Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

07-10-2017 13:29:52

Πρέβεζα: Καλπάζει η ανεργία, αγγίζει το 30%

Καλπάζει η ανεργία στην Πρέβεζα, καθώς το φετινό Φθινόπωρο κρίνεται ως το χειρότερο των τελευταίων ετών.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χρ. Δημόπουλος στην Τ.Φ., απο τις αρχές Οκτωβρίου, σταματούν και τα εποχιακά επαγγέλματα, όπως σερβιτόροι, καμαριέρες κ.α. που εργάζονταν σε παραλιακές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία, με αποτέλεσμα ο δείκτης της ανεργίας στην Πρέβεζα να παίρνει την ανιούσα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις ανθρώπων της Εργασίας, η ανεργία στην Πρέβεζα πλησιάζει το 30%.

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στην υπόλοιπη Ελλάδα, μάλλον χειρότερη, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ μοιάζουν εφιαλτικά.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η πραγματική ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2017 είναι στο 28,7%. Έπεσε μεν δυο μονάδες σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία  το «πώς έπεσε».

Η ΓΣΕΕ εκτιμά, ότι εάν συνεχιστεί η παρούσα δύσκολη κατάσταση, θα δούμε την ανεργία να επανέρχεται σε μονοψήφιο ποσοστό, μετά το 2031.

Δεύτερον, η υποαπασχόληση αρχίζει να παίρνει σαρωτική μορφή. Το 35% των πλήρως απασχολουμένων και το 42% των μερικώς απασχολουμένων δεν παίρνουν κάν τον κατώτατο μισθό. Ολο και περισσότεροι κινούνται γύρω από το όριο της φτώχειας.

Τρίτον, οι επενδύσεις είναι κατά 63% κάτω από το επίπεδο του 2008. Αν πάμε έτσι, για να επανέλθουν έστω σε εκείνο το επίπεδο, θα χρειαστεί να περιμένουμε έως το 2033!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η Ήπειρος παραμένει πρωταθλήτρια στην ανεργία με ποσοστό 27,3%.

Θα μιλήσει άραγε ο Αλ. Τσίπρας στα Ιωάννινα, για την θλιβερή πρωτιά της Ηπείρου στους ανέργους και  τις χαμένες θέσεις εργασίας που μαζί με πολλά άλλα έχουν καταστήσει την περιοχή μας μεταξύ των φτωχότερων της Χώρας;

Την ίδια στιγμή η φυγή των νέων στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Δυτική Ελλάδα αρκετοί είναι οι ειδικευμένοι επιστήμονες, οι γιατροί και οι νοσηλευτές που ασχολούνται με τον χώρο της υγείας, που εύκολα μπορούν να βρουν εργασία σε κάποια από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία κτλ), αφού υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε αυτά τα επαγγέλματα και οι μισθοί είναι ιδιαίτερα καλοί.

Υπάρχει βέβαια και μία ακόμα κατηγορία νέων που μπορεί να μην έχει την κατάρτιση και την μόρφωση της πρώτης, ωστόσο αποφασίζει να φύγει, βρίσκοντας πρώτα μία εργασία στο εξωτερικό στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα.

Το στοιχείο που δίνει το κίνητρο στους νέους να φύγουν στο εξωτερικό, δεν είναι μόνο η εργασία, αλλά η διαφαινόμενη προοπτική που υπάρχει για ένα καλύτερο αύριο, τόσο σε επίπεδο ζωής και παροχής υπηρεσιών, όσο και από πλευράς επιχειρηματικότητας.

Άρης ΤσελίκοςΟΙΚΟΝΟΜΙΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ