TAYTOTHTA - Σάββατο, 20 Απριλίου 2024 |  

Μ.Η.Τ. 232309



26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

23-03-2020 18:51:54

Πρέβεζα: Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου


Η αντιμετώπιση μιας πανδημίας, όπως αυτή του κορονοϊού, είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία έχει δημιουργήσει έκτακτα δεδομένα επείγοντος χαρακτήρα τα οποία επηρεάζουν ιδιαίτερα και την αγορά εργασίας, συνεπώς και τους όρους και συνθήκες παροχής εργασίας των εργαζομένων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του κορονοϊού, η οποία επιδεινώνεται καθημερινά με τη συνεχή ανακοίνωση μέτρων από την Κυβέρνηση,
είναι σε άμεση επικοινωνία και συνεργασία με το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Καταστημάτων τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Πρέβεζας με στόχο να διασφαλίσουμε – όσο το δυνατόν -- την υγεία των εργαζομένων συναδέλφων μας και τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών εργασίας. Είναι άλλωστε, ένας από τους πλέον ζωτικούς κλάδους, ο οποίος λειτουργεί με εξαιρετικά διευρυμένα ωράρια λειτουργίας και εργασίας, μέσα σε στρεσογόνες καταστάσεις ανασφάλειας και φόβου για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Ήδη κάποιες από τις διεκδικήσεις μας έγιναν πράξη, ωστόσο γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα είναι και πολλά και καθημερινά και δύσκολο να επιλυθούν πολλές φορές. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να απαιτούμε:
• Αυστηρότατη και απαρέγκλιτη τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων υγείας και ασφάλειας, τόσο ατομικά των εργαζομένων όσο και των χώρων εργασίας, με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη των διοικήσεων των Σ/Μ. Δε θα δεχθούμε καμία έκπτωση στον τομέα αυτό.
• Η λειτουργία των καταστημάτων έως τις 22.00 τις καθημερινές και τα Σάββατα δεν προσφέρει τίποτε. Διεκδικούμε την επαναφορά του κλεισίματος των Σ/Μ στις 21.00 τις καθημερινές και τις 20.00 τα Σάββατα. Το ωράριο αυτό είναι απολύτως λειτουργικό για την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού και δεν δημιουργείται κανένας συνωστισμός, ακόμα και με την επιβολή του μέτρου ένας πελάτης ανά 20 τ.μ.
• ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ η ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των καταστημάτων: δεν προσφέρει τίποτε. Αντίθετα θέτει σε επιπλέον κινδύνους την υγεία των εργαζομένων λόγω και της υπερκόπωσης.
• Αυστηρή τήρηση του 8/ωρου και του 5/νθημερου εργασίας με χορήγηση απαραιτήτως δύο (2) ρεπό την εβδομάδα για την ξεκούραση των εργαζομένων.
• Καμία ώρα απλήρωτης υπερεργασίας – υπερωρίας από κανένα Σ/Μ.
• Την καταβολή επιπλέον έξτρα υλικής αμοιβής/μισθού σε όλους τους εργαζόμενους, ως ένδειξη της ελάχιστης συνεισφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο και στις επιχειρήσεις, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι ο τζίρος έχει αυξηθεί και αυξάνεται σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Επίσης, σε συνεργασία με το Σωματείο Καθαριστριών Π.Ε. Πρέβεζας, ενημερώσαμε εγγράφως και αναλυτικά τον Υπουργό Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ για τους λόγους που κάνουν την εξομοίωση καθαριστριών σχολικών μονάδων μίσθωσης έργου με εκείνες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου αδιανόητη, διότι πρόκειται για ουσιωδώς διαφοροποιημένες κατηγορίες εργαζομένων. Αν θέλουν πράγματι να αξιοποιήσουν τις σχολικές καθαρίστριες με μίσθωση έργου σε άλλες δομές και με ωράριο αντίστοιχο των ΙΔΑΧ θα πρέπει να εξασφαλίσουν και για αυτές ίδιες συνθήκες αμοιβής, εργασίας και ασφάλειας.

Σε συνεργασία με τα σωματεία μας στον κλάδο του επισιτισμού – τουρισμού ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για :
• Την επέκταση του ταμείου ανεργίας για 2 μήνες σε όλους τους εποχικά εργαζόμενους που το ταμείο τους έληξε τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.
• Την εφ άπαξ επιδότηση όσων συναδέλφων, κυρίως στον επισιτισμό ύψους 800€ έως το τέλος Απριλίου, που οι επιχειρήσεις που εργάζονται έκλεισαν με διοικητική εντολή αλλά και αυτούς ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ Ή ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ Ή ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟ 01/03 ΕΩΣ ΚΑΙ 20/03. Παράλληλα για αυτή την κατηγορία συναδέλφων που έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους δικαιούνται και μείωση ενοικίου για 2 μήνες κατά 40%.
Για την παράταση του επιδόματος ανεργίας κατά 2 μήνες, αυτό θα γίνει αυτόματα καθώς τα στοιχεία των εργαζομένων υπάρχουν στο σύστημα.
Για την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ, θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά η αίτηση και από τον εργοδότη και από τον εργαζόμενο γι’ αυτό θα πρέπει οι συνάδελφοι να είναι σε επαφή με τους εργοδότες και τους λογιστές των επιχειρήσεων ώστε μόλις ανοίξει η πλατφόρμα να γίνουν οι αιτήσεις.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
• Οι εργαζόμενοι που τελείωσε το επίδομα ανεργίας πριν τον Δεκέμβριο του 2019, αλλά και αυτοί που δεν κατάφεραν να θεμελιώσουν επιδότηση, είτε γιατί ήταν η πρώτη φορά που εργάστηκαν στον κλάδο, είτε γιατί έπεσαν θύματα ανασφάλιστης εργασίας, είτε γιατί πήραν εφ άπαξ το εποχικό επίδομα, να μπούνε κι αυτοί στη ρύθμιση.
• Οι γυναίκες εργαζόμενες που την προηγούμενη χρονιά είχαν κάνει χρήση της αδείας εγκυμοσύνης να μπούνε κι αυτές στην ρύθμιση.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας απαιτεί να υπάρξει μέριμνα και να δοθεί το επίδομα οικονομικής ενίσχυσης και στους εργαζόμενους στην οικοδομή και των συναφών επαγγελμάτων της (οικοδόμοι, σοβατζήδες, σιδεράδες, πλακατζήδες κ.λ.π.).

Έχοντας επίγνωση των αμέτρητων ερωτημάτων των εργαζομένων που αναζητούν πληροφορίες γύρω από τα μέτρα και τα δικαιώματά τους κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ημερών, θα θέλαμε να ενημερώσουμε όλους τους εργαζόμενους ότι η ΓΣΕΕ έχει δημιουργήσει την ANTI-COVID-19 Ομάδα Πληροφόρησης και Υποστήριξης Εργαζομένων και μέσα από την ειδική σελίδα και την ειδική φόρμα θέτει στη διάθεση των εργαζομένων το σύνολο των δομών της για πληροφόρηση, αλλά και υποβολή καταγγελιών.

Καλούμε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα σωματεία τους ή με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Πρέβεζας ( τηλ. 26820-22321, 6948380865, 6937294048 ) για κάθε πρόβλημα που ανακύπτει στο χώρο εργασίας τους.

Στις ιδιαίτερες αυτές συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, ζητάμε από τον Υπουργό Εργασίας να προχωρήσει στην άμεση ακύρωση όλων των απολύσεων που πραγματοποιήθηκαν από 1/3/2020, καθώς και στην ακύρωση όλων των δυσμενών τροποποιήσεων των Συμβάσεων Εργασίας (εκ περιτροπής, μερικής απασχόλησης) που πραγματοποιήθηκαν από 1/3/2020 από εργοδότες.
Αυτές τις στιγμές το κράτος έχει υποχρέωση να προστατεύσει τους ασθενέστερους, δηλαδή τους εργαζόμενους. Να μην τους αφήσει ευάλωτους απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και απληστία.



ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΥΠΟΥ







ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ