Σάββατο, 21 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

10-01-2018 19:42:57

Πρέβεζα: Θα ανοίξει ξανά για το κοινό το Κάστρο Παντοκράτορα;

Έντονη κριτική είχαμε ασκήσει πριν λίγους μήνες για την απαγόρευση εκδηλώσεων τη θερινή περίοδο στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης για λόγους ασφαλείας.

Θετική είναι η εξέλιξη για τη σύνταξη και έγκριση μελέτης εργασιών άρσης επικινδυνότητας για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων τη θερινή περίοδο στο Ρωμαϊκό Ωδείο του αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης, από την Αρχαιολογία Πρέβεζας.

Η μελέτη περιλαμβάνει δύο σκέλη:

α) Την εγκατάσταση φωτισμού από το Ρωμαϊκό Ωδείο μέχρι την εθνική οδό και το φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου του Ωδείου.

β) Την τοποθέτηση μεταλλικής σχάρας προστασίας αυλάκων της σκηνής του Ρωμαϊκού Ωδείου Νικόπολης και την περισχοίνιση επικινδύνων περιοχών του μνημείου.

Μπορεί για το Ρωμαϊκό Ωδείο οι εξελίξεις να είναι θετικές, κανένα όμως νέο δεν υπάρχει μέχρι σήμερα για το Κάστρο Παντοκράτορα, στο οποίο επίσης έχουν απαγορευτεί οι εκδηλώσεις από το καλοκαίρι λόγω φθοράς στα τείχη αλλά και στο τμήμα του μνημείου που βλέπει τη θάλασσα.

Μετά από γνωμοδότηση της Αρχαιολογίας για απαγόρευση διεξαγωγής εκδηλώσεων στο Κάστρο του Παντοκράτορα, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τους επισκέπτες, η Δημοτική Αρχή απλά ανακοίνωσε την απαγόρευση των εκδηλώσεων. Από εκεί και ύστερα δεν μάθαμε εάν κινήθηκαν κάποιες διαδικασίες ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του Κάστρου το οποίο παραμένει παραδομένο στη φθορά.

Πριν λίγες ημέρες σε ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε, παραθέσαμε στοιχεία για την επισκεψιμότητα των κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Πρέβεζας, ο αριθμός των οποίων ήταν μηδενικός το 2017.

Είναι επόμενο, από την στιγμή που τα μνημεία της Πρέβεζας βρίσκονται στο χείλος της κατάρρευσης, να υπάρχουν επιπτώσεις και στο θέμα του Τουρισμού.

Το τουριστικό τμήμα του Δήμου Πρέβεζας, πέραν από κάποιες ηλεκτρονικές σελίδες, πήρε κάποιες πρωτοβουλίες για το Κάστρο του Παντοκράτορα ώστε το επόμενο καλοκαίρι να μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με ασφάλεια για τους επισκέπτες;

Δεν μπορεί ο Πολιτισμός της Πρέβεζας να στέκεται μόνο σε ένα Χριστουγεννιάτικο Χωριό και στις χορευτικές εκδηλώσεις του Καλοκαιριού. Θα πρέπει κάποια στιγμή οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες και να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία για τους λόγους που διαχρονικά δίνουν βαρύτητα σε ζητήματα ελάσσονος σημασίας. Αναμένουμε απάντηση από την Δημοτική Αρχή, εάν υπάρχει μέριμνα για την αποκατάσταση του Κάστρου Παντοκράτορα…

Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ