TAYTOTHTA - Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

24-02-2023 16:44:47

Πρέβεζα: Επίσκεψη της Μαριάνθης Δημοπούλου στο «καταφύγιο» ζώων-Προ των ευθυνών της η Δημοτική Αρχή

Καταπέλτης για το θέμα της διαχείρισης των Ζώων ήταν η Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μαριάνθη Δημοπούλου η οποία επισκέφθηκε σήμερα το πρωί την Πρέβεζα. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η Πολιτεία ασχολείται τόσο ενεργά με το ζήτημα. Η ειδική Γραμματεία για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς συγκροτήθηκε πριν από λίγους μήνες και η κα Δημοπούλου είναι πλήρως καταρτισμένη, βαθιά γνώστης του θέματος των ζώων, και έχει ενσκήψει στο πρόβλημα. Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε το τελευταίο δημοσίευμα της «Τοπικής Φωνής» για την κατάσταση στο Καταφύγιο Ζώων.

 

Η ειδική γραμματέας, μαζί με εκπροσώπους του Φιλοζωϊκού Σωματείου «Παρέμβαση Για Τα Ζώα», τον Δήμαρχο Πρέβεζας και αρμόδιες Υπηρεσίες, επισκέφθηκαν το καταφύγιο ζώων στο Νεοχώρι Πρέβεζας.

Η ίδια χαρακτήρισε τον χώρο πλήρως ακατάλληλο για τα ζώα και σε δηλώσεις της ανέφερε χαρακτηριστικά: Μετά την εκτενή συζήτηση που είχαμε στο Δημαρχείο με τους αρμόδιους Φορείς και με τους εκπροσώπους των Φιλοζωϊκών Σωματείων, επισκεφθήκαμε τον χώρο που βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός αδέσποτων ζώων του Δήμου Πρέβεζας. Όπως συμφωνήσαμε με τον Δήμαρχο, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτός ο χώρος αποτελεί Καταφύγιο. Αυτό ο χώρος δεν αποτελεί Καταφύγιο και δεν πρέπει να είναι Καταφύγιο. Είναι ακατάλληλος. Οι πόρτες δεν θα κλείσουν και δεν θα κλείσουν μέχρι να πούμε ότι δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος σε αυτό το σημείο, ο πλέον κατάλληλος για να μπορούμε να φροντίσουμε τα ζώα.

 

 

Τα ζώα θα βρίσκονται ελεύθερα και θα φροντίζονται και από τον Δήμο και από εθελοντές. Η αλήθεια είναι ότι οι συνθήκες εδώ δεν είναι καλές, μου προκάλεσαν ιδιαίτερη θλίψη. Μου υποσχέθηκε ο Δήμαρχος ότι αυτές οι πόρτες, και ύστερα από παρότρυνση των εθελοντών, δεν πρόκειται να κλείσουν. Ευελπιστούμε ότι με το νέο Καταφύγιο τα πράγματα θα είναι διαφορετικά, θα υπάρχει συνεργασία με τους εθελοντές, θα υπάρχει συνεργασία συνεχής πλέον με την κεντρική Διοίκηση, με την Ειδική Γραμματεία, προκειμένου – εφόσον επιχορηγήθηκε ο Δήμος με ένα μεγάλο ποσό- να έχουμε ένα πρότυπο Καταφύγιο και να βοηθήσουμε τα ζώα του Δήμου. Η σημερινή επίσκεψη δεν είναι εθιμοτυπική. Είναι ένα είδος αυτοψίας για να δούμε τις συνθήκες. Όπως ήρθαμε σήμερα, έτσι θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε τα Καταφύγια της Χώρας προκειμένου να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζεται το νομικό πλαίσιο απαρέγκλιτα. Ότι δεν γίνεται κάτι εις βάρος της ευζωϊας των ζώων και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε προκειμένου να είμαστε βέβαιοι ότι τα αδέσποτα ζώα της περιοχής δέχονται την κατάλληλη φροντίδα και οι συνθήκες διαβίωσής τους είναι αυτές που πρέπει να είναι».

Της επίσκεψης στο Καταφύγιο προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο Πρέβεζας στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος  Νίκος Γεωργάκος, ο αντιδήμαρχος Γρηγόρης Κουμπής, ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Βαγγέλης Καζούκας, ο κτηνίατρος Νίκος Ρώσσος, εκπρόσωποι του Φιλοζωϊκού Σωματείου «Παρέμβαση Για Τα Ζώα»,  της  Αστυνομικής Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε Πρέβεζας κ.αλα

Η κα Δημοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στα καταφύγια ανα την Ελλάδα, και κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει της ευθύνες της. Έκανε σαφές πως τα καταφύγια δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν χώρους εγκλεισμού των ζώων, αλλά χώρους που θα τους παρέχεται φροντίδα, παροχές υγείας και στη συνέχεια θα επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Όπως είπε, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια, κάτι που αποτελεί «κρίση».

 

 

Αναφέρθηκε  στο πρόγραμμα  “Αργος” και τα 40 εκ. ευρώ που θα δοθούν προς τους Δήμους για τη   διαχείριση των αδέσποτων  καθώς και στο πλαίσιο του  νόμου που  προβλέπει υποχρεωτική σήμανση και στείρωση των ζώων συντροφιάς  με την πραγματοποίηση αυστηρών ελέγχων και  την επιβολή προστίμων. Προέτρεψε μάλιστα τον Δήμαρχο να ξεκινήσει άμεσα τους ελέγχους για την καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων. Η ίδια δεν παρέλειψε να μιλήσει και για την κακοποίηση των ζώων και την αυστηρή νομοθεσία.

Ακόμη  αναφέρθηκε στον εθελοντισμό, μίλησε για την περίπτωση του Καταφυγίου Ζώων στη Σπάρτη και τις ποινικές ευθύνες στους αιρετούς.

Εκ μέρους της Παρέμβασης Για Τα Ζώα» η Βάνα Ζέρβα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο δημοτικό καταφύγιο Πρέβεζας, την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ζώα και την ανάγκη για άμεσα δραστικά μέτρα για την σωστή τους διαβίωση.

Άσκησε δριμύτατη κριτική στη Δημοτική Αρχή για τον Εργολάβο που έχει αναλάβει την συντήρηση και τον καθαρισμό του Καταφυγίου και κάλεσε τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του.

 

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν από τους εκπροσώπους των αρμόδιων υπηρεσιών, ένα άτομο έχει αναλάβει τον καθαρισμό του Καταφυγίου και παραμένει άγνωστο πόσες φορές την εβδομάδα προβαίνει σε καθαρισμούς.

Από την πλευρά της η κα Δημοπούλου ξεκαθάρισε στον Δήμαρχο πως ο ίδιος μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και τον προέτρεψε να βρει φιλόζωους εθελοντές να απασχοληθούν στο Καταφύγιο. Ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ζώων και στη ζήτημα των υιοθεσιών.

Ο Δήμαρχος από την πλευρά του μίλησε για την έναρξη των εργασιών  νέου σύγχρονου καταφυγίου ζώων και την εγκατάσταση του αναδόχου από την 1η Μαρτίου με ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου τους 8 μήνες και προϋπολογισμό 438.000 ευρώ.

Ακολούθησε συζήτηση των προβλημάτων και κατατέθηκαν προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των ζώων στο Καταφύγιο.

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Δημοπούλου, έκανε σαφές πως η Ειδική Γραμματεία θα επιμείνει στους ελέγχους για τη διαχείριση των Καταφυγίων, παλιών και νέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα ζώα φροντίζονται και διαβιούν στις καλύτερες συνθήκες.ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ