχη, όχι ηγεμονική! Και μια αντιπολίτευση η οποία αδυνατεί να δώσει απαντήσεις».

Όπως είπε «Υπάρχει ένα πολιτικό κενό στις δυνάμεις που κοινωνικά θέλουν να αντιπαλέψουν την πολιτική Μητσοτάκη. Αυτό το κενό δεν είναι αριθμητικό. Δεν είναι ζήτημα γενικά και αόριστα κάποιου κατακερματισμού και άρα η λύση είναι να ενωθούν όλα τα προοδευτικά κόμματα, γιατί εάν ενωθούν θα πιάσουν αθροιστικά κάποιο ποσοστό το οποίο μπορεί να ξεκινάει να απαντά στα ποσοστά της ΝΔ. Είναι πρώτα απ’ όλα κενό περιεχομένου. Είναι πολιτικό πρόβλημα και το βλέπουμε στη συναινετική αντιπολίτευση που ασκούνε και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ σε μια σειρά από κρίσιμες πολιτικές επιλογές. Η ευκολία με την οποία π.χ. το ΠΑΣΟΚ δίνει συναίνεση στην αναθεώρηση του άρθρου 16, ασχέτως τι θα κάνει τελικά για άλλους λόγους… στο νομοσχέδιο που έρχεται τώρα» τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και άσκησε κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στις νέες αμυντικές δαπάνες που σχεδιάζονται από την Κυβέρνηση.

 

 

«Μόνο αν σπάσουμε αυτή τη συναίνεση, μόνο τότε θα μπορέσουμε να εκφράσουμε ένα διαφορετικό ρεύμα. Αυτό το πολιτικό κενό δεν θα μείνει εκεί για πάντα. Η φύση ξέρετε απεχθάνεται τα κενά. Αν δεν βρει έκφραση στην αριστερά και με προοδευτική φωνή, εάν η αριστερά δεν μπορέσει να μετατρέψει την αγανάκτηση σε ελπίδα και αγωνιστική διάθεση, τότε άλλες δυνάμεις θα μετατρέψουν αυτή τη αγανάκτηση σε μίσος» υπογράμμισε ο κ. Ηλιόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «Εάν εγκλωβιστούμε στον εκλογικό χάρτη όπως είναι τώρα, είμαστε όλοι χαμένοι. Γιατί αυτός ο εκλογικός χάρτης έχει ήδη ένα τεράστιο ‘εκτός’, έχει ένα τεράστιο ποσοστό αποχής από ανθρώπους που είναι κατά πλειοψηφία προοδευτικός κόσμος. Εμείς πρέπει να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική γεωγραφία και γι’ αυτό η συμμετοχή είναι το πιο κρίσιμο χαρακτηριστικό» ανέφερε και πρόσθεσε ακόμη ότι δεν ισχύει η άποψη ότι ο Κ.Μητσοτάκης εκφράζει πέντε οικογένειες και έχει απέναντί του τον ελληνικό λαό, αλλά όπως εξήγησε «Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ με την πολιτική που έχουν ακολουθήσει έχουν καταφέρει να φτιάξουν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό μπλοκ. Ένα κοινωνικό μπλοκ το οποίο μπορεί να εκφράζεται από μεγάλες τεχνικές εταιρείες, ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικά κολέγια, από τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, από μια σειρά εμπορικούς κλάδους και από όλα τα μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα τα οποία αυτή τη στιγμή στην πραγματικότητα ιδιωτικοποιούν κρίσιμες υπηρεσίες του Κράτους, ακόμα και του ίδιου του Στρατού. Όλο αυτό το δίκτυο το πελατειακό, συγκροτεί ένα κοινωνικό μπλοκ με συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα. Άρα έχεις μια οικονομική πολιτική η οποία συγκροτεί -σε αντικοινωνική κατεύθυνση- αλλά συγκροτεί ένα μπλοκ. Άρα το μεγάλο ερώτημα για εμάς δεν είναι εάν θα βρούμε κάποιον μεσσία, ή κάποια ωραία ιδέα, ή ένα ωραίο πρόγραμμα. Το μεγάλο πολιτικό ερώτημα για εμάς είναι πως συγκροτούμε ένα αντίπαλο κοινωνικό μπλοκ, το οποίο θα μπορέσει να εκφράσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που εμείς θέλουμε να εκφράσουμε».

Στη συνέχεια ακολούθησαν τοποθετήσεις από παρευρισκόμενους.ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ