Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

14-11-2017 19:27:08

Πρέβεζα: Θωρακισμένος ο Νομός από τις πλημμύρες; Ακόμα περιμένουμε τις αποζημιώσεις του 2015

Θωρακισμένος φαίνεται να είναι ο Νομός Πρέβεζας όσον αφορά τον σχεδιασμό και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών ενόψει χειμερινής περιόδου, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και προβλήματα.

Στη σημερινή σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, συμμετείχε η πλειοψηφία των Φορέων.

Εισαγωγικά ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στρ. Ιωάννου, ζήτησε ουσιαστικές προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Τόνισε ότι η Π.Ε. βρίσκεται στο πλευρό των υπηρεσιών όταν ζητηθεί, είτε για πλημμύρες ή κατολισθήσεις ή οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.

Ο κ. Ιωάννου μεταξύ άλλων, ανέφερε τις παρεμβάσεις και τους καθαρισμούς στο Νομό προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τόνισε ακόμη ότι «Καθαρίσαμε τον ποταμό Λούρο, αυτή τη στιγμή έχει βάθη πάνω από 2,5 μέτρα, ρέει πάρα πολύ καλά γιατί μέσα στις επιδιώξεις μας είναι να γίνει και πλωτός ο ποταμός Λούρος. Αυτή τη στιγμή συζητάμε, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μας, θα προσπαθήσουμε με το πλωτό μηχάνημα που βρίσκεται εδώ και με εγκρίσεις που προσπαθούμε να πάρουμε από τον Φορέα Διαχείρισης, να κάνουμε μια εκβάθυνση και να ανοίξουμε ένα κανάλι και μέσα στη θάλασσα, καθώς σε δυο τρία χρόνια, όπως έχει τώρα η κατάσταση, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα. Συζητάμε να κάνουμε ένα κανάλι στα 20 μέτρα, δηλαδή ένα δίαυλο βάθους 3 μέτρων, ενώ θα υπάρξουν και εξέδρες ώστε να είναι πιο λειτουργικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχε ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημ. Μαυρογιώργος, ο οποίος σημείωσε πως όταν υπάρχει συντονισμός των εμπλεκόμενων Φορέων τότε υπάρχουν και αποτελέσματα.

Οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πρέβεζας, Ζηρού και Πάργας έκαναν σύντομο απολογισμό της περυσινής περιόδου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως για τα συμβάντα πλημμυρών η διαδικασία έχει αλλάξει και πλέον σχηματίζονται δικογραφίες ώστε να απονέμονται ευθύνες. Στην πόλη της Πρέβεζας σημειώθηκαν προς το παρόν ελάχιστα περιστατικά, ήσσονος σημασίας, όπως και στον υπόλοιπο Νομό.

Στην διάθεση των αρμόδιων Υπηρεσιών τόνισαν ότι βρίσκονται η Αστυνομία Πρέβεζας, το Λιμενικό, το ΕΚΑΒ, η ΛΕΚ κ.α.

Όσον αφορά το Δήμου Ζηρού επισημάνθηκαν προβλήματα πλημμυρών στον κάμπο της Φιλιππιάδας, αλλά και το σοβαρό θέμα της ασθένειας των πλατάνων το οποίο διογκώνεται.

Εκ μέρους της ΠΕΔ Ηπείρου ο Δημήτρης Παππάς απεύθυνε ερώτημα στους Φορείς, εάν έχουν αξιολογήσει και καταγράψει τις ελλείψεις που υπάρχουν. «Η Πυροσβεστική διαθέτει τα απαραίτητα; Με τις υδροφόρες υπάρχουν προβλήματα στους Δήμους; Μέχρι πριν 2 χρόνια είχα παρατηρήσει ότι οι πιστώσεις  που λάμβαναν οι Δήμοι για τα φαινόμενα, τελικά δεν πήγαιναν γι’ αυτή τη δουλειά».

Να σημειώσουμε ότι ο κ. Παππάς, ανέγνωσε ερωτηματολόγιο για την κατάσταση των Σχολικών Κτιρίων στην Πρέβεζα, τις καταγραφές ζημιών κτλ., κατόπιν έρευνας.

Στις αιτιάσεις για ορθή διαχείριση των πιστώσεων του κ. Παππά, απάντησε ο Διευθυντής της Πολιτιστικής Προστασίας κ. Μαυρογιώργος λέγοντας πως «οι πιστώσεις χορηγούνται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας χωρίς να ερωτηθεί κανένας. Πώς και με ποιό κανόνα χορηγούνται… Ούτε η Πολιτική προστασία έχει αρμοδιότητα να κοιτάξει που πηγαίνουν οι πιστώσεις. Αυτό είναι καθαρά θέμα Δημάρχου και Οικονομικής Επιτροπής».

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Βαγγέλης Ροπόκης λαμβάνοντας το λόγο σημείωσε «Ο κ. Παππάς πέταξε το μπαλάκι! Αρμόδιοι δεν είστε εσείς κ. Αντιπεριφερειάρχα όσον αφορά τις πιστώσεις, άλλοι είναι. Ο κ. Παππάς είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, άρα είναι υποχρεωμένος και να ξέρει που πηγαίνουν τα χρήματα και πως διανέμονται. Μην πιστεύετε πως έχουμε γνώση εμείς και εγώ που είμαι Αντιδήμαρχος τι είναι το σωστό. Ακόμα και οι Υπηρεσίες, άλλος γιατί είναι λίγο κουρασμένος, άλλος για κάποιον άλλο λόγο, δεν θα ρωτήσει, θα περάσει. Δεν πήγαν ποτέ χρήματα μέχρι σήμερα από τους Δήμους, που να έχει στον προϋπολογισμό η Πολιτική Προστασία και να λέει, 20.000 ευρώ για καθαρισμούς βλάστησης και 10.000 για καθαρισμό ρεμάτων. Για σήμερα, δεν έχει γίνει τέτοια κατανομή. Τα θέματα αυτά πρέπει να έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθούν. Δυστυχώς και στην καταγραφή όταν έχουμε πέντε φορτηγά, δύο οδοστρωτήρες και δυο γκρέιτερ, δουλεύουν ή δεν δουλεύουν κανείς δεν ασχολείται. Επτά χρόνια εμείς ως Δημοτική Αρχή πήραμε μία σκουπιδιάρα, τί θα κάνεις» ανέφερε ο κ. Ροπόκης και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν σε συγκεκριμένους δρόμους εντός πόλης όπου σε κάθε βροχή πλημμυρίζουν.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Πρέβεζας Κ. Παπουτσής, έθεσε σοβαρά το ζήτημα των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως στις 10 φορές τις 9 πέφτει έξω, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον προγραμματισμό της Επιχείρησης η οποία αναβάλλει εργασίες καθώς βρίσκεται σε ετοιμότητα αναμένοντας ακραία φαινόμενα που προβλέπει η ΕΜΥ. Καίριο το ερώτημα του κ. Παπουτσή για το προσωπικό που ενώ υπάγεται στην Περιφερειακή Ενότητα, την αρμοδιότητα για αρκετές περιπτώσεις την έχουν οι Δήμοι. Για ποιο λόγο δεν μετατίθενται το προσωπικό στους Δήμους.

Απαντώντας ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε πως η σχετική Νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να ζητήσουν μετάθεση στους Δήμους.

Κλείνοντας να επισημάνουμε πως ο κ. Παπουτσής άφησε αιχμές για την στάση της πολιτείας απέναντι στον σχεδιασμό των Δήμων για τα καιρικά φαινόμενα και τις αποδόσεις των αποζημιώσεων, λέγοντας «Όταν ζητάμε χρήματα για να κάνουμε σχεδιασμό και να λάβουμε μέτρα για τις πλημμύρες το Κράτος δεν έχει χρήματα, αλλά όταν γίνονται οι ζημιές τότε αποδίδονται με συνοπτικές διαδικασίες τα χρήματα των αποζημιώσεων μέσα σε λίγες ημέρες». Ο κ. Παπουτσής μάλιστα έφερε ως παράδειγμα διάφορες περιοχές της Χώρας.

Στο συγκεκριμένο ερώτημα, ο Αντιπεριφερειάρχης εξέφρασε απορία σημειώνοντας πως οι αποζημιώσεις από πλημμύρες στην Πρέβεζα του 2015 δεν έχουν αποδοθεί μέχρι σήμερα… δύο χρόνια μετά!!!

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ