TAYTOTHTA - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

16-04-2018 18:42:55

Πρέβεζα: Όχι στις εξορύξεις, όχι στις έρευνες για πετρέλαια στην Ήπειρο

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στην γεμάτη από κόσμο αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Πρέβεζας.

Στην είσοδο προβάλλονταν φωτογραφικό υλικό με εικόνες από όσα άφησαν πίσω τους οι εξορύξεις σε διάφορα μέρη του Πλανήτη.

Στο πάνελ των κεντρικών ομιλητών ήταν η Πέλα Καλογήρου, η Λίλα Τσάτση και Σωτήρης Αργύρης από την Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση της Ηπείρου «Όχι πετρέλαια και υδρογονάνθρακες στην Ήπειρο».

Η κα Καλογήρου, σημείωσε μεταξύ άλλων «Η 4η βιομηχανική επανάσταση που είναι αδυσώπητη και έχει αρχίσει. Έχει φέρει τεράστιες ανακατατάξεις και ανατροπές. Δεν είναι τυχαίες οι διακρατικές συμφωνίες που ελάχιστες δυστυχώς αντιδράσεις, πέρασαν το προηγούμενο διάστημα για να επισφραγίσουν την επικυριαρχία των πολυεθνικών απέναντι στα κράτη. Το τραγικό αποτέλεσμα είναι η διάλυση των τρίτων χωρών, οι στρατιές των ανέργων αναπτυσσόμενων χωρών, μαζί και η δική μας πάνω στην οποία πειραματίζονται τα λόμπι των Τραπεζιτών και του Κεφαλαίου. Η έκρηξη του προσφυγικού σε διεθνές επίπεδο, η οποία πρέπει να προετοιμαστούμε θα γιγαντώνεται λόγω των φρικτών πολέμων της αυξανόμενης ιμπεριαλιστικής κρεατομηχανής αλλά και των μη αναστρέψιμων περιβαλλοντικών καταστροφών. Δυστυχώς αυτή είναι η εξέλιξη του καπιταλιστικού συστήματος που έχουμε χειραγωγηθεί να ταΐζουμε. Το μόνο που μπορεί να αφήσει πίσω της όλη αυτή η εξορυκτική διαδικασία, είναι θάνατος» είπε η Πέλα Καλογήρου και κάλεσε σε αντίσταση.

Η Λίλα Τσάτση μεταξύ άλλων τόνισε ότι οι κάτοικοι του Ζαγορίου κινήθηκαν άμεσα προκειμένου να ενημερωθούν, όταν έμαθαν ότι γίνονται ενέργειες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Μέσα στο Πάσχα εργαζόμενοι της Ιταλικής εταιρείας εξορύξεων έκαναν την εμφάνισή τους στον Ελαφότοπο. Οι υπόλοιποι Δήμοι των Ιωαννίνων έχουν δώσει το ΟΚ ώστε οι Εταιρείες να προχωρήσουν τις έρευνες. «Έχουμε παλέψει πάρα πολύ για να ζήσουμε και βλέπουμε να ανατρέπονται όλα. Πρόκειται για ένα πράγμα που θα αλλάξει την φυσιογνωμία αυτής της Χώρας, βλέπω ότι όλη η Δυτική Ελλάδα πρέπει να ασχοληθεί και απορώ πως τόσοι εργαζόμενοι στον Τουρισμό, ακόμη και στην Πρέβεζα, δεν έχουν ξεσηκωθεί. Ξέρετε πόσα μέτρα έχουν δικαίωμα να κάνουν εξόρυξη από την ακτή; Μόλις 350 μέτρα. Θέλουμε να ενημερωθεί ο κόσμος Παραχωρούν άνευ όρων και προϋποθέσεων με ελλιπέστατες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκχωρούν κυριολεκτικά κάθε δικαίωμα για την καταστροφή των ζωτικότερων κομματιών της τοπικής οικονομίας σε περιοχές που μέχρι σήμερα δήθεν ήταν προστατευόμενες και αυτό το προστατευόμενες πάλι στα πλαίσια της γενικότερης αντίφασης του νεοφιλελευθερισμού που επικρατεί στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Εκχωρούν λοιπόν στεριά και θάλασσα χωρίς να τους ενδιαφέρει το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος και το αρνητικό ισοζύγιο που θα δημιουργηθεί για όλους, για το φυσικό ζωτικό μας χώρο, το περιβάλλον, για την κοινωνία, αποφασίζοντας στην πραγματικότητα αυταρχικά για εμάς χωρίς εμάς κι αυτό δεν μπορεί παρά να μας εξοργίζει. Έχουμε υποχρέωση λοιπόν περισσότερο σήμερα από ποτέ πριν να ξεπεράσουμε τις όποιες μικροδιαφωνίες υπάρχουν στον ευρύτερο χώρο μας χωρίς εννοείται την όποια υποχώρηση από τις θέσεις μας και να αγωνιστούμε όσο ακόμη υπάρχει περιθώριο να πείσουμε τον καθένα γύρω μας πως το μόνο που μπορεί να αφήσει πίσω της όλη αυτή η εξορυκτική διαδικασία είναι θάνατος».

Ο Σωτήρης Αργύρης – δημοσιογράφος της ΕΡΤ από την πλευρά του, υπογράμμισε πως υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό για να εμποδίσει ο κόσμος της εξορύξεις και έδωσε την εικόνα που επικρατεί σήμερα όσον αφορά τον στρατηγικό σχεδιασμό σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες.

Πέραν των τριών ομιλητών, ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις και των υπόλοιπων συμμετεχόντων στην ημερίδα.

Μεταξύ άλλων ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση εργαζόμενης στο ΙΓΜΕ Ιωαννίνων, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά « Άν δείτε τι περιλαμβάνουν οι χάρτες, πρόκειται για ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, ξεκινώντας από το Καλπάκι και τελειώνοντας στο Κατάκολο. Θα κάνουμε μπάνιο στη Λούτσα και τον Βράχο και απέναντι θα βγαίνουν οι φωτιές μέχρι τους Παξούς. Αυτό είναι το σχέδιο. Αυτό θα το επιτρέψουμε; Είναι η χώρα μας Υεμένη ή Σαουδική Αραβία; Και αν είναι γιατί δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια; Παραχωρούνται για έρευνες το Ιόνιο και η Δυτική Ελλάδα. Γιατί ένα ιδιωτικό κεφάλαιο κάνει μια επένδυση που δεν ξέρει τι θα βρει, για ποιο λόγο παραχωρείται η μισή χώρα; Παίζει ρόλο και η διαδικασία των ερευνών. Δεν έχουν δεσμευτεί για τίποτα περιβαλλοντικό. Καλέσαμε να μας παρουσιάσουν τη μελέτη, δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τις σεισμικές δονήσεις. Ξέρετε τι σημαίνει να γίνουν έρευνες παρακάτω από τον υδροφόρο ορίζοντα; Να στερέψει ο Άραχθος, να στερέψει ο Καλαμάς, να στερέψει η λίμνη των Ιωαννίνων από εσωτερικές ανακατατάξεις του εδάφους, είναι πάρα πολύ πιθανό» σημείωσε επισημαίνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν έχει δεσμευτεί για τίποτα.

Στο σύνολό τους, ομιλητές και συμμετέχοντας τάχθηκαν κατά των εξορύξεων και των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην περιοχή μας, σημειώνοντας πως θα κινηθούν δυναμικά το επόμενο διάστημα απέναντι σε όποιο εγχείρημα.

Άρης Τσελίκος







ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ