TAYTOTHTA - Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2025 |  

Μ.Η.Τ. 232309



26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

01-03-2017 14:35:55

Κατεδαφίζεται ο Υδατόπυργος στη Μαργαρώνα! Πληρώνονται 5 μήνες οι εργαζόμενοι στη ΝΕΔΗΚΕΠ

Η ΝΕΔΗΚΕΠ και ο Υδατόπυργος της Μαργαρώνας, μεταξύ των θεμάτων που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης. Για άλλη μία χρονιά οι εργαζόμενοι της ΝΕΔΗΚΕΠ (Νέα Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πρέβεζας) διεκδίκησαν το αυτονόητο στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, τα δεδουλευμένα!!! Οι 15 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι εδώ και αρκετούς μήνες και ζητούν τους μισθούς τους. Στη συζήτηση η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε για την άμεση πληρωμή δεδουλευμένων πέντε μηνών των εργαζομένων.

Ο Πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων Δήμων Νομού Πρέβεζας Γιώργος Μισηρλής σημείωσε πως πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, καθώς πρόκειται για 15 οικογένειες που παραμένουν απλήρωτες από 10 έως 12 μήνες. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο Δήμος είναι χρηματοδότης της ΔΕΔΗΚΕΠ, σημειώνοντας πως η πληρωμή έστω για έξι μήνες θα είναι για τους ανθρώπους μια προσωρινή ανακούφιση. Πρότεινε για την ουσιαστική λύση του προβλήματος της ΝΕΔΗΚΕΠ,  την μετατόπιση των προγραμμάτων στο Δήμο Πρέβεζας και έτσι να δοθούν 150.000 ευρώ άμεσα και αποκλειστικά για την μισθοδοσία των εργαζομένων της επιχείρησης, για να σταματήσει αυτή η κατάσταση διαρκούς ομηρίας που βιώνουν.

Ο Πρόεδρος της ΝΕΔΗΚΕΠ Χρ. Νέσσερης δεσμεύτηκε ότι θα πληρωθούν οι πέντε πρώτοι μήνες των οφειλομένων, την στιγμή που η μισθοδοσία φτάνει τα 22.000 ευρώ το μήνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε για κονδύλια που θα προέλθουν από το ΕΕΤΑΑ προκειμένου να λάβουν επιπλέον χρήματα από τα οφειλόμενα οι εργαζόμενοι στο άμεσο μέλλον.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Γιάννης Νόβας σημείωσε ότι η Παράταξή του θα ψηφίσει την χρηματοδότηση, αλλά θα καταψηφίσει τους ισολογισμούς.  

Ο επικεφαλής της Παράταξης Δύναμη Ενότητας και Δημιουργίας Μιλ.  Κλάπας ανέφερε ως μοναδική λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα την μονιμοποίηση των Προγραμμάτων και των εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις στο Δήμο, επισημαίνοντας πως θα έπρεπε το θέμα να τακτοποιηθεί εδώ και αρκετά χρόνια. Σημείωσε ότι αφενός θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνη απόφαση για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, αφετέρου όμως, όπως είπε, δεν πρέπει να επιβαρύνονται τα ασθενή έσοδα του Δήμου, άρα είναι υποχρέωση του Κράτους…

Ο Επικεφαλής της ΑΣΥΠ Δημήτρης Παππάς, είπε πως το πρόβλημα των εργαζομένων στη ΝΕΔΗΚΕΠ είναι πανελλήνιο, προτείνοντας να συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαϊλης  τόνισε την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής απέναντι στους εργαζόμενους. Ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα προγράμματα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή είναι η πρώτη που καθιέρωσε την επιχορήγηση και οτι η Πολιτεία θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που έχει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το ετήσιο πρόγραμμα δράσης της ΝΕΔΗΚΕΠ ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ομόφωνα ψηφίστηκε η εισήγηση της Κοινωφελούς Επιχείρησης προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την τεκμηρίωση εσόδων – εξόδων, ενώ αποφασίστηκε να εκδοθεί σχετικό ψήφισμα για να αποσταλεί στην ΚΕΔΕ και στο οποίο θα ζητείται η μονιμοποίηση των προγραμμάτων και η μεταφορά των εργαζομένων στο Δήμο Πρέβεζας.

Η έγκριση για συντήρηση ή κατεδάφιση του παλιού Υδατόπυργου στις εργατικές κατοικίες της Μαργαρώνας ήταν ένα θέμα που επίσης συζητήθηκε εκτενώς στο Δ.Σ.

Ο επικεφαλής της Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας Μιλ. Κλάπας στήριξε την πρόταση για κατεδάφιση, σημειώνοντας πως τα κονδύλια που απαιτούνται για την επισκευή του είναι πολύ περισσότερα, ενώ επισήμανε πως δεν πρόκειται για κάποιο μνημείο ιστορικής αξίας το οποίο θα πρέπει να διατηρηθεί. Ζήτησε επίσης να ερωτηθούν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες εάν πρόκειται για μνημείο, πριν την κατεδάφιση.

Από την ίδια Παράταξη, ο Διον. Καλλίνικος  σημείωσε πως… της άδειας κατεδάφισης προηγείται το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής που θα πρέπει να την εγκρίνει, το οποίο άλλωστε είναι και το αρμόδιο να κρίνει εάν είναι μνημείο ή όχι ο Υδατόπυργος στη Μαργαρώνα. Ο κ. Καλλίνικος τόνισε τον κίνδυνο που ελλοχεύει και στον Υδατόπυργο της Πρέβεζας, διότι ο ‘οπλισμός’ του λόγω φθοράς βρίσκεται στο εξωτερικό του μπετού κάτι τον καθιστά ιδιαίτερο επικίνδυνο σε περίπτωση ισχυρού σεισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα του Υδατόπυργου Πρέβεζας η Τ.Φ. είχε αναφερθεί παλαιότερα, σε εκτενές ρεπορτάζ, για τους κινδύνους που υπάρχουν σε περίπτωση που δεν επισκευαστεί άμεσα.

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Βασ. Κωστούλας πρότεινε διεξοδική έρευνα για την  αναστύλωση του Υδατόπυργου, μετά από πρόσκληση σε αρχιτέκτονες της Πρέβεζας, την δημιουργία μιας μελέτης υπό την μορφή διαγωνισμού – δωρεάς προς το Δήμο. Σε περίπτωση μή ανταπόκρισης, είπε ο κ. Κωστούλας, τότε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Ο Επικεφαλής της ΑΣΥΠ Δημ. Παππάς, στήριξε την άποψη για κατεδάφιση του Υδατόπυργου της Μαργαρώνας, ενώ για τον Υδατόπυργο της Πρέβεζας πρότεινε να γίνει κάποια αξιοποίηση, αφού επισκευαστεί.

Εκ μέρους της  Λαϊκής Συσπείρωσης ο κ. Σπυράκος στήριξε και αυτός την κατεδάφιση του Υδατόπυργου.

Κλείνοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος Πρέβεζας Χρ. Μπαίλης σημείωσε ότι από την στιγμή που δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι ιστορικού μνημείου ή κάποιου έργου τέχνης – όπως είπε – θα πρέπει να κατεδαφιστεί, καθώς βρίσκεται σε κατοικημένη περιοχή και ήδη έχουν σημειωθεί αποκολλήσεις τσιμέντων ιδιαίτερα επικίνδυνων για τους κατοίκους και τα παιδιά που παίζουν.
Άρης Τσελίκος







ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ