Κυριακή, 27 Μαΐου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

15-05-2018 19:06:15

Πρέβεζα: Έξω από την πραγματικότητα ο Π. Σκουρλέτης. Έκανε λόγο για φοβικούς σε ό,τι εκσυγχρονιστικό

Μετά την σύμπτωση της κήρυξης της Κρυοπηγής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την ημέρα που ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επισκέφθηκε την Πρέβεζα, ακολούθησε ομιλία στη Θεοφάνειο αίθουσα από τον Υπουργό για την απλή αναλογική και τα Αυτοδιοικητικά.

Να σημειώσουμε ότι στην εκδήλωση είχαν διανεμηθεί προσκλήσεις σε αυτοδιοικητικούς και Φορείς όλων των κομματικών αποχρώσεων.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ για συγκρότηση μετώπου απέναντι στο Υπουργείο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ένας μεγάλος αριθμός των ψηφισμάτων των δημοτικών συμβουλίων δεν υιοθετούν την ισοπεδωτική λογική των δύο αυτών Φορέων.

«…Κάλεσα όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής στο Υπουργείο Εσωτερικών, να συζητήσουμε για το θέμα, όπως και για την κατάτμηση της Περιφέρειας υπολοίπου Αττικής. Και τι απάντησε η ΝΔ; Ναι το είχαμε πει, αλλά δεν θα το ψηφίσουμε, εάν δεν δούμε κάτι άλλο, το θέμα της ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό. Να το συζητήσουμε το θέμα, αλλά πως σχετίζεται με κάτι, που πρότινος λέγαμε πως συμφωνούσαμε. Μήπως κρύβεστε; Μήπως είναι ένα άλλο δείγμα, ότι τελικά είναι φοβικοί σε οτιδήποτε είναι εξυγιαντικό μικρό ή μεγάλο, οτιδήποτε είναι εκσυγχρονιστικό και βελτιώνει τους όρους άσκησης της πολιτικής.» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών».

«…Δεν μπορεί λοιπόν να κινούμαστε με την παλιά λογική των χρισμάτων είτε φανερά, είτε λιγότερο φανερά. Διότι όλοι καμιά φορά μιλάνε, και τον Πατούλη τον ακούω να λέει εμείς που δεν είμαστε στα κόμματα και τα λοιπά και προσπαθεί να πάρει τώρα το χρίσμα από τον Μητσοτάκη για το δήμο της Αθήνας, δεν τα καταφέρνει και τόσο αφηνιάζει και ταλαιπωρούμαστε εμείς οι υπόλοιποι. Όμως επί της ουσίας δεν μπορούμε να πολιτευόμαστε με μια στενά κομματική λογική στο τοπικό πεδίο. Εδώ λοιπόν πρέπει να εξαγάγουμε πραγματικά μια νέα αναζωογονητική αντίληψη συμμαχιών» ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης κάνοντας αναφορά και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το Κίνημα Αλλαγής, υπογραμμίζοντας: Η Ευρώπη μετά από δεκαετίες βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρά διλήμματα. Η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικολαϊκισμού, του ευρωσκεπτικισμού είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο πραγμάτων. Της εφαρμογής μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης στρατηγικής η οποία είχε κοινωνικές επιπτώσεις και του τρόπου που κυρίαρχες δυνάμεις χειρίστηκαν το προσφυγικό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών πραγμάτων, είναι που οδηγεί στον εκφασισμό της κοινωνίας και σε λογικές εθνικής αναδίπλωσης. Φαίνεται ότι κάποιες δυνάμεις από αυτές που συγκυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια την Ευρώπη, κυρίως από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας το αντιλαμβάνονται αυτό. Και μετά από πάρα πολλά χρόνια ξαναεπιζητούν ένα διακριτό ρόλο για το χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Δυστυχώς κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει ή και όταν κάτι πάει να λεχθεί, τότε τα γνωστά βαρίδια που είναι στο χώρο του ΚΙΝΑΛ θέτουν υπό επιτροπεία και επιτήρηση την πρόεδρο του κόμματος, την κα Γεννηματά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άρνησή της μέσα από το αίτημα εδώ και τώρα εκλογές, να συνδράμει στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση και είναι χαρακτηριστικό ότι η λογική των ίσων αποστάσεων δεν οδηγεί τελικά στο να περιφρουρεί τελικά αυτός ο χώρος τη διακριτότητά του και την αυτόνομή του πορεία, αλλά ουσιαστικά είναι μια έμμεση δορυφοροποίηση απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τη δεξιά παράταξη. Πολλοί από τα προβεβλημένα σημερινά στελέχη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ και του ΚΙΝΑΛ θα ήταν με μεγάλη ευχαρίστηση υποψήφιοι στις λίστες της ΝΔ. …Δεν ήμασταν, ούτε θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ. Ούτε θέλουμε να πάρουμε το χώρο…Έχουμε ξεκαθαρίσει λοιπόν τη στόχευση μας, περιμένουμε να κάνουν το άλλο και η άλλη πλευρά».

Ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε την Τρίτη το πρωί με τους Δημάρχους Πρέβεζας- Ζηρού και τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας, στο Δημαρχείο της πόλης. Η συνάντηση ήταν κλειστή για τα ΜΜΕ και αφού ολοκληρώθηκε ακολούθησαν δηλώσεις.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στις δηλώσεις  του  χαρακτήρισε γόνιμη  τη συζήτηση  κατά την διάρκεια της οποίας είχε την ευκαιρία να ακούσει τους προβληματισμούς των αιρετών  σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές  στην αυτοδιοίκηση  αλλά και να απαντήσει σε αυτούς.

Ο Π.Σκουρλέτης  συζήτησε με τους  Δημάρχους και τον Αντιπεριφερειάρχη τα προγράμματα  Φιλόδημος 1 και 2 .

Την ικανοποίησή τους για την συνάντηση με τον Υπουργό εξέφρασαν τόσο  οι Δήμαρχοι όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης.

Ο κ .Ιωάννου αναφερόμενος στον  ¨Κλεισθένη” υπογράμμισε ότι   υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία θα πρέπει να αποσαφηνιστούν  αφού όπως  τόνισε  ζητήματα όπως η απλή αναλογική -  με την οποία   δεν υπάρχουν γενικά  διαφωνίες- πρέπει να τεθούν σε άλλη  βάση  και να διαμορφωθεί   ένα  πλαίσιο συνεργασίας   που θα  “προηγηθεί” των όποιων αλλαγών.

Αναφερόμενος στο τεχνικό κομμάτι της σύσκεψης   ο Αντιπεριφερειάρχης    έδωσε έμφαση  στο θέμα της Κρυοπηγής λέγοντας ότι η Περιφέρεια από την πρώτη στιγμή  στάθηκε αρωγός στην διευθέτηση των προβλημάτων.

Ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής   ανέφερε ότι ο “Κλεισθένης” έχει  θετικά και αρνητικά σημεία, ενώ  χαρακτήρισε  σημαντικό το κομμάτι  που περιστράφηκε γύρω από τα έργα, τις διαδημοτικές συνεργασίες και τις  δυνατότητες που ανοίγονται για την διεύρυνση παρεμβάσεων   σε  νέα πεδία .

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαϊλης ευχαρίστησε τον κ.Σκουρλέτη για την παρουσία του  στην Πρέβεζα  και για την συμβολή του στο αίτημα κήρυξης της Κρυοπηγής σε έκτακτη ανάγκη ενώ  έθεσε υπόψη του το αίτημα ύδρευσης της παραλιακής ζώνης , την επίλυση του προβλήματος των κατεχόμενων εκτάσεων  αλλά   και την αντιμετώπιση  των καταστροφών από τις θεομηνίες.

Άρης ΤσελίκοςΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ