TAYTOTHTA - Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 |  

Μ.Η.Τ. 232309



26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

14-12-2017 00:26:06

Πρέβεζα: Όλοι φταίνε για τις πλημμύρες στον Λούρο, εκτός από τον Δήμο! Πάνω από 60 τα νοικοκυριά που επλήγησαν

Μπαλάκι οι ευθύνες για τις πλημμύρες στο Λούρο από τον Δήμο στην Περιφέρεια, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

Πλημμυροπαθείς από τον Λούρο παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του Δ.Σ. και πήραν το λόγο προκειμένου να πουν τα προβλήματά τους, να ζητήσουν ευθύνες, αλλά και λήψη άμεσων μέτρων ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον τα χειρότερα, καθώς κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί πως οι πλημμύρες στον Λούρο αποτελούν πλέον παρελθόν.

Στην εκτενή συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο πήρε πρώτος ο Αντιδήμαρχος Λούρου Θεόδωρος Κατσαούνος, περιγράφοντας αναλυτικά την έγκαιρη ανταπόκριση του Δήμου και των αρμόδιων Υπηρεσιών το βράδυ της Παρασκευής 1ης Δεκεμβρίου προς τα ξημερώματα του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου. Ο ίδιος χαρακτήρισε «βιβλική καταστροφή» όσα συνέβησαν και περιέγραψε τις κινήσεις του και τις απαραίτητες ενέργειες στις οποίες προέβη προκειμένου οι Υπηρεσίες να ανταποκριθούν άμεσα. «Με εντολή Δημάρχου συστάθηκε άμεσα τριμελής Επιτροπή καταγραφής ζημιών, η οποία αποτελείται από την προϊσταμένη της Πρόνοιας, τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης και τον Μηχανικό της Δημοτικής Ενότητας Λούρου. Οι ζημιές που καταγράφηκαν μέχρι σήμερα είναι: για την Τ.Κ. Λούρου 62 νοικοκυριά, από τα οποία τα 27 έχουν πάθει ολική καταστροφή. Τα υπόλοιπα νοικοκυριά έχουν πάθει ζημιές, αλλά όχι ολοκληρωτικές. Επιπλέον σημειώθηκαν μεγάλες ζημιές σε επτά αυτοκίνητα. Σε Άνω και Κάτω Κοτσανόπουλο, Βρυσούλα, Άνω Ράχη και Ρεματιά, σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε αγροτικές περιφράξεις, αποθήκες, στάβλους και αγροτικούς δρόμους» τόνισε ο κ. Κατσαούνος, επισημαίνοντας ακόμη οτι «Η αιτία της καταστροφής..., πρόκειται φυσικά για ακραίο καιρικό φαινόμενο με συνέπεια στα χωριά οι χείμαρροι και τα ρυάκια να πλημμυρίσουν και να μεταφέρουν όλα τα φερτά υλικά (πέτρες, ξύλα, πλατάνια) στον ξεροπόταμο, με συνέπεια να πλημμυρίσουν».

Ο κ. Κατσαούνος έστρεψε τα πυρά του και σε όσους άσκησαν κριτική στη Δημοτική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά «Να κάνω και μια μικρή αναφορά για μερικούς πολιτικούς παράγοντες που ήρθαν την επομένη της ζημιάς, το Σάββατο το πρωί, βγάζοντας φωτογραφίες και selfie για τα ΜΜΕ. Που με ελαφρότητα, έβγαλαν αμέσως συμπέρασμα ότι για όλα φταίει ο Δήμαρχος, θέλοντας να εκμεταλλευτούν πολιτικά τους πλημμυροπαθείς συμπατριώτες μου. Λυπάμαι πραγματικά και ντρέπομαι για λογαριασμό τους! Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να είμαστε σοβαροί, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις μας, όσο και στις εκφράσεις μας. Δεν αναφέρομαι φυσικά στους δύο Βουλευτές του Νομού μας με τους οποίους επικοινώνησα».

«Η μόνη αρμοδιότητα που έχει ο Δήμος, είναι η αστυνόμευση, να μην πετάνε μέσα πράγματα που μολύνουν το ποτάμι, όπως πλαστικά, οικοσυσκευές και τέτοια και ο καθαρισμός αυτών. Για το σχηματισμό της ροής του ποταμού, κατασκευής φραγμάτων, τεχνητά, ευθύνη είναι αποκλειστικά της Περιφέρειας. Για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζονται μελέτες να εγκριθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά φυσικά πρέπει να υπάρχει και πίστωση. Μη ζητάμε συνέχεια από τον «φτωχό» συγγενή τον Δήμο να τα κάνει όλα αυτά. Στα πλαίσια αυτά, και κατόπιν αιτήσεως των συμπολιτών μου, απέστειλα στις 28-7-2017 με αριθ. πρωτ. 22099, υπηρεσιακό έγγραφο στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και αναφέρω τα εξής: Παρακαλώ να μας αποστείλετε άμεσα τα μηχανήματα φορτωτή και ερπυστριοφόρα τσάπα για τη διαμόρφωση της ροής του ξεροπόταμου, για την αποφυγή πλημμυρών εντός οικισμού κατά τη χειμερινή περίοδο».

Ο κ. Κατσαούνος αναφέρθηκε στην επιστολή του Δημάρχου προς τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο, στις 7 Δεκεμβρίου, με αίτημα την αναστολή πληρωμών οφειλών των πληγέντων από τις πλημμύρες.

«Είμαστε στο δρόμο και άμεσα ζητούμε λύση στο πρόβλημά μας. Θα πρέπει να καθαριστεί το ποτάμι, διότι θα πνιγούμε πάλι» είπαν από την πλευρά τους εκπρόσωποι των κατοίκων, ενώ άφησαν αιχμές για τα προληπτικά μέτρα που έλαβε ο Δήμος σχετικά με τον καθαρισμό της περιοχής ώστε να αποφευχθούν οι πλημμύρες.

Από την πλευρά των Δημοτικών Συμβούλων της Αντιπολίτευσης, εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ο Ιωσήφ Σπυράκος ξεκαθάρισε πως δεν είχε γίνει κανένας καθαρισμός στην περιοχή από τον Δήμο, σημειώνοντας μεταξύ άλλων «Η αλήθεια είναι μία, κανένα ρέμα και κανένας ξεροπόταμος δεν καθαρίστηκε. Θα πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Το σήμα μας δόθηκε από πέρυσι, αλλά δεν δώσαμε την αξία που έπρεπε».

Εκ μέρους της "Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας" ο Γιώργος Παπαδιώτης, ο οποίος είναι μεταξύ των πληγέντων, σημείωσε «Άκουσα τον κ. Αντιδήμαρχο που είπε ότι δεν έχει ευθύνες ο Δήμος, αλλά έχει η Περιφέρεια κτλ. Μπορεί την πολιτική ευθύνη να την έχει η Περιφέρεια, διότι είναι στο χέρι της να κάνει τα έργα κτλ, αλλά με συγχωρείτε κ. Δήμαρχε, νομίζω ότι έχετε και εσείς μια ηθική ευθύνη, διότι ήσασταν χρόνια Δήμαρχος στον Λούρο και το γνωρίζατε το πρόβλημα, όπως και ο Αντιδήμαρχος έχει ευθύνη γιατί από τη στιγμή που τα πλατάνια έχουν κλείσει τον ξεροπόταμο και είναι χρόνια εκεί και το γνωρίζατε και δεν έχετε κάνει ενέργειες ώστε να καθαριστεί, φτάσαμε σε αυτό το σημείο σήμερα. Θεωρώ ότι έχετε ευθύνη σαν Δημοτική Αρχή. Ο κ. Αντιδήμαρχος είπε ότι για να γίνουν έργα θα πρέπει να γίνουν μελέτες. Υπάρχουν αυτές οι μελέτες; Έχουν πάει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και δεν εγκρίθηκαν; Έγιναν ενέργειες στην Περιφέρεια για τους καθαρισμούς; Θέλουμε ενέργειες ώστε να αποκατασταθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα οι πληγέντες».

Εκ μέρους της Παράταξης  «Ανάπτυξη Τώρα» ο Γ. Νίτσας υπογράμμισε «Πρέπει να συγχαρούμε όσους βοήθησαν, συμπάσχουμε με τους συμπολίτες. Ο Δήμος Πρέβεζας από τα ίδια έσοδα θα μπορούσε να συνδράμει με μία έκτακτη ενίσχυση σε αυτούς που έχουν πρόβλημα; Πέρασαν τόσες ημέρες, ακόμη βρισκόμαστε σε ένα σχεδιασμό, πιστεύω ότι όλοι θέλουμε να δώσουμε μια γενναία λύση, θεωρώ ότι πρέπει άμεσα να πάρουμε μία απόφαση , πέραν από όποια συνδρομή της Πολιτείας».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δημήτρης Παππάς, στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων «Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΝΟ στην Π.Ε. Πρέβεζας, κάποιος είπε ότι καθαρίσανε τον ποταμό Λούρο, έχει βάθος 2,5 μέτρα και ίσως ο Λούρος γίνει πλωτός. Άμεσα, τρεις μέρες μετά τις καταστροφές, ζήτησα να γίνει συζήτηση με μοναδικό θέμα τις πλημμύρες. Αναφέρω τρία ονόματα: Ζάκας Νότης, Δήμου Παύλος, Δραγούσης, εάν αληθεύει, πνίγηκαν διότι δεν υπήρχε διέξοδος διαφυγής του νερού, εμπόδια τα οποία προκύψανε από την κατασκευή κάποιου σούπερ μάρκετ, ή άλλων που δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές. Αν κάπου έχω λάθος, ζητώ συγγνώμη. Έγιναν παραχωρήσεις για να βγει η οικοδομική άδεια; Δεν τηρήθηκαν οι απαιτούμενες προδιαγραφές;  Απαιτείται άμεσα τεχνικό έργο! Δεν έχει γίνει καθαρισμός τα τελευταία 12 χρόνια από την γέφυρα έως τον Άγιο Σήφη. Από το 2014 λέει ο νόμος, ότι ο καθαρισμός των ρεμάτων είναι υποχρέωση των Δήμων, χωρίς βέβαια να υπάρχουν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις. Πρέπει άμεσα να μας πουν και ο Δήμαρχος αν ξέρει, ποιές είναι οι αρμοδιότητες της Περιφέρειας, του Δήμου και των ΤΟΕΒ. Χρειάζονται πολλά μικρά και όχι φαραωνικά έργα» επισήμανε ο κ. Παππάς.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Λαζ. Πιπιλίδης, έκανε λόγο για οικονομική ενίσχυση 48.000 ευρώ από τον Δήμο Πρέβεζας στους πληγέντες από τις πρόσφατες πλημμύρες.

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, τόνισε χαρακτηριστικά «Δυστυχώς αυτά που βλέπαμε στις τηλεοράσεις, τα ζήσαμε και στα σπίτια μας. Δυστυχώς προέκυψαν ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή του Λούρου και του Ζαλόγγου. Δυστυχώς πληρώνουμε σαν κοινωνίες, ότι κάναμε και επηρεάσαμε αυτό που λέγεται κλίμα. Τι συνέβη αυτές τις ημέρες; Ο όγκος του νερού ήταν μεγάλος, τα φαινόμενα δημιούργησαν φερτά υλικά, πέτρες, ξύλα, δέντρα. Αρκεί να σας πω ότι στο Κάτω Κοτσανόπουλο, διέλυσε έργο αντιστήριξης που φτιάξαμε πριν λίγα χρόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Στον Λούρο, δημιουργήθηκε το πρόβλημα έξω και γύρισε το νερό προς τα μέσα.

Στην Άνω Ράχη έβρεχε νερό και πέτρες, κατέβηκε όλο το βουνό. Ευτυχώς δεν είχαμε θύματα. Στο Ζάλογγο, δημιουργήθηκαν επίσης φαινόμενα από φερτά υλικά. Έχουμε ζημιές σε τεχνικά έργα, κατολισθήσεις κ.α. Τι κάναμε εμείς; Έγραψαν ότι όλα τα μηχανήματα του Δήμου κοιμόνταν τον ύπνο του αιώνα.

Θέλω να συγχαρώ τους Αντιδημάρχους που βοήθησαν, τους Προέδρους Λούρου, Βράχου, Μυρσίνης, κ.ά. Τα μηχανήματα ήταν όλα τα δικά μας έξω, και μισθώσαμε όποιο ιδιωτικό μηχάνημα βρίσκονταν στην περιοχή. Αυτή είναι η αλήθεια. Όποιος έχει κάτι άλλο να πει, να το πει εδώ. Το Σάββατο το πρωί, κάναμε Εκτελεστική Επιτροπή και όρισα τρεις υπαλλήλους του Δήμου, να καταγράψουν τις ζημιές» σημείωσε ο κ. Μπαΐλης και περιέγραψε τα έργα που ήδη εκτελούνται, υπογραμμίζοντας «Τα 48.000 ευρώ που δίνει ο Δήμος, δεν είναι για αποζημιώσεις, αλλά μια οικονομική ενίσχυση. Ζητήσαμε από το αρμόδιο Υπουργείο να ακολουθηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία, όπως στις υπόλοιπες περιοχές της Χώρας που επλήγησαν. Αυτές τις ημέρες θα είμαστε σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομικών για τις αποζημιώσεις» υποστήριξε.

Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε, ο κ. Μπαΐλης τόνισε «Στην Μάνδρα κατά άλλους φταίει ο Περιφερειάρχης, στον Λούρο φταίει ο Δήμαρχος. Ε, αυτά πρέπει να σταματήσουν. Θα πούμε ποιος έχει ευθύνες. Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Εγώ εκείνο το βράδυ είχα επαφές όχι μόνο με τους Αντιδημάρχους, αλλά και με συνδημότες.

Δεν ενδιαφέρει τον κόσμο ποιος έχει ευθύνες, αλλά να απαντήσω. Καταρχήν, αυτό δεν είναι ρέμα και δεν διασχίζει τον Λούρο. Δεύτερον, είναι ποτάμι πολύπλοκο, δεν είναι αυτοτελές, δέχεται τεράστιους χείμαρρους, όλο κατά μήκος και ενώνεται με τον παραπόταμο που έρχεται από τον Λούρο και καταλήγουν στον Ξυδιά και από εκεί στον Λούρο. Σας τα λέω αυτά για να καταλάβετε ποιοί έχουν τις ευθύνες. Ζητήσαμε από τον Ιούλιο από την Περιφέρεια τα μηχανήματα για να καθαρίσουμε το ποτάμι. Δεν έγινε! Το ίδιο ζητήσαμε και τώρα τελευταία για να προχωρήσουμε σε μία καλή συνεργασία. Εγώ πιστεύω ότι είναι θέμα Πολιτείας, υπάρχει μια πολυνομία. Να δούμε όμως τι λέει η νομοθεσία, γιατί εδώ περιμένουν να κρεμάσουν τον Δήμαρχο. Με ένα νόμο του 2010, όταν έγινε ο Καλλικράτης, καθορίστηκαν οι ορεινοί Δήμοι, εμείς δεν ήμασταν. Το 2012 προστέθηκε άλλη μία αρμοδιότητα και λέει: καθαρισμός και αστυνόμευση ρεμάτων. Με κανέναν τρόπο δεν εννοεί να ξεμπαζώνουμε, αλλά καθαρισμός από σκουπίδια και υλικά που ρυπαίνουν τα ποτάμια. Είναι αδιανόητο, στους πιο φτωχούς Δήμους, στους ορεινούς, να εκχωρούνται τέτοιες αρμοδιότητες χωρίς πόρους. Αυτό σημαίνει εκχώρηση ευθυνών και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τέτοια πράγματα. Έρχεται το 2014 ο νόμος 4258 και λέει: οι υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υποδομών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ή Περιφέρειας, μπορούν να μελετούν και να εκτελούν έργα διευθέτησης αντιπλημμυρικής προστασίας και εργασίες συντήρησης σε ρέματα όπως τα δικά μας εδώ. Δεύτερον, με απόφαση του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μπορεί να ανατίθεται οι μελέτες και οι εργασίες συντήρησης στους ακόλουθους Φορείς, στους οικείους ΟΤΑ όταν το υδατόρεμα είναι αυτοτελές» επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαΐλης.

Άρης Τσελίκος







ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ