Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

17-10-2017 18:00:03

Πρέβεζα: Ορατό το ενδεχόμενο να χάσουμε το ΤΕΙ… Απαιτείται πολιτική βούληση!

Ορατό ενδεχόμενο να χάσει η Πρέβεζα το Τμήμα του ΤΕΙ, αφήνει η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας για συγχώνευση των Τμημάτων ΤΕΙ και απορρόφησή τους από τα Πανεπιστήμια.

Πάγιο αίτημα των Καθηγητών του ΤΕΙ Πρέβεζας αλλά και των υπολοίπων ανά την Ελλάδα, ήταν τα Τμήματα να αναβαθμιστούν και ουσιαστικά κάθε πόλη, να διαθέτει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, περισσότερο ελκυστικό για τους υποψήφιους σπουδαστές. Αυτό θα σημάνει τέλος για το ΤΕΙ Ηπείρου, αφού πλέον θα απορροφηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το οποίο δεν αποκλείεται να μετονομαστεί μάλιστα σε… Πανεπιστήμιο Ηπείρου.

Το ενδεχόμενο να υπάρξουν χωροταξικές αλλαγές είναι υπαρκτό, κάτι που επιβεβαίωσε σε σημερινές του δηλώσεις στην Τ.Φ. ο Καθηγητής, Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας Χάρης Ναξάκης. Όπως σημείωσε, η απορρόφηση του Τμήματος από το Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων αποτελεί αίτημα των Καθηγητών, καθώς το Τμήμα «αναβαθμίζεται» και η Πρέβεζα αποκτά έτσι ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Όσον αφορά το χωροταξικό, εξήγησε πως το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το Τμήμα της Πρέβεζας στα Ιωάννινα είναι υπαρκτό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει προς το παρόν κάποια επίσημη ενημέρωση. Όπως ανέφερε, σε περίπτωση μεταφοράς του Τμήματος στα Ιωάννινα, Καθηγητές και σπουδαστές θα μεταφερθούν επίσης στα Ιωάννινα και το Τμήμα στην Πρέβεζα θα κλείσει.

Ο κ. Ναξάκης επισήμανε πως ήδη ολοκληρώθηκε η συγχώνευση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΑΤΕΙ Ιονίων Νήσων (μεταφορά του Τμήματος Λευκάδας), σε συνέχεια της συγχώνευσης των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και τη «γένεση» του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Θεώρησε σχεδόν βέβαιη τη μεταφορά του Τμήματος Ηγουμενίτσας στα Ιωάννινα λόγω μικρού αριθμού Καθηγητών που διαθέτει σήμερα, ενώ όπως εκτίμησε, περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει και να μη μεταφερθεί έχει το Τμήμα της Άρτας, καθώς διαθέτει τις εγκαταστάσεις. Σημείωσε δε, πως η Πρέβεζα έχει επαρκή αριθμό Καθηγητών και υποδομές, κάτι που ενισχύει την άποψη πως πρέπει να παραμείνει στην πόλη μας, χωρίς όμως ωστόσο να μπορεί να διαβεβαιώσει κανείς για κάτι τέτοιο, πλην του ίδιου του Υπουργείου.

Δεν παρέλειψε ο κ. Ναξάκης να κάνει λόγο για απαιτούμενη πολιτική βούληση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα πρέπει να πούμε πως σε καμία άλλη Χώρα της Ευρώπης δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, δεδομένων λοιπόν των παραπάνω, σωστά γίνεται η απορρόφηση των ΤΕΙ από τα Πανεπιστήμια. Θα πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη τους κύριους λόγους που προχωρά σε αυτή την αναβάθμιση των ΤΕΙ η Κυβέρνηση, αλλά και τις επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες όπως η Πρέβεζα.

Είναι ξεκάθαρο πως το Υπουργείο, τηρεί μνημονιακές δεσμεύσεις και στόχος του είναι ο περιορισμός κονδυλίων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το λέμε αυτό διότι σε διαφορετική περίπτωση, το Υπουργείο θα ξεκαθάριζε πως τα Τμήματα των ΤΕΙ θα παρέμεναν αμετακίνητα στις έδρες τους.

Σε περίπτωση που το Τμήμα της Πρέβεζας μεταφερθεί στα Ιωάννινα, αντιλαμβάνεσθε πως αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την τοπική οικονομία, καθώς η Πρέβεζα θα χάσει τους σπουδαστές, που αν και δεν ξεπερνούν τις λίγες εκατοντάδες, συμβάλλουν με την παρουσία τους στην στήριξη της οικονομίας (ενοίκια, έξοδα κ.α.).

Όπως έχει προαναγγελθεί, την Παρασκευή είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί το ΤΕΙ Πρέβεζας ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης ο οποίος θα βρίσκεται για δύο ημέρες στην πόλη μας. Αναμένουμε τόσο από την Εκπαιδευτική Κοινότητα του ΤΕΙ, όσο και από τους θεσμικούς παράγοντες της Πρέβεζας, όπως Αντιπεριφερειάρχη, Δήμαρχο  κ.α., να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα και να λάβουν απαντήσεις από τον Υφυπουργό, ώστε να ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι.

Εκτιμούμε πάντως ότι το Τμήμα ΤΕΙ της Άρτας δεν θα αλλάξει χωροταξικά, όχι μόνο διότι διαθέτει τις εγκαταστάσεις, αλλά πολύ περισσότερο λόγω του παράγοντα… "Γεροβασίλη".

Αμφιβάλλουμε εάν ο κυβερνητικός Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας, έχει γνώση επί του θέματος. Εάν έχει γνώση, αναμένουμε να ορθώσει ανάστημα για όποια προσπάθεια χωροταξικής αλλαγής του Τμήματος της Πρέβεζας, υπερασπιζόμενος το συμφέρον της εκλογικής του Περιφέρειας με το ίδιο σθένος που υπερασπίζεται την Κυβέρνηση του 3ου Μνημονίου στα τηλεπαράθυρα που αλωνίζει.

Είμαστε έτοιμοι ως πόλη να διεκδικήσουμε αλλά και να αντέξουμε τις πιέσεις των Ιωαννίνων που σίγουρα θα υπάρξουν; Ας ελπίσουμε πως δεν υπάρχει στον σχεδιασμό η μεταφορά του ΤΕΙ Πρέβεζας, διότι εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πολύ φοβάμαι ότι για άλλη μία φορά θα μας ξεπεράσουν οι εξελίξεις, όπως άλλωστε συνέβη και με την έδρα Σ.Δ.Ο. που αντί να τη λάβει το Τμήμα της Πρέβεζας, τελικά κατέληξε στην Θεσπρωτία.

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ