Τρίτη, 24 Απριλίου 2018 |  


26820 89250
topfonip@otenet.gr

Καθημερινή Ανεξάρτητη
Εφημερίδα της Πρέβεζας

05-04-2018 10:36:56

Νυμφίος και μωραί παρθένοι

Η αναπαραγωγή, από ελληνικά μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, μιας «υπόθεσης εργασίας» του αμερικανικού δικτυού CNBC, κατά το οποίο  δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές, με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα έδινε νέα ώθηση στο ενδιαφέρον των επενδυτών, πυροδότησε νέο κύμα εκλογολογίας. Με την ταχύτητα που διαδίδονται όλα τα σχετικά στη χώρα μας. Τόσο ώστε, καθ’ οδόν προς μια γραφειοκρατική υπόθεση, να με ρωτήσουν τρεις διαφορετικοί άνθρωποι αν «βλέπω» εκλογές.

Λογικώς, σε ένα τέτοιο ερώτημα, είσαι έτοιμος ανά απαντήσεις «όχι». Αλλά επειδή οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δεν είναι πάντοτε συμβατές με την κοινή λογική, είσαι υποχρεωμένος να μην είσαι και τόσο κατηγορηματικός. Λογικώς, τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του, τους συμφέρει να εξαντλήσουν την τετραετία. Να πορεύουν προς τις κάλπες με τον αέρα της κυβέρνησης που «έσπασε αυγά, αλλά έκανε ομελέτα». Δηλαδή έφτασε τη χώρα στην πύλη εξόδου από το τυπικό καθεστώς του μνημονίου, έστω και αν η επιτήρηση θα συνεχίζεται επί πολλά ακόμη χρόνια.

Υπάρχουν βεβαίως και αρνητικοί παράγοντες, όπως τα ακόμη σκληρότερα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την πρωτοχρονιά του 2019, με τις άγριες περικοπές συντάξεων, αφορολόγητου, κοινωνικών επιδομάτων, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν αυτή την κυβέρνηση σε επίσπευση των εκλογών, με την ελπίδα να ξεγελάσει κάποιους ψηφοφόρους. Αλλά το πιθανότερο είναι πως για να στηθούν, πριν από την ώρα τους οι κάλπες, τα κριτήρια που θα πρυτανεύσουν θα είναι τελείως διαφορετικά. Άσχετα και με την οικονομία και με την κοινή λογική.

Είναι πολύ πιο πιθανό να γίνει κάτι τέτοιο μόνο για καθαρώς κομματικούς λόφους. Είτε επειδή θα υπάρξει ρήγμα στον κυβερνητικό συνεταιρισμό, είτε επειδή ο Τσίπρας θελήσει να αιφνιδιάσει εκείνους που πρωτίστως έχει στο στόχαστρο του. Να δράσει ως «νυμφίος» που έρχεται «εν τω μέσω της νυκτός». Ώστε να πιάσει «ραθυμούντα»  τον πολιτικό χώρο τον οποίο θα ήθελε να προσεταιρσθεί αλλά «δεν του κάθεται». Δηλαδή το υποτίθεται υπό ανασυγκρότηση «Κίνημα Αλλαγής».

Πράγματι, η εικόνα που εμφανίζει αυτή η προσπάθεια ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς, όπου καταγράφεται το φαινόμενο που περιγράφει ο λαός με την φράση «δώδεκα Απόστολοι, δεκατρία ευαγγέλια» θυμίζει εντόνως την εικόνα των «μωρών παρθένων». Και αν αυτή η εικόνα δεν αλλάξει άρδην και ταχέως, αυτός θα είναι ένας λόγος εκλογικού αιφνιδιασμού.

 περισσότεραΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ