Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

05-12-2017 18:13:10

Πρέβεζα: Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη για τις πλημμύρες στον Λούρο;

Δραματικές στιγμές βίωσαν το Σάββατο οι κάτοικοι του Λούρου και αρκετών περιοχών του Δήμου Πρέβεζας όπως και του Νομού γενικότερα.

Στο πλευρό των κατοίκων εμφανίστηκαν οι αιρετοί, Δήμαρχος, Αντιπεριφερειάρχης, Βουλευτές και άλλοι θεσμικοί παράγοντες.

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό των κατοίκων που επλήγησαν είπε σε σχετική δήλωση ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης… και όντως έτσι είναι, αλλά… αφού επλήγησαν!!!

Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την έγκαιρη αντίδραση των Υπηρεσιών, ειδικά της Πυροσβεστικής αλλά και των αρμόδιων Αντιδημάρχων σε αρκετά σημεία που σημειώθηκαν πλημμύρες, πλην όμως δεν είδαμε κάποια ανακοίνωση ή κάποια τοποθέτηση για ανάληψη ευθυνών, εκτός κι αν δεν υπάρχουν ευθύνες και φταίει η βροχή ή οι κλιματικές αλλαγές, όπως ακούσαμε από ΣΥΡΙΖΑίους Κυβερνητικούς σε ανάλογη περίπτωση στη Μάνδρα Αττικής.

Υπήρχαν μπαζωμένα ρέματα στο Λούρο Πρέβεζας; Είχαν καθαριστεί παραπόταμοι, ρέματα, τάφροι κλπ; Είχαν καθαριστεί τα φρεάτια στις γειτονιές που «πνίγηκαν» στη λάσπη;

Ποιος έχει την αρμοδιότητα για τα παραπάνω, η Δημοτική Αρχή ή η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας;  

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχετική νομοθεσία προβλέπει για τους ορεινούς Δήμους ότι την αρμοδιότητα για τους καθαρισμούς ρεμάτων κλπ, έχουν οι Δημοτικές Αρχές. Ο Δήμος Πρέβεζας συγκαταλέγεται στους ορεινούς Δήμους, καθώς θεωρούνται εκείνοι που έχουν έστω και μία ορεινή τοπική κοινότητα και στην περίπτωσή μας είναι πολύ περισσότερες από μία.

Πριν λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις τόσο του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας όσο και του Δήμου Πρέβεζας για την πρόληψη των πλημμυρών.

Το συμπέρασμα από τις συνεδριάσεις ήταν η αγαστή συνεργασία των Υπηρεσιών, δεν ακούσαμε όμως εάν κάποια ρέματα έμειναν ακαθάριστα στην περιοχή του Λούρου…

Πέραν των φωτογραφιών των αιρετών δίπλα στα σπίτια και τα καταστήματα που επλήγησαν, δεν μάθαμε το παραμικρό για το αίτιο της μεγάλης αυτής καταστροφής.

Ανέλαβε κάποιος την ευθύνη, υπήρξε μήπως κάποια παραίτηση, ή απλά αφήνουμε τον κόσμο στην μοίρα του με την υπόσχεση κάποιων αποζημιώσεων, που θα δοθούν κάποτε; Μήπως το πεντακοσάευρω που θα τους δοθεί θα είναι λύση για την καταστροφή που υπέστησαν επιχειρήσεις, σπίτια, μηχανήματα, ΙΧ κλπ;

Τί θα συμβεί στην επόμενη δυνατή βροχή στο Λούρο; Υπήρξαν από κανέναν διαβεβαιώσεις πως κανένα σπίτι δεν θα πλημμυρίσει ξανά;

Ποιός ευθύνεται; Ας απαντήσουν δημόσια στους συμπολίτες που βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι…

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ