TAYTOTHTA - Δευτέρα, 22 Ιουλίου 2024 |  

Μ.Η.Τ. 23230926820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

14-06-2024 09:37:53

Απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Λούρου

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, απάντησε σε επερωτήσεις των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης για διάφορα ζητήματα.

Ακολουθούν βασικά σημεία της απάντησής του για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος του Λούρου (Επερώτηση «Λαϊκής Συσπείρωσης»)

Σημεία απάντησης Περιφερειάρχη:

Διαβάζοντας την επερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαπιστώνω μια μετατόπιση από τις ανησυχίες της για τα λαϊκά στρώματα,  στις ανησυχίες για το περιβάλλον!

 Παραμένει ωστόσο σταθερή στις καταγγελίες της  κατά των εργολάβων. Και εδώ όμως αστοχεί, καθώς οι εργασίες στο Λούρο δεν ανατέθηκαν σε κάποιο μεγαλοεργολάβο, αλλά σε μόνιμο κάτοικο της περιοχής, ιδιοκτήτη μηχανημάτων έργων.

Δεν είναι όμως η μόνη «αστοχία»: Υποστηρίζει ότι τα αντιπλημμυρικά έργα γίνονται για να θησαυρίζουν οι εργολάβοι, που καταληστεύουν την άμμο, την κροκάλα και τα υπόλοιπα υλικά των ποταμών που χρησιμοποιούν ως δωρεών οικοδομικά υλικά σε άλλα έργα.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει γίνει με τον καθαρισμό στο Λούρο. Ο, τι υλικό συγκεντρώθηκε από τον καθαρισμό παρέμεινε στο ποτάμι.

Το έχουμε ξαναπεί, αλλά παρά ταύτα το επαναλαμβάνει στην επερώτησή της η «Λαϊκή Συσπείρωση». 

Διαπιστώνουμε επίσης ότι ενώ περισσεύουν οι ανησυχίες για το περιβάλλον, απουσιάζει η παραμικρή αναφορά στους κατοίκους της περιοχής που κινδύνευαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα!

Είναι και αυτή μια   περίεργη στάση της παράταξης που σε άλλες περιπτώσεις κάνει «σημαία» την προάσπιση   των λαϊκών στρωμάτων.

Ακόμη και αν δεχτούμε ότι κάτι δεν έγινε καλά στον καθαρισμό, αλήθεια δεν προέχουν οι ανθρώπινες ζωές;  

Δεν δίδαξε τίποτε η ιστορία στη Θεσσαλία, ή ακόμη γρηγορότερα οι πνιγμοί τόσων ανθρώπων στη Μάνδρα της Αττικής;

Έγιναν όμως λάθη στις διαδικασίες για το Λούρο; Η ίδια Υπηρεσία των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος που γνωμάτευσε κατά της Περιφέρειας για το Λούρο, είχε εκδώσει αντίθεση απόφαση για ανάλογες παρεμβάσεις στην  περιοχή του ποταμού της Τύριας.

Επειδή ήδη έχουμε προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης της Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, που αφορά την επιβολή του προστίμου δεν μπορώ να αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες.

 Περιορίζομαι μόνο σε δύο  παρατηρήσεις.

Η αποκατάσταση του περιβάλλοντος που ζητούν οι Επιθεωρητές,   έγινε  λίγες εβδομάδες μετά την καταγγελία που έγινε,  από τις βροχές που  ακολούθησαν.

-Σήμερα δεν υπάρχει κανένα ζήτημα, ενώ χάρη στις εργασίες που είχαν γίνει επιτεύχθηκε η   αντιπλημμυρική προστασία των παρακείμενων ιδιοκτησιών.

-Έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να παραχωρήσει στην Περιφέρεια Ηπείρου τον ιχθυογεννητικό σταθμό Λούρου, ώστε να τον επαναλειτουργήσουμε και για να παράγουμε γόνο πέστροφας για όλα τα ποτάμια. Αυτό για μας είναι όντως μια ουσιαστική περιβαλλοντική πρωτοβουλία, στην οποία επιμένουμε και θέλουμε την ευρύτερη στήριξη του Περιφερειακού Συμβουλίου, αλλά και των επαγγελματικών του κλάδου.ΠΟΛΙΤΙΚΗ περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ