Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

10-04-2018 14:11:28

Πρέβεζα: Φοβούνται για το χωριό τους οι κάτοικοι της Κρυοπηγής λόγω καθιζήσεων

Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Χρ. Μπαίλη συναντήθηκαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της Κρυοπηγής προκειμένου να εκφράσουν τον προβληματισμό τους για τις καθιζήσεις και τις ζημιές που υφίσταντο στις περιουσίες τους.
Σε αίτηση – ψήφισμα προς τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας, οι κάτοικοι της Κρυοπηγής αναφέρουν χαρακτηριστικά:
Εμείς οι κάτοικοι Κρυοπηγής Πρέβεζας σήμερα 9 Απριλίου 2018, συγκεντρωθήκαμε στα γραφεία του Πολιτιστικού μας Συλλόγου σε έκτακτη Συνέλευση με θέμα «Κατολίσθηση - Καθίζηση - Μετατόπιση εδάφους» και αποφασίσαμε τα εξής:
Εκφράζουμε τη βαθειά μας ανησυχία για την έκταση, την ένταση και τη διάρκεια του πρωτοφανούς γεωλογικού φαινομένου που έπληξε το χωριό μας.
Το πρωτοφανές για την περιοχή μας φαινόμενο της κατολίσθησης - μετατόπισης εδάφους η οποία έγινε αντιληπτή από εμάς την 27η Μαρτίου 2018 έχει καταστρέψει ήδη μέχρι σήμερα πέραν από υποδομές (δρόμους και γεφύρια) και τεράστιες ελαιοφυτευμένες εκτάσεις γης (μέχρι στιγμής περίπου 800 στρέμματα με αριθμό δένδρων 2.500 ρίζες).
Το φαινόμενο κρίνουμε ότι είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί απειλώντας να καταστρέψει μεγαλύτερες εκτάσεις γης, αγροικίες και πιθανόν κατοικίες.
Υπάρχει έντονη ανησυχία στους κατοίκους του χωριού όσον αφορά ακόμα και την ύπαρξη του χωριού, τη σταθερότητα του εδάφους και τη σύνδεση του χωριού με τα οδικά δίκτυα.
Τη βαθειά μας ανησυχία επιτείνει η συνεχής σεισμική δραστηριότητα στο χωριό μας το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι ανεξήγητες ρωγμές σε διάφορα σημεία, οι σποραδικές μικρές κατολισθήσεις σε άλλα σημεία, η ξαφνική απώλεια νερού σε πηγές και η επανεμφάνιση παλιών πηγών.
Κατόπιν τούτων απαιτούμε:
Την άμεση κήρυξη του χωριού Κρυοπηγή Πρέβεζας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Την άμεση προσέλευση εμπειρογνωμόνων και επιστημονικών κλιμακίων όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων για πλήρη έλεγχο και τεκμηριωμένη επιστημονική απάντηση για τη δημιουργηθείσα κατάσταση και επίσημη γραπτή ενημέρωση των κατοίκων.
Την άμεση αποκατάσταση των οδικών δικτύων και υπόλοιπων υποδομών που επλήγησαν στην ευρύτερη περιοχή.
Την άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταβολή αποζημιώσεων και την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων.ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ