19 Ιανουαρίου 2017 16:52      Login   Register  
>> Επικαιρότητα
ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ - ΣΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ - ΣΑΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
10/11/2012
Θέμα απολύσεων τίθεται σε Δήμους της Χώρας μετά την πρόσφατη κατάργηση οργανικών θέσεων.
Σύμφωνα με  τις ρυθμίσεις του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, ετοιμάζεται εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών για να αποσταλεί στους Δήμους όλης της χώρας σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου, χαμηλών προσόντων που υπηρετούν σε θέσεις Διοικητικού και δεν προσελήφθησαν με διαφάνεια, θα είναι οι πρώτοι που θα δουν την πόρτα της εξόδου. Μετά την κατάργηση οργανικών θέσεων θα τεθούν σε διαθεσιμότητα υπάλληλοι Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των κλάδων Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού-Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων, που είχαν προσληφθεί χωρίς διαφάνεια. Οι διευθύνσεις προσωπικού θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία με τις θέσεις που καταργούνται εντός δεκαημέρου από τη δημοσίευση του Νόμου. Προϋπόθεση για να τεθεί σε διαθεσιμότητα το προσωπικό είναι να μην υπηρετούν λιγότεροι από 10 ανά φορέα και όσοι τεθούν να είναι λιγότεροι από το 30% των υπαλλήλων του φορέα συνολικά.
Παράλληλα, σε διαθεσιμότητα για ένα έτος -και στη συνέχεια σε απόλυση- οδηγούνται υπάλληλοι του στενού δημόσιου τομέα, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ και των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων οι οργανικές θέσεις καταργούνται στο πλαίσιο της διαδικασίας αξιολόγησης και περιορισμού των δομών του Δημοσίου. Θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 75% του βασικού μισθού και είναι υποχρεωμένοι ενώ βρίσκονται σε διαθεσιμότητα να μετακινούνται σε υπηρεσίες στις οποίες υπάρχουν κενά, ή να χρησιμοποιούνται ως προσωπικό ορισμένου χρόνου όπου υπάρχουν προσωρινές ανάγκες. Σε περίπτωση άρνησης απολύονται αυτομάτως. Να υπενθυμίσουμε ότι συνολικά μέχρι το τέλος του 2013 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 27.000 υπάλληλοι, εκ των οποίων οι 2.000 μέχρι το τέλος του 2012.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Πρέβεζας είναι θορυβημένοι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία της Τ.Φ. με τον Αντιδήμαρχο Πρέβεζας Γιώργο Φραγκούλη, ο κ. Φραγκούλης τόνισε πως ο ίδιος έχει ενημερώσει τους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης αλλά και τους Συνδικαλιστές του Δήμου, πως η Δημοτική Αρχή δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
 «Ο Δήμος δεν πρόκειται να στείλει στοιχεία στο Υπουργείο, καθώς ήδη έχει αποστείλει τα στοιχεία με την ψήφιση του Οργανισμού, όπου ορίζεται ολόκληρο το Δυναμικό Διοικητικό και μή του Δήμου Πρέβεζας. Για ποιο λόγο θα ζητούν ξανά τα στοιχεία αποτελεί ένα ερώτημα. Εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο την επόμενη Τετάρτη. Η απάντησή μας θα είναι ξεκάθαρη. Εμείς θα είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε κανένα στοιχείο που θα μας ζητηθεί»κατέληξε ο κ. Φραγκούλης.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρουν πως υπάρχει ζήτημα απολύσεων στο Δήμο Πρέβεζας και η Ομοσπονδία τους έχει ήδη προχωρήσει σε επαναλαμβανόμενη 48ωρη απεργία και καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, ενώ χθες πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία προς την Βουλή.
 Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πρέβεζας αποφάσισε να προτείνει στη Δημοτική Αρχή έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα και να παρθεί μια ομόφωνη απόφαση, να αποσταλεί στο Υπουργείο ώστε να προλάβουν την εγκύκλιο πριν καταφθάσει στον Δήμο Πρέβεζας».
Η σχετική ρύθμιση του Πολυνομοσχεδίου αναφέρει πως οι υπάλληλοι που θα παραμείνουν στο Δήμο θα πρέπει να έχουν προσληφθεί με διαφάνεια. Ο προβληματισμός έγκειται στο γεγονός πως ο όρος διαφάνεια δεν είναι ξεκάθαρος για ποιούς υπαλλήλους αναφέρεται, κάτι που θα χρειαστεί διευκρινιστική εγκύκλιο ώστε να ενημερωθούν οι Δήμοι περί τίνος πρόκειται.
Ουσιαστικά η σχετική ρύθμιση φωτογραφίζει υπαλλήλους ορισμένου χρόνου που προσελήφθησαν εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και έγιναν αορίστου με τον «Νόμο Παυλόπουλου».
Αξίζει να επισημάνουμε πως ο Δήμος Μεσολογγίου μετά από έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο για τον ίδιο λόγο, αποφάσισε απεργία πείνα, ως έσχατο μέσο αγωνιστικής διεκδίκησης.
Άρης Τσελίκος

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ
Πρωτοσέλιδο 19-1-2017