TAYTOTHTA - Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 |  

Μ.Η.Τ. 23230926820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

11-07-2024 11:17:42

«Ειρήνη-Το ζεστό ψωμί στο τραπέζι του κόσμου»-14ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Παρασκευή 12 Ιουλίου, Παραλία Πρέβεζας (Δικαστήρια)
Ώρα έναρξης 19:30
Είσοδος Ελεύθερη
Στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί συλλογή ειδών* για την ΕΔΠΦΑΑ Φιλιππιάδας

Εκδήλωση (19:30)

Έμφυλη βία και συλλογικές αντιστάσεις

Ομιλήτριες:

Νίκη Γεωργίου, Δικηγόρος Δικηγορικού Συλλόγου Πρέβεζας, Νομική συντονίστρια στην οργάνωση Equal Rights Beyond Borders

Αλίκη Κοσυφολόγου, συγγραφέας- ερευνήτρια στις σπουδές φύλου, διδακτόρισσα Κοινωνικής Θεωρίας, μέλος Κιουρί@

Λίγα λόγια για την εκδήλωση:

Τα ζητήματα που συνδέονται με το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την έμφυλη ισότητα έχουν αναχθεί σε αντικείμενα πολιτικών αντιπαραθέσεων και πόλωσης, τόσο σε ό,τι αφορά τη θεσμική τους έκφραση (λχ. την κατοχύρωση ή επέκταση δικαιωμάτων ή αντιστρόφως τη συρρίκνωση και τον περιορισμό τους) όσο και σε σχέση με την πολιτική, ιδεολογική και κοινωνική τους σημασία. Τα παραπάνω ενισχύονται μέσα στο πλαίσιο της τρέχουσας συγκυρίας – στον απόηχο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης- σε μια περίοδο πολεμικής προετοιμασίας αλλά και ανησυχητικής ανόδου της ακροδεξιάς σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Ειδικότερα, σε  σχέση με την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία, αμέσως μετά την μεγάλη έκταση που έλαβε το φαινόμενο στην πανδημία εξαιτίας των επιβεβλημένων περιορισμών μετακινήσεων και της παραμονής στο σπίτι, αλλά και τον πολλαπλασιασμό της  δημοσιοποίησης καταγγελιών επιζώντων θηλυκοτήτων – ως απόρροια και του φεμινιστικού κινήματος- υπήρξε μια πλατιά κοινωνική συμφωνία για την ανάγκη αντιμετώπισης και εξάλειψης της.

Ωστόσο, οι κρατικές δεσμεύσεις δεν απολήξαν σε ανάληψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών και θεσμοθέτηση πολιτικών σε αυτή την κατεύθυνση. Αντίθετα, σε αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, υλοποιείται μια επιθετική νεοφιλελεύθερη πολιτική ιδιωτικοποίησης της δημόσιας και της κοινωνικής φροντίδας.

Η Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα, καθώς πέρα από τις διακηρυκτικές δεσμεύσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στην αξία της έμφυλης ισότητας – ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του κινήματος #metoo- οι πολιτικές επιλογές που έχουν αναληφθεί δεν είναι στην κατεύθυνση της δημιουργίας και ενίσχυσης δομών – πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων- για την αντιμετώπιση και εξάλειψη της έμφυλης βίας και την κοινωνική υποστήριξη των επιζωσών.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν συμβεί γυναικοκτονίες με βαριά ευθύνη του κράτους και της αστυνομίας – όπως για παράδειγμα συνέβη με τη γυναικοκτονία της Γεωργίας στη Σαλαμίνα τον περασμένο Δεκέμβριο και της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα τον Απρίλιο. Στο ίδιο πλαίσιο, η μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο τρόπος που υλοποιείται στη χώρα μας – σε ένα πλαίσιο διαρκώς αυστηροποιούμενο, περιοριστικό και αυταρχικό- αναπαράγει και ενισχύει τις ιεραρχίες φύλου, τάξης και φυλής.

Στον αντίποδα άλλων αυτών υπάρχουν οι συλλογικές αντιστάσεις και επιδραστικά κοινωνικά κινήματα, όπως το φεμινιστικό και το αντιρατσιστικό. Τα τελευταία αντιπαρατίθενται τόσο με τις συστημικές πολιτικές, όσο και με τα αναδυόμενα νεοσυντηρητικά ή ακροδεξιά ρεύματα, μέσα από τη δημιουργία δομών/πρωτοβουλιών φροντίδας που επιδιώκουν τόσο την άμεση έμπρακτη υποστήριξη των επιζωσών όσο την ενίσχυση της δημόσιας μέριμνας. Επιπρόσθετα το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα έχει διευρύνει κατά πολύ την ορατότητα των έμφυλων διακρίσεων αλλά και καταδείξει τις ευθύνες του κράτους.

Θυμίζουμε:

- 21:30 Προβολή (αφιερωμένη στην Παλαιστίνη) σε συνδιοργάνωση με την Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας

- 22:00 Συναυλία:

Οι Ασυμμάζευτοι  | Γιώργος Ρούγκας  | LINOS MC

+ Μπάρ, Βιβλιοπωλείο, Εκθέσεις

* Λίστα ειδών προς συλλογή: 

Α. Παμπερς (ενηλίκων και παιδιών)

Β. Φάρμακα κ.α: Apotel, Depon, Algofren, Κολλύρια ματιών, Σύριγγες 10 ml, Κορτιζονούχες αλοιφές (Fusicord – Fucidine), Οινόπνευμα, Fenistil, Φυσιολογικό ορό, Επιδέσμους, Betadine, Pulvo – αντιβιωτικά σπρέυ, Λευκοπλάστ, Μάσκες – Γάντια, Θερμόμετρα, Πιεσόμετρο, Αντισηπτικά, Γλωσσοπίεστρα.

ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ