Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

12-01-2018 18:31:56

Πρέβεζα: Ένας «γίγαντας» στο λιμάνι! Το «Marylisa V» αλλάζει τα δεδομένα (video)

Το γιγαντιαίο πλοίο «Marylisa V» έκανε ποδαρικό για το 2018 στο εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας.

Το καράβι μήκους 190 μέτρων και πλάτους 35 μέτρων, έχει χωρητικότητα 52.500 τόνους και είναι το μεγαλύτερο που αγκυροβόλησε ποτέ στο λιμάνι μας.

Το «Marylisa V» φόρτωσε σογιάλευρο στην Αργεντινή, στη συνέχεια έκανε στάση στην Αίγυπτο όπου εκφόρτωσε την μεγαλύτερη ποσότητα του εμπορεύματος και ακολούθως στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια έδεσε στο εμπορικό λιμάνι της Πρέβεζας, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς, όπου ξεφορτώθηκαν 11.000 τόνοι ζωοτροφών για να μεταφερθούν σε επιχειρήσεις της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας κ.α.

Το «Marylisa V» παρέμεινε για 12 ημέρες αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Πρέβεζας. Είναι επανδρωμένο με 22 άτομα και ανήκει σε Έλληνα πλοιοκτήτη, ενώ ναυλώθηκε από Ελβετούς.

Αναχώρησε σήμερα το πρωί από το λιμάνι μας με τελικό προορισμό την Τουρκία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους στο λιμάνι της Πρέβεζας παρόμοιας χωρητικότητας πλοία.

Η παρουσία του «Marylisa V» φαίνεται να αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για να δένουν στο λιμάνι μας ανάλογου μεγέθους εμπορικά πλοία.

Παρακολουθείστε μοναδικές εναέριες λήψεις από τον ελλιμενισμό του «Marylisa V» στο λιμάνι της Πρέβεζας, που μας παραχώρησε το Ναυτικό Πρακτορείο του Βασίλη Σαρδελή:

 

Θα πρέπει να πούμε ότι το γεγονός αυτό, αποτελεί και μια έμμεση απάντηση σε όσα είχε αναφέρει πριν λίγους μήνες ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης σε αναφορά του στο Δημοτικό Συμβούλιο, υποβαθμίζοντας τη σημασία του λιμανιού αιτιάζοντας στην μή σύνδεση της Πρέβεζας με τους μεγάλους οδικούς άξονες, αλλά και στην αναβάθμιση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας.

Η παρουσία του πλοίου «γίγαντα», αποτελεί απάντηση και σε όλους εκείνους που θέλουν να παρουσιάσουν ένα λιμάνι χωρίς εμπορική κίνηση, το οποίο δεν εξυπηρετεί την Πρέβεζα, αλλά τουναντίον περισσότερο επιβαρύνει με την παρουσία του.

Η Δημοτική Αρχή, οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη το γεγονός, ότι Έλληνες πλοιοκτήτες προτιμούν να δένουν τα πλοία τους με ασφάλεια στο λιμάνι της Πρέβεζας. Να λάβει υπόψη ότι μέσω του λιμανιού της Πρέβεζας εφοδιάζονται με εμπορεύματα αρκετές περιοχές της Ηπείρου αλλά και γειτονικών νομών.

Η Δημοτική Αρχή και οι υπόλοιποι θεσμικοί Φορείς θα πρέπει επιτέλους να δώσουν βαρύτητα στα οφέλη που προκύπτουν όχι μόνο από τα έσοδα που έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο από τα εμπορικά πλοία, όχι μόνο στις οικογένειες που επιβιώνουν από το λιμάνι, αλλά και στα πληρώματα των καραβιών που ξοδεύουν τα χρήματά τους στην πόλη καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο το καλοκαίρι.

Σε περίπτωση που επιτρέψουμε ως κοινωνία την υποβάθμιση του Εμπορικού Λιμένα (κάτι που φοβάμαι ότι έχει γίνει επιδίωξη ορισμένων), θα σημάνει θανατηφόρο πλήγμα για την τοπική οικονομία.

Οι κατέχοντες την τοπική εξουσία… να αναλάβουν κάποτε τις ευθύνες τους προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ανακύψει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το Εμπορικό Λιμάνι, διότι θα βρεθούν υπόλογοι.

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ