TAYTOTHTA - Δευτέρα, 20 Ιανουαρίου 2025 |  

Μ.Η.Τ. 232309



26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

10-12-2024 14:01:15

Πρέβεζα: Λ. Νικοπόλεως ή Λ. Κρυστάλλη; Δήμαρχος και Αντιπολίτευση ποιούν την νήσσαν....

Την επανεξέταση του αιτήματος μετονομασίας της Λ. Ιωαννίνων συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, θέμα το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

 

 

Κατά την έναρξη της συζήτησης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ανέγνωσε την επιστολή του πρώην βουλευτή Πρέβεζας και Προέδρου της Αμκε ΕΥΤΥΧΩΣ Γ. Τρυφωνίδη στην οποία ανέφερε τα εξής: «Αγαπητή Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας. Αφού ο Δήμαρχος Βόρειων Τζουμέρκων και ο Πρόεδρος Συρράκου κλπ παρενέβησαν στον Δήμαρχο Πρέβεζας για το θέμα της μετονομασίας της Λεωφόρου Ιωαννίνων, νομίζω ότι μπορώ και εγώ ως Δημότης Πρέβεζας να πάρω θέση.

Δυστυχώς δεν μπορώ να παρευρεθώ αυτοπροσώπως, οπότε στέλνω στο Συμβούλιο σας το κείμενο αυτό με την παράκληση να αναγνωστεί.

1. Η λεωφόρος Ιωαννίνων σε λίγο καιρό θα παύει να οδηγεί στα Γιάννενα. Θα σταματά στην Νικόπολη. Οπότε χάνει το χαρακτηριστικό του προσδιορισμού κατεύθυνσης.

Για να πάει κάνεις στα Γιάννενα θα χρησιμοποιεί την εθνική οδό Πρεβέζης-Ηγουμενίτσας μέχρι και πέραν του Καναλίου λόγω της παράκαμψης της Νικόπολης.

2. Το τμήμα της Λεωφόρου Ιωαννίνων εντός της Πόλεως ορίζεται από δύο Μουσεία στα δύο άκρα της. Το Μουσείο Συρρακιωτων στο περιβάλλον του οποίου υπάρχει μεταξύ άλλων προτομών και η προτομή του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη και το Μουσείο της Νικόπολης στο περιβάλλον του οποίου βρίσκεται το υπό έγκριση Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής  Κληρονομιάς της Ουνέσκο, ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδος η Νικόπολη, που είναι και συγχρόνως προορισμός αυτής.

3. Η Νικόπολη αντιπροσωπεύει τεράστιο Πολιτιστικό Κεφάλαιο για την Πρέβεζα που μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο και θα μπορούσε να αναβαθμίσει την περιοχή  Οικονομικά Τουριστικά Πολιτιστικά και Κοινωνικά.

Πριν από καιρό είχε επισκεφθεί, την περιοχή  της Νικόπολης στον χώρο των ανασκαφών που διενεργεί η Αμκε ΕΥΤΥΧΟΣ στην Αγορά (Forum) της Νικόπολης, ο Εγγλέζος Αρχαιολόγος που διενεργεί ανασκαφές στο Βουθρωτο στην Νότια  Αλβανία  και είπε: Εσείς εδώ είστε πάνω από ένα μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου την ύπαρξη του οποίου αγνοείτε. Μεταφορικά φυσικά η έκφραση αυτή.

Το Βουθρωτο  παρεμπιπτόντως (ήσσονος σημασίας αρχαιολογικός χώρος μπροστά στην Νικόπολη) επισκέπτονται ετησίως 300.000 (τριακόσιες χιλιάδες) τουρίστες.

4. Η Νικόπολη είναι χώρος Παγκόσμιας Εμβέλειας  από ιστορική θεώρηση. Προεκυψε ως αποτέλεσμα της Ναυμαχίας του Ακτίου το 31 πχ, όπου ως γνωστό ο Οκταβιανος νίκησε τον Αντώνιο και την Κλεοπάτρα και εγκαθίδρυσε την Αρχή του ενός ανδρός, του Αυτοκράτορα σε όλη την Ρωμαϊκή Επικράτεια.

5. Μιμηθείτε τα Γιάννενα. Τα Γιάννενα έχουν τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης δεκάδες χιλιόμετρα μακριά, που για να πας εκεί  χρησιμοποιείς και την Εγνατία Οδό. Θέλοντας να «δέσουν» την Δωδώνη με τα Γιάννενα, ονόμασαν την Λεωφόρο  που από την πλατεία της Πόλης οδηγεί προς την κατεύθυνση της Δωδώνης σε Λεωφόρο Δωδώνης.

6. Όταν ορισμένοι προτείνουν την συγκεκριμένη Λεωφόρο να ονομαστεί Λεωφόρος Κρυστάλλη προσβάλουν μεταξύ άλλων και τα συμφέροντα όλων των Πρεβεζανων, των ίδιων συμπεριλαμβανομένων.

Είναι μια πρόταση που προήλθε πιστεύω, από έντονη «τοπικιστική παρόρμηση» προβολής.

7. Όλοι αναγνωρίζουμε την τεράστια συμβολή των Συρρακιωτων στην Ιστορία της Πόλης και ότι πρέπει να αποκατασταθεί μια αδικία σε βάρος του Κωνσταντίνου Κρυστάλλη. Υπήρχε οδός Κρυστάλλη αλλά έχει μετονομασθεί σε 21ης Οκτωβρίου.

8. Μια πρόταση που συζητούν πολλοί συμπολίτες μας είναι  η Λεωφόρος Νικόπολης στην Κοκκινιά να μετονομασθεί σε Κωνσταντίνου Κρυστάλλη και η Ιωαννίνων σε Νικόπολης.

9. Η Νομοθεσία μετονομασίας οδού προϋποθέτει «εξαιρετικούς λόγους» για να δρομολογηθεί. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν.

Α. Η Λεωφόρος Ιωαννίνων θα σταματά πλέον στην Νικόπολη.

Β. Η Νικόπολη ανακηρύσσεται σε Μνημόνιο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο.

Αξιότιμοι Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ήρθε η ώρα της απόφασης. Δρομολογείστε την. Πάρτε την σωστή απόφαση και μη αναβάλετε την υποχρέωσή σας αυτή απέναντι σε όλους τους Πρεβεζάνους και τις επόμενες γενιές.

Μη φανείτε αδιάφοροι στην διαχείριση της Κληρονομιάς  μας.

Δηλαδή των τεράστιων δυνατοτήτων που έχει η Περιοχή μας.

Η αναβολή της δρομολόγησης της μετονομασίας, που φαίνεται  ως εύκολη λύση, δεν δικαιολογείται. Στην βράση κολλάει το σίδερο που λέει ο Λαός μας» κατέληξε η επιστολή του Γ. Τρυφωνίδη.

 

 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Πρέβεζας Δημ. Σιόρεντας στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στο αίτημα της μετονομασίας της Λ. Ιωαννίνων σε Κ. Κρυστάλλη. Διευκρίνισε ότι η παρουσία του Δημάρχου και του Αντιδημάρχου Βόρειων Τζουμέρκων στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Πρέβεζας, δεν ήταν για να ενισχύσει τη θέση για τη μετονομασία της οδού αλλά για την πορεία των εργασιών του λαογραφικού μουσείου Συρρακιωτών στο οποίο ο Δήμος Τζουμέρκων είναι συνιδιοκτήτης. Όσον αφορά το αίτημα της μετονομασίας, αναφέρθηκε στον νέο οδικό χάρτη που θα δημιουργηθεί, όπου πλέον το τμήμα της Οδού της Λ. Ιωαννίνων -που ο Σύνδεσμος αιτείται μετονομασία- δεν θα είναι η κεντρική είσοδος της πόλης, αλλά μια δημοτική οδός, μια συνοικιακή οδός, μια δευτερεύουσα είσοδος την οποία θα χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και όσοι θέλουν να επισκεφτούν το βορειοανατολικό τμήμα της πόλης, αυτοί που μένουν στη Λ. Ιωαννίνων και στην πλειοψηφία τους είναι Συρρακιώτες. Στη συνέχεια ο κ. Σιόρεντας αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Κ. Κρυστάλλη και το έργο του, αλλά και κεντρικούς δρόμους άλλων πόλεων και Συλλόγους που ονομάζονται Κ. Κρυστάλλης.

Ο σημαντικότερος λόγος για τους Συρρακιώτες που αιτούνται την μετονομασία- σύμφωνα με τον κ. Σιόρεντα- είναι ως μια πράξη αναγνώρισης της προσφοράς των Συρρακιωτών που αποτελούν ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας που όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμπλουτίσει με το μόχθο τους, τα ήθη και τα έθιμα, την κουλτούρα και την περηφάνια τους.

Σημείωσε ακόμη ότι τα καταστήματα που λειτουργούν επί της Λ. Ιωαννίνων, στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε Συρρακιώτες και δεν έχουν καμία αντίρρηση για τη μετονομασία, η οποία δεν θα επιφέρει καμία επιβάρυνση και κανένα κόστος, διότι οποιαδήποτε μεταβολή δεν είναι απαραίτητο να γίνει την επόμενη ημέρα. Δύναται οι ιδιοκτήτες να κάνουν τη μεταβολή τους είτε ηλεκτρονικά, είτε με φυσική παρουσία στις αρμόδιες Υπηρεσίες σε βάθος χρόνου, σημείωσε.

Στη συνέχεια μίλησαν για το θέμα της μετονομασίας σε Κ. Κρυστάλλη, μέλη του Συνδέσμου Συρρακιωτών όπως ο Ευάγγελος Αυδίκος, ο Σπύρος Μπρίκος, ο Ιωσηφ Ζιώγας, ο Σπύρος Νταλαούτης και ο Βασίλης Ευαγγέλου.

 

 

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Νίκος Γεωργάκος στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων «Κομμάτι της Λ. Ιωαννίνων άρχισε και εντάσσεται στον αστικό ιστό της Πρέβεζας, ο οποίος με την τελευταία επέκταση, πλέον η πόλη μας θα επεκταθεί και θα κλείσει για τα επόμενο 50 χρόνια. Γνωρίζουμε από τώρα που θα είναι τα σύνορα της πόλης και πως μια πόλη πληθυσμιακά αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ένα ποσοστό πάνω από 30% θα φτάσει μετά από 30-40 χρόνια οικιστικά, θα δείτε την πόλη με οικοδομικά τετράγωνα, πλατείες κλπ. Άρα η αναγκαιότητα υπάρχει και αυτή είναι η πρόταση της δικής μας παράταξης, να μετονομαστεί η Λ. Ιωαννίνων. Να έρθει στο Τοπικό Συμβούλιο και να αποφασίσει το Τοπικό Συμβούλιο για το όνομα πλέον. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ομόφωνα αν είναι δυνατόν, ότι η αναγκαιότητα να αλλάξει η Λ. Ιωαννίνων είναι πλέον δεδομένη και απαραίτητη λόγω του Σχεδίου Πόλεως και γίνεται ένας δρόμος αστικός. Θύμισε ότι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση είχε απορρίψει στο παρελθόν το αίτημα για τη μετονομασία.

 

 

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Γ. Νίτσας σημείωσε ότι η ονομασία οδών, πλατειών και συνοικιών, θα πρέπει να γίνεται με βάση την ιστορία της πόλης. «Η απόδοση τιμής σε πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα, πρέπει να απηχεί την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των δημοτών, ώστε να μην εγείρονται αμφισβητήσεις και να τυγχάνει υπόστασης η απόφαση της Δημοτικής Αρχής. Έτσι, προτείνουμε στη Δημοτική Αρχή, για να μη διχάσει ξανά την τοπική κοινωνία, όπως το έκανε με το υπό κατασκευή μνημείο των Εβραίων, που είχαμε τα γνωστά επακόλουθα όταν κινήθηκε μια διαδικασία χωρίς τις απόψεις των πολιτών και είδαμε ότι κατασκευάστηκε και μετά ξηλώθηκε» σημείωσε ο κ. Νίτσας και πρότεινε τη σύσταση μιας Επιτροπής που να αποτελείται από εκπροσώπους Φορέων και Συλλόγων της τοπικής κοινωνίας ώστε να λαμβάνονται τέτοιου είδους αποφάσεις και στη συνέχεια ψήφισε «Ναι» στην μετονομασία της Λ. Ιωαννίνων.

 

 

Ο επικεφαλής της Παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Κ. Κύρλας στην τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα ζητήματα που τέθηκαν κατά τη συνάντηση του Δημάρχου με τον Σύνδεσμο Συρρακιωτών ήταν η ολοκλήρωση του Μουσείου, η παραχώρηση ή ανταλλαγή ενός οικοπέδου για ανέγερση πνευματικού κέντρου και η μετονομασία της Λ. Ιωαννίνων. «Από τα τρία αυτά ζητήματα, το πλέον σημαντικό και επείγον είναι η ολοκλήρωση του Μουσείου, δεδομένου ότι υπάρχουν εκθέματα που δεν συντηρούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για δεκαετίες, με κίνδυνο να πάθουν ανεπανόρθωτη φθορά. Εμείς ως προς αυτό είμαστε σύμφωνοι να ολοκληρωθεί. Στο ζήτημα της ανταλλαγής, ως παράταξη μας βρίσκει σύμφωνους» τόνισε ο κ. Κύρλας και για το θέμα της μετονομασίας της Λ. Ιωαννίνων σε Κ. Κρυστάλλη υποστήριξε «Με τη λογική ότι σε εκείνη την περιοχή ζουν τα τελευταία 100 χρόνια υπάρχει έντονο το Συρρακιώτικο στοιχείο τόσο ως μόνιμοι κάτοικοι και επαγγελματίες, αντιλαμβανόμαστε ότι είναι ένα δίκαιο αίτημα σε εκείνη την περιοχή να αναγνωριστεί η έντονη παρουσία των Συρρακιωτών να τιμηθούν με κάποια ονοματοδοσία. Θεωρούμε ότι με κάποιο τρόπο πρέπει να γίνει. Είμαστε θετικοί αλλά πρέπει να γίνει με τρόπο τέτοιο ώστε να μην αποτελεί σημείο τριβών ή αντιπαράθεσης ή διένεξης. Να γίνει με ένα τρόπο καθολικό, πιο ομαλό. Είναι κάτι το οποίο δεν έχει κανένα φοβερό διακύβευμα για να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια σφοδρή αντιπαράθεση. Ακούμε και τις προτάσεις συμπολιτών μας για την πρόθεση να αλλάξει η Λ. Ιωαννίνων και να ονομαστεί κάπως αλλιώς. Ακούμε βέβαια και την αγωνία των επαγγελματιών. Ως εκ τούτου ενώ ακούμε μεμονωμένες απόψεις, εάν εξαιρέσουμε τον Σύνδεσμό Συρρακιωτών, δεν είδαμε κάποιο Πολιτιστικό Σύλλογο ή κάποιο Σωματείο να τοποθετηθεί δημόσια. Είδαμε μεμονωμένες προσωπικότητες, όπως τον κ. Τρυφωνίδη, που είπε να ονομαστεί Νικοπόλεως».

Σε παρέμβασή του ο Δημοτικός Σύμβουλος της Παράταξης «Ανάπτυξη Τώρα» Θεοδ. Δράκος θύμισε την πρόταση του Συλλόγου Unesco για την μετονομασία της Λ. Ιωαννίνων σε Νικοπόλεως.

Συνεχίζοντας ο κ. Κύρλας σημείωσε «Θεωρούμε ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να εκκινεί από μια πρωτοβουλία Συλλόγων, Σωματείων κλπ που θα προτείνουν την αλλαγή για τον α΄ ή β΄ λόγο, να πάρουμε εμείς την απόφαση να πούμε ότι πρέπει να αλλάξει, να γίνει συζήτηση και μετά να προχωρήσουμε. Νομίζουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο ξεκινάει δεν είναι καλή αρχή. Εμείς ως Παράταξη επιφυλασσόμαστε να μην εγκρίνουμε σε πρώτη φάση, στην παρούσα συνεδρίαση, την αλλαγή του ονόματος για τη Λ. Ιωαννίνων περιμένοντας να δούμε τι θα πουν άλλοι Φορείς κλπ.

Στη συνέχεια ακολούθησε ένταση, μετά από σχόλιο του Προέδρου του Συνδέσμου Συρρακιωτών – εκτός μικροφώνου-, με τον κ. Κύρλα να απαντά «Με κάθε σεβασμό, εδώ έρχεστε να σας απαντήσω ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Συρρακιωτών και όχι ως Αστυνομικός, οπότε να σηκώνεστε και να μου κουνάτε το δάχτυλο δεν μου αρέσει καθόλου! Δεύτερον, εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, που να ζω από την πολιτική και εάν δεν με ψηφίσετε εσείς τι θα κάνω... Εγώ εκπροσωπώ μια παράταξη. Το πιο εύκολο για μένα θα ήταν να πω να αλλάξει η μετονομασία για να μου χτυπήσετε την πλάτη και να πείτε μπράβο. Αλλά θεωρήσαμε ως Παράταξη να πούμε αυτό που θεωρούμε πιο σωστό. Εάν κ. Σιόρεντα δεν σας αρέσει αυτό, ε... μην μας ψηφίζετε!

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Πρέβεζας Ν. Γεωργάκος στην τοποθέτησή του διευκρίνισε ότι στη συνεδρίαση ψηφίζεται η αναγκαιότητα της μετονομασίας της Λ. Ιωαννίνων και όχι η ονομασία, σημειώνοντας πως δεν πρέπει να οξύνονται τα πνεύματα σημειώνοντας «Όποιος δεν θέλει να ψηφίσει δεν θα στοχοποιήσουμε τον κάθε Δημοτικό Σύμβουλο, είναι άποψή του. Δεν έχουμε κομμουνιστικό καθεστώς, έχουμε δημοκρατία».

Να επισημάνουμε πως το θέμα της μετονομασίας, στη συνέχεια θα τεθεί στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου όπου θα αποφασιστεί το όνομα και θα συζητηθεί εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ την τελική απόφαση θα τη λάβει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης δεν τάχθηκε σαφώς υπέρ ή κατά της μετονομασίας της Λ. Ιωαννίνων σε Κ. Κρυστάλλη. Όπως φαίνεται η διαδικασία της μετονομασίας μπήκε σε ένα δρόμο, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να εγγυηθεί ότι τις τελικές αποφάσεις - όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία- δεν θα τις απορρίψει εκ νέου η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όπως συνέβη και στο παρελθόν.







ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ