Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

07-02-2018 20:57:54

Πρέβεζα: «Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να υπονομεύσουν την ένταξη της Νικόπολης στην Unesco» τόνισε ο Ευάγ. Κατσίμπρας, στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Ομίλου

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα έκοψε σήμερα το απόγευμα ο Όμιλος Unesco Ν. Πρέβεζας στην γεμάτη από κόσμο οικία Αθανασιάδη.

Ο π. Δημήτριος αφού ευλόγησε και έκοψε την Βασιλόπιτα ευχήθηκε χρόνια πολλά στα μέλη του Ομίλου.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαΐλης, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Δημ. Γιολδάσης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Παππάς, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ ΝΔ Ν. Πρέβεζας Ν. Τζίμας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θ. Δήμας, ο πρώην Νομάρχης Β. Ιωάννου, ο πρώην Πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Γ. Γιαμάς, ο Πρόεδρος των αποστράτων Αεροπορίας Θ. Κεραμιδόγλου, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Π. Κιούλιας, η εκδότρια και διευθύντρια της Εφημερίδας «Τοπική Φωνή» Βασιλική Ζέρβα,  κ.ά

Ο Πρόεδρος του Ομίλου Unesco Ευάγγελος Κατσίμπρας στην ομιλία του, αφού μίλησε για την Unesco  τους στόχους, τις δράσεις του θεσμού ανα τον κόσμο και τα μνημεία ανά την Ελλάδα που τελούν υπό την προστασία του, ενημέρωσε για τις εξελίξεις σχετικά με την αρχαία Νικόπολη και την διαδικασία ένταξής της στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «Η διαδικασία ένταξης της Νικόπολης στην Unesco προχωράει αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Η πρόταση που υπέβαλε το 2002 ο Όμιλος σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έχει περάσει από «συμπληγάδες».

Ο τίτλος Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco  απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική ή και περιβαλλοντική σημασία τους. Η Νικόπολη πληροί με το παραπάνω τους ανωτέρω όρους. Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τι αρχαιολογικό πλούτο παγκόσμιας εμβέλειας διαθέτουμε και πως θα τον αξιοποιήσουμε το γρηγορότερο, με όλα τα οφέλη που θα επιφέρει στην ευρύτερη περιοχή» τόνισε ο κ. Κατσίπρας επισημαίνοντας ακόμη τα παλαιοχριστιανικά μνημεία της περιοχής μας, όπως η Βασιλική του Αλκύσωνος (Επισκόπου Νικοπόλεως και τοπικού μας Αγίου), η Βασιλική Δουμετίου με τα περίφημα ψηφιδωτά κ.ά.

Ο κ. Κατσίμπρας θύμισε την πρόταση του Ομίλου Unesco και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν, αναφέροντας  «Η πρότασή μας είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί ένας άξονας αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος που θα περιλαμβάνει το λιθάρι (με αξιοποίησή του) όπου δίδαξε ο Απόστολος Παύλος, την αρχαία Νικόπολη με τις Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές και τους παλαιούς Ναούς της πόλεως. Τα Μνημεία υπάρχουν, ο ιδιαίτερος φυσικός πλούτος της περιοχής μας υπάρχει, θέληση πρέπει για την αξιοποίησή τους. Ο χρόνος πλέον περνά εις βάρος μας.

Η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού υπεύθυνη για την σύνταξη του φακέλου υποψηφιότητας πρέπει να επισπεύσει τις εργασίες της. Υπήρξε αδικαιολόγητη καθυστέρηση δυόμιση περίπου χρόνων, ώσπου να υπογραφεί η απόφαση για τον ορισμό νέας ομάδας, λόγω συνταξιοδότησης μελών της παλιάς, αυτό έγινε τον περασμένο Μάιο, μετά από συνεχείς επισκέψεις του Ομίλου στο Υπουργείο και συνεχείς οχλήσεις.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει αυτή την προσπάθεια.

Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι ενωμένοι, Φορείς και Σύλλογοι της πόλης, για την επίτευξη του ανωτέρου σκοπού και δράττομαι αυτής της ευκαιρίας να απευθύνω πρόσκληση σε όσους Συλλόγους της πόλεώς μας το επιθυμούν, σε συνεργασία!

Τα οφέλη που θα προκύψουν πολλά: Η προώθηση του Τουρισμού, με ιδιαίτερη αναγνωρισιμότητα της περιοχής, η προστασία και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, με συντήρηση – ανάδειξη των μνημείων και εξασφάλιση υποδομών για τους επισκέπτες.

Η αποκατάσταση της πολιτιστικής ταυτότητας διαδραματίζει μείζονα ρόλο στην ανάπτυξη ενός τόπου, γι’ αυτό το λόγο η ένταξη ενός μνημείου στον κατάλογο της Unesco, συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και την προβολή του τόπου.

Το οφείλουμε στον τόπο μας, στα παιδιά μας, στις επόμενες γενεές, να προσπαθήσουμε μέχρι τέλους για την ένταξη της Νικόπολης και να εφαρμόσουμε τη ρήση του σπουδαίου φιλόσοφου Επίκτητου, ο οποίος είχε ιδρύσει φιλοσοφική σχολή στην Νικόπολη και είχε πει «ανέχου και απέχου», δηλαδή να έχεις υπομονή και αντοχή» κατέληξε ο κ. Κατσίμπρας.

Στην εκδήλωση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας και ο Δήμαρχος Πρέβεζας, ενώ πλαισίωσε μουσικά το συγκρότημα του Π. Σορόκα.

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ