Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

06-12-2017 20:43:37

Πρέβεζα: «Κάλλιο αργά παρά ποτέ» για τα διόδια Ακτίου

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ» λέει ο σοφός λαός και ταιριάζει στην περίπτωση των διοδίων της υποθαλάσσιας σήραγγας Ακτίου για τα οποία πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο διάστημα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης ζητά από το Υπουργείο Υποδομών, στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των Περιφερειακών Ενοτήτων, την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Πρέβεζας από την πληρωμή διοδίων στην υποθαλάσσια ζεύξη, με το επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός τους, υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς κλπ. λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου.

Τώρα αντιλήφθηκε αλήθεια η Περιφέρεια Ηπείρου ότι οι Πρεβεζάνοι πληρώνουν διόδια; Τι μεσολάβησε; Μεσολάβησαν τα διόδια που πληρώνουν οι Γιαννιώτες σε Εγνατία και Ιόνια Οδό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όλα τα υπόλοιπα είναι υπό το πρίσμα των εντυπώσεων….

Για του λόγου το αληθές, η Περιφέρεια Ηπείρου αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση που εστάλη στα ΜΜΕ : «H Περιφερειακή Αρχή Ηπείρου έχει τοποθετηθεί δημόσια και κατ΄ επανάληψη για το ζήτημα των διοδίων στις οδικές συνδέσεις που έχουν κατασκευαστεί ως δημόσια έργα, ήτοι στην Εγνατία Οδό και στην υποθαλάσσια ζεύξη Ακτίου. Η πρόσφατη απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την απαλλαγή των κατοίκων της Π.Ε. Θεσπρωτίας και του Δήμου Μετσόβου, είναι ευπρόσδεκτη, αλλά ημιτελής και για το λόγο αυτό, όπως έχει ξεκαθαριστεί δημόσια και από τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα για την ισότιμη μεταχείριση όλων των κατοίκων των περιοχών από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία οδός. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο, σχετική Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα οποία επικαλείται η Περιφέρεια στην προσφυγή της ενώπιον του ΣτΕ, οι κάτοικοι των δήμων εντός των οποίων λειτουργούν σταθμοί διοδίων, απαλλάσσονται της καταβολής διοδίων μέσω εφοδιασμού Κάρτας Ελεύθερης Διάβασης. Σύμφωνα με τη διάταξη αυτή, που παραμένει εν ισχύ, απαλλάσσονται από καταβολή διοδίων, εκτός των κατοίκων του Δήμου Μετσόβου και οι κάτοικοι των Δήμων Ιωαννιτών και Δωδώνης. Ως προς την απαλλαγή των κατοίκων του Μετσόβου από τα διόδια Μαλακασίου, αυτή αποτελεί αποκατάσταση μιας πρόσθετης αδικίας, καθώς μέχρι σήμερα υποχρεώνονται σε καταβολή πλήρους τέλους διοδίων που δεν ανταποκρίνονται όμως στα διανυόμενα χιλιόμετρα, που ανέρχονται μόλις σε επτά (!) χιλιόμετρα. Ωστόσο για την Περιφερειακή Αρχή το ζήτημα απαλλαγής από διόδια αφορά το σύνολο της Π.Ε. Ιωαννίνων (όπως έγινε και με την Π.Ε. Θεσπρωτίας), και φυσικά τον Δήμο Ζαγορίου με τον οποίο υποστηρίζεται από κοινού η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ως προς τα διόδια της υποθαλάσσιας ζεύξης Ακτίου, τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στην πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια- όπως ήδη έχει δηλώσει ο Περιφερειάρχης- έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης των περιφερειακών ενοτήτων της, την απαλλαγή των κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας, με το πρόσθετο επιχείρημα ότι σημαντικός αριθμός τους, υποχρεώνεται να μεταβαίνει καθημερινά για επαγγελματικούς, κοινωνικούς, εμπορικούς κλπ. λόγους στην ευρύτερη περιοχή του Ακτίου. Πρέπει να γίνει σαφές, ότι τα αιτήματα της Περιφέρειας διατυπώνονται για τα δύο έργα που κατασκευάστηκαν ως δημόσια και τα οποία δεν εξυπηρετούνται με παράλληλο δίκτυο συγκοινωνιών, κατηγορία στην οποία δεν υπάγεται η Ιόνια Οδός, για την οποία ισχύουν τα αιτήματα που υπέβαλλε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Σε κάθε περίπτωση, η οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος των διοδίων θα γίνει με την καθιέρωση των ηλεκτρονικών- αναλογικών διοδίων».

Είναι βέβαιο ή σχεδόν βέβαιο ότι ο Περιφερειάρχης Ηπείρου λειτουργεί υπέρ των συμφερόντων των Γιαννιωτών και δευτερευόντως για τα συμφέροντα της υπόλοιπης Περιφέρειας, ή μήπως δεν είναι έτσι;

Πόσα χρόνια πληρώνουν οι Πρεβεζάνοι διόδια στη ζεύξη; Ουκ ολίγα! Γιατί τώρα λοιπόν; Για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω.

Το μέγα ερώτημα που προκύπτει από τις ενέργειες του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη, είναι για ποιο λόγο ποτέ μέχρι σήμερα οι αιρετοί της Πρέβεζας δεν αξιοποίησαν τα επιχειρήματα που παραθέτει τώρα ο Περιφερειάρχης, ώστε οι συμπολίτες οι οποίοι καθημερινά πηγαινοέρχονται στο Άκτιο να απαλλαγούν οριστικά από τον «βραχνά» της πληρωμής των διοδίων…

Υπήρξε τα τελευταία επτά χρόνια τουλάχιστον κάποια προσπάθεια; Μήπως η Δημοτική Αρχή θα έπρεπε με σχετική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο να θέσει το θέμα και να ενισχύσει την προσπάθεια του Αλ. Καχριμάνη προκειμένου η απαλλαγή πληρωμής διοδίων από τους συμπολίτες μας να φανεί σαν πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας;

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ