TAYTOTHTA - Παρασκευή, 25 Απριλίου 2025 |  

Μ.Η.Τ. 232309



26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

28-03-2017 13:26:18

Εντάσεις, καταγγελίες και σοβαρές αιχμές! Για τα μέλη σε ΔΕΥΑ και Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας

Στα χαρακώματα η… αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για τις θέσεις μελών ΔΕΥΑ και Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Αν και οι περισσότεροι εξ ημών μέχρι πρότινος εκτιμούσαμε ότι θα βγουν τα «μαχαίρια» στην Παράταξη Μπαΐλη για τα Προεδρία, τελικά στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης και κυρίως μεταξύ του επικεφαλής της ΑΣΥΠ Δημήτρη Παππά με τον Επικεφαλής της «Δύναμης Ενότητας και Δημιουργίας» Μιλτιάδη Κλάπα – με τον οποίο μάλιστα συμπαρατάχθηκαν και οι υπόλοιπες παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κοσμάς Κορωναίος, ανέγνωσε τη σχετική διαδικασία λέγοντας «Το Δ.Σ. της ΔΕΥΑ αποτελείται από 7 άτομα, τα οποία ορίζονται ως εξής, 2 άτομα προτείνει η Συμπολίτευση, ένα άτομα από την αντιπολίτευση, ένας από το Σωματείο Εργαζομένων, ένας από το ΤΕΕ και δύο άτομα τα οποία προτείνονται από τη συμπολίτευση» και σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ΜΙΑ πρόταση από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Η ένταση ξεκίνησε από το γεγονός, της διαφορετικής ερμηνείας της διαδικασίας που προβλέπεται από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κορωναίο και την ελάσσονα αντιπολίτευση. Ο κ. Κορωναίος σημείωσε ότι ο νόμος προβλέπει ότι από την στιγμή που η αντιπολίτευση δεν προτείνει μόνο έναν υποψήφιο αλλά περισσότερους, θα πρέπει να γίνει ψηφοφορία από το σύνολο του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλαδή και από την συμπολίτευση. Από την άλλη ο κ. Κλάπας ερμήνευσε την εγκύκλιο ότι θα έπρεπε να γίνει ψηφοφορία μόνο από την αντιπολίτευση και να μη συμμετέχει η συμπολίτευση, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η ΑΣΥΠ (Δημ. Παππάς) συνεννοήθηκε με την δημοτική αρχή για τους υποψήφιους.

Συγκεκριμένα ο κ. Παππάς, στην τοποθέτησή του ανέφερε «Ο νόμος δεν ερμηνεύεται όπως υποστηρίζει ο κ. Κλάπας. Για παράδειγμα, στην οικονομική επιτροπή ή στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, ο νόμος ανέφερε ξεκάθαρα ότι η αντιπολίτευση ΕΚΛΕΓΕΙ τα μέλη και κάνουν διεργασίες μεταξύ τους και στη συνέχεια προτείνουν στην ολομέλεια. Στη ΔΕΥΑΠ και το Λιμενικό Ταμείο όμως, υπάρχει εφαρμογή Καλλικράτη, δηλαδή στο άρθρο 240 (Διοίκηση Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και λέει ξεκάθαρα ότι τα Δημοτικά ή Κοινοτικά Νομικά πρόσωπα διοικούνται από το Δ.Σ. που αποτελείται από 5-15 μέλη, στην προκειμένη περίπτωση 7 μέλη, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ και όχι ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ από το Δημοτικό Συμβούλιο, με σαφήνεια. Και αναφέρει ακόμη ότι εάν τα μέλη του Δ.Σ. είναι περισσότερα από πέντε, όπως στην περίπτωσή μας, δύο τουλάχιστον από αυτά ορίζονται από την μειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ και όχι ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ όπως προβλέπεται στις άλλες Επιτροπές».

Ο κ. Κλάπας από την πλευρά του υποστήριξε ότι με βάση το άρθρο 240, αναφέρεται ρητά ότι οι εκπρόσωποι της μειοψηφίας συμμετέχουν στην τελική ψηφοφορία και όχι η πλειοψηφία. Η εξήγηση που έδωσε το προεδρείο είναι ότι θα το κάνει δεκτό μόνο εάν στη διαδικασία συμφωνήσουν όλες οι Παρατάξεις της μειοψηφίας σε έναν υποψήφιο και όχι σε περισσότερους. Σύμφωνα με τον κ. Κλάπα, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, διότι είναι σαφή αυτά που λέει ο νόμος, ότι δηλαδή αποφασίζει η μειοψηφία. Εάν η Δημοτική Πλειοψηφία για παράδειγμα – σύμφωνα με τον κ. Κλάπα – έχει συμφωνήσει για δικούς της λόγους με έναν δημοτικό σύμβουλο της μειοψηφίας, τότε αυτόν τον βάζει παντού υποψήφιο με αποτέλεσμα να παρεμβαίνει τελικά η πλειοψηφία στο ποιοι θα εκπροσωπήσουν την μειοψηφία, γι’ αυτό έρχεται η εγκύκλιος για να προστατεύσει αυτή την πολιτική συναλλαγή και ορίζει ότι η μειοψηφία μόνη της, με την δική της διαδικασία θα ορίσει αυτόν που θα την εκπροσωπήσει.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε όπως πρότεινε η Δημοτική Αρχή, ενώ η αντιπολίτευση – πλην της ΑΣΥΠ – αποχώρισε καταγγέλλοντας την διαδικασία. Ο κ. Κλάπας μάλιστα άφησε αιχμές για πολιτική συμφωνία που έγινε μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και του Δημήτρη Παππά, κάτι που όπως υποστήριξε φάνηκε και από τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας.

Η ίδια διαδικασία και ένταση συνεχίστηκε και κατά την ψήφιση μελών του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πρέβεζας με ενστάσεις όσον αφορά και την ποσόστωση, δηλαδή τον αριθμό των γυναικών που θα εκλεγούν.

Για τη ΔΕΥΑΠ εκλέχτηκαν οι Δημήτρης Αυδίκος Πρόεδρος, Χρήστος Νέσσερης Αντιπρόεδρος, Χρήστος Τσούτσης από την ΑΣΥΠ, Ευάγγελος Νικολάου, Πηνελόπη Παππά, Χαράλαμπος Οικονόμου, Δημήτρης Παππας ΤΕΕ.

Αναπληρωματικοί Θεόδωρος Κατσαούνος, Γερασιμος Ντίτσος, Γιάννης Δαρδαμάνης, Σταυρούλα Ηλιοπούλου, Ανδρέας Αναστασόπουλος, Χριστόδουλος Χριστόδουλος και Παναγιώτα Ροντογιάννη

Για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο εκλέχθηκαν οι Βαγγέλης Συγκούνας Πρόεδρος, Δημήτρης Κατσιπανέλης αντιπρόεδρος, μέλη: Παπαϊωαννίδου Ελευθερία, Θεόδωρος Κατσαούνος, Δημήτρης Παππάς και Φιλία Ρέππα.

Αναπληρωματικά μέλη ορίστηκαν οι Χαρ. Κακιούζης, Γερ. Ντίτσος, Χριστίνα Σάφη, Νικόλαος Αναγνώστου, Εαγγ. Παπανικολάου και Ελένη Παππά.

Σημειωτέο, συνηθίζεται ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου να είναι από την αντιπολίτευση, όμως αυτή τη φορά, πρόεδρος και αντιπρόεδρος ανήκουν στην συμπολίτευση…

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, σημειώθηκαν εντάσεις, υπήρξαν καταγγελίες και σοβαρές αιχμές, έγινε λόγος για πραξικόπημα, για καταστρατήγηση και πολλά άλλα.

Με βάση όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κορωναίος για τη διαδικασία, συμπεραίνουμε ότι ο νόμος για τις παραπάνω διαδικασίες δεν είναι απόλυτα σαφής. Εκτιμούμε ότι θα έπρεπε στη χθεσινή συνεδρίαση η Δημοτική Αρχή να είχε προβλέψει τι θα συμβεί και να φρόντιζε να είναι παρόν ένας νομικός σύμβουλος.

Η βασική κατηγορία της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ήταν η «συμπριά» της μείζονος αντιπολίτευσης – δηλαδή του Επικεφαλής Δημήτρη Παππά – με την Δημοτική Αρχή.

Από την άλλη πλευρά, «συμπριά» υπήρξε και μεταξύ των Παρατάξεων της ελάσσονος Αντιπολίτευσης, δηλαδή των Παρατάξεων Κλάπα – Νόβα – Κωστούλα αλλά και του ανεξάρτητου Γ. Νίτσα!!!

Συμφωνίες μεταξύ των Παρατάξεων και της Δημοτικής Αρχής ή μεταξύ των Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης, δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως βλέπαμε και τα προηγούμενα χρόνια. Προς τί άραγε ο αλληλοσπαραγμός;

Κυρίως για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, αξίζει να σημειώσουμε κάτι σωστό και ουσιώδες που ακούστηκε από την πρώην Πρόεδρό του Παρθενία Καζάκου, στο οποίο όμως δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία από τις Παρατάξεις. Η κα Καζάκου κλείνοντας έναν σύντομο απολογισμό για την θητεία της, υπογράμμισε ότι ο νέος Πρόεδρος του ΔΛΤ θα πρέπει να ξέρει ότι αναλαμβάνει ένα ιδιαίτερα δύσκολο πόστο, διότι πέραν των αρμοδιοτήτων του, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με πολλά συμφέροντα, από το πιο μικρό έως μεγάλα συμφέροντα, κάτι που δείχνει την κρισιμότητα της συγκεκριμένης θέσης.

Το ζητούμενο για την κοινή γνώμη, δεν είναι ποιος τάχθηκε με ποιόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά γιατί τέτοια αγωνία για την θέση ενός απλού μέλους στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και τη ΔΕΥΑΠ.

Μένει να δούμε εάν η ένσταση της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου θα τελεσφορήσει και σε περίπτωση που γίνει κάτι τέτοιο, τότε η διαδικασία θα θεωρηθεί άκυρη και θα επαναληφθεί εκ νέου.

Με ποδοσφαιρικούς όρους, προς το παρόν, Δημήτρης Παππάς – Μιλτ. Κλάπας 1-0 στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα…
Άρης Τσελίκος







ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ περισσότερα



ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ