TAYTOTHTA - Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου 2024 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

13-01-2017 21:04:02

ΦΙΛΟΖΩΪΑ: Ας φροντίσουν να μάθουν καλύτερα τη νομοθεσία για τα αδέσποτα στο Δήμο Ζηρού

Προβληματισμό και ανησυχία προκάλεσε η καταγγελία για ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Δήμου Ζηρού, στο Θεσπρωτικό, να ναρκώσουν σκυλάκια με σκοπό να τα μεταφέρουν στον Γοργόμυλο?
Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν Φιλόζωοι στο Φιλοζωϊκό Σωματείο «Παρέμβαση Για τα Ζώα». Η Δημοτική Αρχή Ζηρού, έδωσε εντολή να μεταφερθούν 3 σκυλιά στον Γοργόμυλο, αφού πρώτα τα κοιμίσουν. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες πολιτών που τα φροντίζουν, ζητήθηκε από την δικηγόρο  Βάνα Ζέρβα, να παρέμβει για να τους βοηθήσει. Η κα Ζέρβα μίλησε με τους καταγγέλλοντες, τον Αντιδήμαρχο Θεσπρωτικού και Δημοτικό Σύμβουλο της περιοχής.
Ο Αντιδήμαρχος ισχυρίστηκε ότι στον Γοργομυλο λειτουργεί ...κέντρο φύλαξης αδέσποτων (;) και ότι εκεί θα τα δει γιατρός.
Η κα Ζέρβα ενημέρωσε για τα προβλεπόμενα από την σχετική Νομοθεσία, όπως στείρωση, εμβολιασμό κλπ. και ότι τα σκυλιά θα πρέπει αμέσως μετά να επιστρέψουν εκεί που βρέθηκαν. Μάλιστα η κα Ζέρβα τόνισε ότι σε περίπτωση που τα σκυλιά μεταφερθούν στον Γοργόμυλο, τότε θα ακολουθήσει καταγγελία στην αρμόδια Εισαγγελία. Κατόπιν αυτού, εκπρόσωποι του Δήμου άλλαξαν στάση σημειώνοντας πως δεν είχαν σκοπό να πάρουν τα σκυλάκια και πως θα συνενοούνταν με τους πολίτες για να γίνουν εμβόλια και στειρώσεις, κλπ. Τα σκυλάκια  λοιπόν παρέμειναν στο Θεσπρωτικό στην ευθύνη των ανθρώπων που τα φροντίζουν οι οποίοι βρίσκονται σε συνεχή επαφή με την κ. Βάνα Ζέρβα
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την συγκεκριμένη ενέργεια του Δήμου Ζηρού είναι πολλά και τέθηκαν στην Δημοτική Αρχή
Εν πρώτοις, με ποιο δικαίωμα και βάσει ποιας νομοθεσίας οι υπάλληλοι (αναρμόδιοι) ναρκώνουν σκυλιά προς μεταφορά σε κάποιο Κέντρο.
Δεύτερον, από πότε λειτουργεί Κέντρο Φύλαξης αδέσποτων στον Γοργόμυλο χωρίς κανείς να το γνωρίζει και χωρίς καμία ενημέρωση. Πρόκειται άραγε για Κέντρο Φύλαξης (!!!) ζώων; Για κέντρο ανεπιτήρητων ζώων, δηλαδή σταβλικές εγκαταστάσεις για βοοειδή, ή για κέντρο αδέσποτων σκύλων;
Τρίτον, εάν τα ζώα όντως επρόκειτο να εξεταστούν από Κτηνίατρο, για ποιο λόγο ναρκώθηκαν, ήταν και τα τρία επιθετικά; Πως κρίθηκαν επιθετικά; Υπήρξε κάποια συνεννόηση με τους φιλόζωους της περιοχής εάν μπορούν να βοηθήσουν για την μεταφορά των ζώων στον Κτηνίατρο, διότι η νάρκωση σκύλων χωρίς σοβαρό λόγο δεν επιτρέπεται!  Θα επέστρεφαν στη συνέχεια τα σκυλιά στο φυσικό τους περιβάλλον ή θα παρέμεναν εγκλεισμένα στον Γοργόμυλο; Υπόψη ότι τα σκυλιά αυτά είναι εμβολιασμένα από τους ανθρώπους που τα φροντίζουν καθημερινά και το θηλυκό στειρωμένο. Αν υποθέσουμε ότι κάποιο από αυτά έπρεπε να παρακολουθηθεί ως «επιθετικό», απαιτείται απόφαση της πενταμελούς επιτροπής του Δήμου για τα αδέσποτα.
Τέταρτον, η συγκεκριμένη ενέργεια έχει προηγούμενο; Υπάρχει κάποια τακτική του Δήμου Ζηρού για το θέμα των αδέσποτων ή κάποιοι κάνουν «εκκαθαρίσεις»;
Πέμπτον, ποιος έδωσε εντολή στους υπαλλήλους να ενεργήσουν κατ? αυτόν τον τρόπο;
Για το θέμα επικοινωνήσαμε με τον Δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή θέτοντάς του τα παραπάνω ερωτήματα. Ο κ. Καλαντζής ανέφερε πως «Πρόκειται για δύο σκυλιά ? όχι για τέσσερα-  τα οποία ήταν επικίνδυνα, καθώς υπήρξαν δύο περιστατικά επίθεσης στο παρελθόν. Έχουμε σύμβαση με τον Κτηνίατρο ο οποίος τα μάζεψε και επειδή ήταν αγριεμένα, τους έδωσε ειδικό χάπι για να μπορέσει να τα πιάσει. Τα μεταφέραμε σε ειδικό χώρο στον Γοργόμυλο, ο οποίος είναι αδειοδοτημένος χώρος για περισυλλογή ζώων, είναι περιφραγμένος δικός μας χώρος, διαθέτει ταΐστρες και ποτίστρες, υπάρχει υπόστεγο, τους βάλαμε τροφή, νερό κτλ. Είμαστε υποχρεωμένοι να τα κρατήσουμε για 15 ημέρες επειδή τα δύο σκυλιά θεωρήθηκαν επικίνδυνα. Παράλληλα γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις στα δύο σκυλιά από τον  Κτηνίατρο. Κάποιοι από το χωριό έσπασαν την κλειδαριά και τα σκυλιά έφυγαν. Οι φιλόζωοι επισκέφθηκαν το κέντρο στον Γοργόμυλο και διαπίστωσαν ότι τα σκυλιά έχουν ταΐστρες κτλ».
Σε ερώτημά εάν υπάρχουν άλλα αδέσποτα στο Κέντρο του Γοργομύλου, ο κ. Καλαντζής υπογράμμισε πως ο χώρος θα χρησιμοποιηθεί για βοοειδή και όχι σαν κέντρο περισυλλογής αδέσποτων ζώων, ενώ τα σκυλιά, αφού ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, θα επιστρέψουν στους χώρους από όπου περισυλλέγησαν. Η Δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει τα αδέσποτα ζώα βάσει νομοθεσίας, γενικότερα δεν έχουμε προβλήματα. Δεν έχουμε αρνητική στάση απέναντι στα ζώα και δεν πρόκειται να έχουμε» κατέληξε ο κ. Καλαντζής.
Προφανώς ο Δήμαρχος Ζηρού, είτε δεν έχει ενημερωθεί για το θέμα, αφού τα σκυλιά δεν έφυγαν ποτέ από το Θεσπρωτικό, είτε αναφέρεται σε κάποιο άλλο περιστατικό το οποίο επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί. Αλλά ακόμη και ορθή ενημέρωση να μην έχει ο κ. Καλαντζής, θα έπρεπε να έχει διότι φέρει την κύρια ευθύνη για ότι επιχειρήθηκε αλλά και για ότι πιθανόν να επιχειρηθεί στο μέλλον. Περιττό να πούμε πως ουδέποτε φιλόζωοι επισκέφθηκαν τον Γοργόμυλο, πόσω μάλλον να σπάσουν την κλειδαριά.
Τα ερωτήματα που προαναφέραμε, παραμένουν χωρίς απάντηση ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει σαφές ότι οι σταβλικές εγκαταστάσεις για βοοειδή δεν έχουν καμία, μα καμία σχέση με Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων, κάτι που σημαίνει ότι όποια πρόθεση υπάρχει από την Δημοτική Αρχή ή από υπαλλήλους δεν συμβαδίζει με την σχετική Νομοθεσία.
Οι τοπικοί Σύμβουλοι του Θεσπρωτικού θα πρέπει να αντιληφθούν, πως τα αδέσποτα δεν είναι ζώα ανεπιτήρητα όπως οι αγελάδες ή τα πρόβατα, αλλά είναι μέρος της αστικής πανίδας, άρα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τα «απαγάγει» και να τα μεταφέρει οπουδήποτε, διότι ο ίδιος ο Νόμος το απαγορεύει.
Το θέμα δεν έχει κλείσει. Η Τ.Φ. θα συνεχίσει την δημοσιογραφική έρευνα σε βάθος, ώστε να προκύψει ένα συμπέρασμα για το τι πραγματικά συνέβη αλλά και ποιος σχεδιασμός υπάρχει από την Δημοτική Αρχή Ζηρού για τα αδέσποτα.
Άρης ΤσελίκοςΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ